Matura z matematyki 2013 - poziom podstawowy

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Roudin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 46 razy

Post autor: Roudin »

mysle ze -2 bo jedno za zle kąty a drugie za zla odpowiedz
Moni_94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Moni_94 »

Jak dla mnie też łatwa prosta i przyjemna ale jak zwykle musiałam coś skopać
A mianowicie w 27 zamiast odjąć to dodałam
Chociaż nie wiem jak to możliwe i chyba tyle moich błędów
Ale cóż w piątek będzie ciekawiej

A jak myślicie ile mi utną za to 27 jeżeli cosinusa policzyłam dobrze (liczyłam z trójkąta prostokątnego) ale na koniec zamiast odjąć to dodałam??
Roudin
Użytkownik
Użytkownik

Pytanie jak liczyles bo niektorzy zamiast np: boki oznaczyc 2x, 5x itp to oznaczaja 2, 5... To czesty blad. Jak masz tak to 0 a jak nie to pewnie 1. Tak mi sie wydaje.
Moni_94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Moni_94 »

Aa mi nie o to chodzi
Tylko o to co było
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha - 3\cos \alpha}\) i ja policzyłam z trójkąta cosinusa ale na koniec jak podstawiałam to jakimś cudem wyszło mi + 3
O to mi chodzi

I jak już to liczyłaś
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Moni_94 pisze:\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha - 3\cos \alpha}\) i ja policzyłam z trójkąta cosinusa ale na koniec jak podstawiałam to jakimś cudem wyszło mi + 3
1 pkt.

JK
Lunette
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Lunette »

Hej, wypowiem się, bo też dzisiaj pisałam: arkusz banalny, mniej uważnych mógł złapać na 2-3 zadaniach (jak np. liczba ścian BOCZNYCH w zamkniętym o pięciokącie, a sporo osób liczyło na liczbę ścian wszystkich; albo gdy było o pierwiastkach rzeczywistych i kilka osób złapało się na tym, że jak było \(\displaystyle{ x^{2}+3}\) to zamiast plusa zinterpretowali minus).

Generalnie łatwa i tym gorzej dla ambitnych, bo progi się podniosą. :/
aquance
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: aquance »

Lunette pisze:Generalnie łatwa i tym gorzej dla ambitnych, bo progi się podniosą. :/
Gorzej dla ambitnych? To od kiedy matematyka podstawowa zapewnia jakiekolwiek studia?:D
Roudin
Użytkownik
Użytkownik

Łatwa jak każda ale jakoś ponad 20% zawsze nie zdaje.
humanistaimatura
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: humanistaimatura »

Mam pytanie. Czy jak w zadaniu z dowodem podstawiając \(\displaystyle{ z}\) z równania \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) równanie \(\displaystyle{ xz+xy+zy \le 0}\) sprowadziłam do równania \(\displaystyle{ (x+y) ^{2} \ge xy}\) i zapisałam, że kwadrat sumy jest zawsze większy lub równy od iloczynu danych liczb, to dowód będzie uznany? We wszystkich odpowiedziach na internecie rozwiązują inaczej... Nie korzystałam z tamtej tożsamości, bo napisali tylko, że mogę
Ostatnio zmieniony 8 maja 2013, o 19:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
rutra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: rutra »

Porównywalna do tej sprzed roku, z ciekawości sobie na spokojnie rozwiąże, myślę, że zeszłoroczne 90% bym powtórzył, a jak z dowodem z x i y bym pokombinował i by wyszło i jeśli zadanie z podzielnością da się zrobić przez indukcje to może nawet coś koło 100 by było.
G17
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: G17 »

mocniej pisze:Hehe, właśnie zauważyłem, że jedno zamknięte mam niestety źle, wszystko przez niedoczytanie .
W zadaniu z graniastosłupem nie przeczytałem o ścianach BOCZNYCH, przez co mam sześciokąt w podstawie zamiast pięciokąta. Czyli 98% maks .
Lol miałem dokładnie to samo! 2 razy czytałem i NIE przeczytałem o tych ścianach bocznych. Lol, po [ciach] oni to zrobili w kolejnej linijce. No trudno, 98 procent to nie fatalnie....
Ostatnio zmieniony 8 maja 2013, o 19:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Bez wulgaryzmów.
sidorio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sidorio »

Przekształciłem wyrażenie do postaci \(\displaystyle{ 17 \cdot 2 \cdot 6 ^{98}}\) i skomentowałem, że całe wyrażenie, które było dane w zadaniu możemy zapisać jako iloczyn liczb \(\displaystyle{ 17; 2; 6 ^{98}}\) i skoro \(\displaystyle{ 17}\) jest jednym z czynników tego iloczynu, to jest dzielnikiem całego wyrażenia. Nie dodałem jednak, że chodzi o iloczyn liczb naturalnych. Myślicie, że stracę za to punkt, czy nie będą się czepiać?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

sidorio pisze:Myślicie, że stracę za to punkt, czy nie będą się czepiać?
Nie stracisz.
humanistaimatura pisze:Mam pytanie. Czy jak w zadaniu z dowodem podstawiając \(\displaystyle{ z}\) z równania \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) równanie \(\displaystyle{ xz+xy+zy \le 0}\) sprowadziłam do równania \(\displaystyle{ (x+y) ^{2} \ge xy}\) i zapisałam, że kwadrat sumy jest zawsze większy lub równy od iloczynu danych liczb, to dowód będzie uznany?
To zależy od klucza, bo powołałaś się na fakt, którego nie uzasadniłaś.

JK
Sambard
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Sambard »

Michau13245 pisze:A ja to zrobiłem z średniej kwadratowej
Mógłbyś napisać jak? Brzmi ciekawie, a już nie chce mi się myśleć. (Jak można się rozchorować w trakcie matur? No jak?)
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: MadJack »

Najprawdopodobniej \(\displaystyle{ 98%}\), może gdzieś mi jeszcze odejmą za zapis, ale wątpię. Mam nauczkę na przyszłość, żeby sprawdzać wszystko, nawet najprostsze obliczenia. W jedynym obliczeniu, którego nie sprawdziłem, akurat miałem błąd. \(\displaystyle{ \frac{144}{2}=77}\)... Trudno
Wydaje mi się, że ta matura podstawowa była prosta nawet w porównaniu do tych z poprzednich lat. Nie wspominając o tym, że zadanie, które można w sumie uznać za najtrudniejsze, było praktycznie w połowie rozwiązane: "Możesz skorzystać z tożsamości \(\displaystyle{ (x+y+z)^2=x^2+y^2+z^2+2xy+2yz+2xz}\)"...
Bardziej ciekawi mnie co by zrobił egzaminator, gdyby ktoś próbował rozwiązywać to zadanie z użyciem kongruencji (których w moim liceum uczą w pierwszej klasie, więc niektórzy uczniowie mają tendencję do używania ich gdzie się da).
Hah, no tak, chociaż używanie w tym zadaniu kongruencji to trochę przesada Ale pytanie interesuje mnie w kontekście matury rozszerzonej: czy można się powoływać na podstawowe fakty związane z kongruencjami? A także np. na Małe Twierdzenie Fermata? Może będzie się dało na tym zaoszczędzić parę minut, a to nigdy nie zaszkodzi :>
ODPOWIEDZ