rekurencja - czynnik sumacyjny
-
abc666
niks, jeśli masz dane \(\displaystyle{ a_{n}}\) i chcesz uzyskać \(\displaystyle{ a_{n-1}}\) to kolokwialnie mówiąc w każde miejsce gdzie jest \(\displaystyle{ n}\) wstawiasz \(\displaystyle{ n-1}\). Skoro w \(\displaystyle{ a_{n}=2}\) nie ma żadnego \(\displaystyle{ n}\) to \(\displaystyle{ a_{n-1}=2}\)
Chociaż to pytanie trochę mnie dziwi. Ciąg stały to ciąg, który jest stały
Chociaż to pytanie trochę mnie dziwi. Ciąg stały to ciąg, który jest stały
Dzięki abc, po prostu dawno miałam ciągi i chyba zapomniały mi się rzeczy oczywiste
-
abc666
Bo jest tam \(\displaystyle{ n-1}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ? Nie mogę zrozumieć pytania, równie dobrze można zapytać dlaczego tam nie jest do potęgi \(\displaystyle{ 3n}\) albo \(\displaystyle{ \pi}\)
-
darus123
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
postaram sie wyjasnic
Tobie czynnik sumacyjny wyszedl:
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{(\frac{1}{2})^{n-1}}{n!}}\)
ja korzystam ze wzoru:
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{a_{n-1}\cdot a_{n-2}\cdot... \cdot a_{1}\cdot a_{0}}{b_{n}\cdot b_{n-1}\cdot ... \cdot b_{1}}\cdot S_{0}}\)
i wychodzi mi ze:
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{(\frac{1}{2})^{n}}{n!}\cdot S_{0}}\)
ciag : \(\displaystyle{ a_{n-1}\cdot a_{n-2}\cdot... \cdot a_{1}\cdot a_{0}}\)
traktuje tak samo jak : \(\displaystyle{ a_{n}\cdot a_{n-1}\cdot... \cdot a_{2}\cdot a_{1}}\)
i dlatego moje pytanie dlaczego w liczniku Ty masz \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{n-1}}\)?
Tobie czynnik sumacyjny wyszedl:
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{(\frac{1}{2})^{n-1}}{n!}}\)
ja korzystam ze wzoru:
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{a_{n-1}\cdot a_{n-2}\cdot... \cdot a_{1}\cdot a_{0}}{b_{n}\cdot b_{n-1}\cdot ... \cdot b_{1}}\cdot S_{0}}\)
i wychodzi mi ze:
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{(\frac{1}{2})^{n}}{n!}\cdot S_{0}}\)
ciag : \(\displaystyle{ a_{n-1}\cdot a_{n-2}\cdot... \cdot a_{1}\cdot a_{0}}\)
traktuje tak samo jak : \(\displaystyle{ a_{n}\cdot a_{n-1}\cdot... \cdot a_{2}\cdot a_{1}}\)
i dlatego moje pytanie dlaczego w liczniku Ty masz \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{n-1}}\)?
czy ktoś byłby w stanie doprowadzić przykład z pierwszego posta do samego końca?