rekurencja - czynnik sumacyjny

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
niks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: niks »

Błagam o szczegółowe rozwiązanie krok po kroku
Przy pomocy czynnika sumacyjnego rozwiązać rekurencję:

\(\displaystyle{ \begin{cases} T _{0} = 4\\ \frac{1}{2} \cdot T_{n} = n \cdot T_{n-1} + \frac{1}{2} \cdot n! , n \ge 1 \end{cases}}\)
abc666

Post autor: abc666 »

A jakiekolwiek próby rozwiązania? Zobacz tutaj i powiedz z czym masz problem.
niks
Użytkownik
Użytkownik

Wiem że
\(\displaystyle{ a _{n} = \frac{1}{2}, b_{n} = n, c_{n} = \frac{1}{2} \cdot n!}\)
teraz trzeba podobno podzielić początkowe równanie przez \(\displaystyle{ s_{n}}\)
(nie wiem dlaczego). Na tym się zatrzymałam po prostu
abc666

(nie wiem dlaczego)
Bo na tym polega ta metoda Po podzieleniu wyjdzie nam prostsza do rozwiązania rekurencja. Jak to będzie wyglądać po podzieleniu? Albo chociaż jak wygląda \(\displaystyle{ s_{n}}\)?
niks
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ s_{n} = \frac{ s_{n-1} \cdot a_{n-1} }{ b_{n} }}\), co dalej zrobić z tym wzorem?
rozumiem że \(\displaystyle{ a _{n} \cdot t _{n} = b _{n} \cdot t_{n-1} + c _{n}}\) dzielimy obustronnie przez sn, tylko co to daje?
abc666

W podanym wyżej linku jest "rozwinięta" wersja wzoru na \(\displaystyle{ s_{n}}\). Ciężko dowiedzieć się co ci da pomnożenie jeśli tego nie zrobisz. Nie dzielisz obustronnie tylko mnożysz.

\(\displaystyle{ s_{n}=\frac{\left( \frac{1}{2} \right)^{n-1}}{n!}}\)
niks
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ s_{n}=\frac{\left( \frac{1}{2} \right)^{n-1}}{n!}}\)
No ale skąd się to wzięło w ogóle?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 20:28 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nie cytuj całego poprzedniego posta.
abc666

niks pisze:\(\displaystyle{ s_{n} = \frac{ s_{n-1} \cdot a_{n-1} }{ b_{n} }}\), co dalej zrobić z tym wzorem?
Jeśli go rozwiniemy:

\(\displaystyle{ s_{n} = \frac{ s_{n-1} \cdot a_{n-1} }{ b_{n} }=\frac{ s_{n-2}\cdot a_{n-2}\cdot a_{n-1} }{ b_{n-1}\cdot b_{n} }=...}\)
otrzymamy to co podane jest pod linkiem
\(\displaystyle{ s_{n}=\frac{a_{n-1}\cdot a_{n-1}\cdot ...\cdot a_{1} }{b_{n}\cdot b_{n-1}\cdot ...\cdot b_{1} }}\)

Tzn. u ciebie
\(\displaystyle{ s_{n}=\frac{\overbrace{\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}\cdot ...\cdot \frac{1}{2}}^{\text{n-1 razy}}}{n\cdot (n-1)\cdot (n-2)\cdot ...\cdot 1 }}\)
niks
Użytkownik
Użytkownik

Więc wyszło mi coś takiego (robiłam wg tego co pod linkiem)

\(\displaystyle{ t_{n} = \frac{1}{ s_{n} \cdot a_{n} } \cdot ( \sum_{k=1}^{n} \cdot s_{k} \cdot c_{k} )}\)
co dalej? Podstawić tutaj to co wyszło \(\displaystyle{ s_{n}}\) ?
arek1357

Post autor: arek1357 »

Masz tu bardzo podobne zadanie krok po kroku zrobione dwoma sposobami przez zemnie i przez abc666
kombinatoryka-i-matematyka-dyskretna-f4 ... 29848.html
niks
Użytkownik
Użytkownik

arek1357 pisze:Masz tu bardzo podobne zadanie krok po kroku zrobione dwoma sposobami przez zemnie i przez abc666

229848.htm#p856394
ok, ale mam dygresje do jednej rzeczy. Tam na samym początku co pisałeś pierwszego posta. We wzorze na \(\displaystyle{ s_{n}}\) jest \(\displaystyle{ a_{n-1}}\). W danych mamy podane, że \(\displaystyle{ a_{n} = 2}\), a ty podstawiasz to \(\displaystyle{ 2}\) za \(\displaystyle{ a_{n-1}}\)... Nie wiem, może ja jestem jakaś głupia, oświećcie mnie
wychodzi na to że \(\displaystyle{ a_{n}}\) = \(\displaystyle{ a_{n-1}}\)
arek1357

Tam za an przyjąłem =2 , an to ciąg stały więc a(n-1) też wynosi 2.dla każdego n ciąg stały
W sumie nie musiałem tak robić mogłem podzielić przez 2 obie strony ale chyba tak było wygodniej
niks
Użytkownik
Użytkownik

I to jest jakaś reguła, zawsze tak można robić?
arek1357

Tzn z czym reguła i co można tak robić??? precyzyjniej plis.
niks
Użytkownik
Użytkownik

hmm no chodzi mi konkretnie o to że do wzoru na \(\displaystyle{ s_{n}}\) trzeba podstawić \(\displaystyle{ a_{n-1 }}\) i \(\displaystyle{ b_{n }}\) i przyjąć że \(\displaystyle{ a_{n}}\) to ciąg stały. (więc w tym przypadku było \(\displaystyle{ a_{n-1 }}\) równe 2, a mamy podane \(\displaystyle{ a_{n}}\) prawda, a nie \(\displaystyle{ a_{n-1}}\), dlatego mnie to trapi...)
ODPOWIEDZ