Zgadza się dziś zakończyły się wpisy. Podsumowanie będzie gotowe jutro w godzinach przedpołudniowych. ALE UWAGA! Informacje na temat 30 osoby na liście oraz informacje na temat liczby wpisanych, nie są jeszcze ostateczne i nie przesądzają o przyznaniu stypendium motywacyjnego (bo domyślam się, że o to w pytaniu chodzi ) - nie są ostateczne, bo będzie jeszcze rekrutacja wrześniowa oraz nie są ostateczne, bo jest możliwe, że nie wszyscy z pierwszej 30 stypendium akurat dostaną - mogą mieć stypendium na innym kierunku na który się dostali, lub studiowali wcześniej na kierunkach zamawianych. Cały czas czekamy na wieści z ministerstwa, które pozwolą nam ogłosić jak będzie wyglądało to ustalanie listy rankingowej. Co do statystyki, to więcej podam jutro, ale dziś koło południa 30 osoba na liście miała 94 punkty, a ostatecznie zapisały się 164 + co najmniej jedna osoba rozpocznie matematykę jako drugi kierunek.Leop pisze:Właśnie dzisiaj zakończyły się wpisy na matematykę stąd o ile to możliwe chciałbym się dowiedzieć ile punktów ma 30 osoba wpisana na studia i ile łącznie osób zapisało się na studia?
Kierunki zamawiane - UJ
-
Dominik Kwietniak
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Kierunki zamawiane - UJ
Myślę, że po jakimś pół roku studiów, najlepsi obronia się sami, to bedzie najlepsza weryfikacja...Dominik Kwietniak pisze: Przepisy mówią wyraźnie - jeżeli ktoś pisał nową maturę, to ona musi wystarczyć jako jedyne kryterium przy wyznaczaniu rankingu na studia, przynajmniej jeżeli chodzi o matematykę. Matura międzynarodowa jest równoważna maturze polskiej nowej i takim osobom nie można urządzać dodatkowych testów. UJ przyjął przelicznik punktowy matury międzynarodowej do polskiej 1:1. Ciężko tu uzasadnić jak miałoby wyglądać jakieś inne, "sprawiedliwsze" skalowanie... Matury z matematyki także nie są idealnie równie trudne - jednego roku może być trudniej innego trochę łatwiej, ale nikt nie myśli o wprowadzeniu jakiegoś wyrównującego to mnożnika.
-- 19 lip 2009, o 21:57 --
Kierunki zamawiane - UJ
No ja wchodzę co chwilę by zobaczyć czy są już te statystyki;) W końcu 9 tys. to suma, którą trudno się nie interesować
- little weirdo
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Ja tak samoLeop pisze:No ja wchodzę co chwilę by zobaczyć czy są już te statystyki;) W końcu 9 tys. to suma, którą trudno się nie interesować
-
Dominik Kwietniak
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Przepraszam, ale skompilowanie statystyk okazało się trudniejsze niż sądziłem - system nie jest jeszcze gotowy na kierunki zamawiane. Wydaje się, że 30 osoba na liście ma w tym momencie (nie znamy wyników rekrutacji wrześniowej) 94 punkty.Leop pisze:No ja wchodzę co chwilę by zobaczyć czy są już te statystyki;) W końcu 9 tys. to suma, którą trudno się nie interesować
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Studenci z rekrutacji wrzesniowej tez biorą udzial w kierunkach zamawianych ? No to elegancko Chyba pojde na UJ nie na AGH w sumie UJ najlepsza uczelnia w kraju ... bedzie ciezko ... oj bedzie ciezko
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Bardzo, bardzo prestiżowa, ale nie najlepsza jeśli chodzi o matematykę.kolanko pisze:w sumie UJ najlepsza uczelnia w kraju
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Kierunki zamawiane - UJ
Miliard razy to pokazywali na tym forum.
AKTUALNY ranking wszystkich kierunków: ... 0&layout=2
AKTUALNY ranking wszystkich kierunków: ... 0&layout=2
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kierunki zamawiane - UJ
A można studiować matematykę w PAN-ie? Z tego, co mi wiadomo, to chyba dopiero od poziomu doktora (rzadko magistra).
Zawsze w każdym rankingu trzeba podawać kryteria, wedle których się ocenia. W tym rankingu nie wygląda, by kryterium było typu "poziom kształcenia studentów", czy "przyjazność studentów" i takie tam błahostki dla studentów najistotniejsze.
Pamiętajcie, wiedza wszędzie jest taka sama (przynajmniej z grubsza podstawy być powinny
), liczy się podejście do jej przekazywania i jego efektywność.
Ilość publikacji to może i fajna wiedza, ale chyba nie dla studenta - mówi to coś komuś tutaj z braci studenckiej o jakości nauczania?
Zawsze w każdym rankingu trzeba podawać kryteria, wedle których się ocenia. W tym rankingu nie wygląda, by kryterium było typu "poziom kształcenia studentów", czy "przyjazność studentów" i takie tam błahostki dla studentów najistotniejsze.
Pamiętajcie, wiedza wszędzie jest taka sama (przynajmniej z grubsza podstawy być powinny
Ilość publikacji to może i fajna wiedza, ale chyba nie dla studenta - mówi to coś komuś tutaj z braci studenckiej o jakości nauczania?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Kierunki zamawiane - UJ
nie, ale np. jakby ktoś sie chciał podlizać wykładowcom przez przeczytanie wszystkich ich publikacji to z tego rankingu bedzie wiedzial ile go roboty czeka ;-PIlość publikacji to może i fajna wiedza, ale chyba nie dla studenta - mówi to coś komuś tutaj z braci studenckiej o jakości nauczania?
Kierunki zamawiane - UJ
Jak tak będzie to ja mam takie pytanie- po co się rejestrować w lipcu skoro można poczekać do września, zobaczyć ile osób idzie i jakie są szanse na dostanie stypendiów? Trochę to nie fairStudenci z rekrutacji wrześniowej tez biorą udzial w kierunkach zamawianych ?
Chodzi mi o to czy byłoby możliwe opublikowanie zestawienia podającego ile jest osób mających 100, 98, 96 i 94 punkty. Choć jeżeli to są właśnie te statystyki to nie ma problemu, w końcu świadomość czegoś nie wpływa na stan rzeczyPrzepraszam, ale skompilowanie statystyk okazało się trudniejsze niż sądziłem - system nie jest jeszcze gotowy na kierunki zamawiane. Wydaje się, że 30 osoba na liście ma w tym momencie (nie znamy wyników
rekrutacji wrześniowej) 94 punkty.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Kierunki zamawiane - UJ
Bo na większości kierunków tzw. zamawianych takiej możliwości raczej nie będzie, bo są zbyt oblężone.
Dobrze wiemy, że na matematykę nigdy wielu chętnych nie ma. Skąd wiesz, czy inne kierunki, bardziej popularne, które są "zamówione" przeprowadzają rekrutację wrześniową?
Dobrze wiemy, że na matematykę nigdy wielu chętnych nie ma. Skąd wiesz, czy inne kierunki, bardziej popularne, które są "zamówione" przeprowadzają rekrutację wrześniową?