Kierunki zamawiane - UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dominik Kwietniak »

czachur pisze:Tak z ciekawości zapytam. Wiadomo, ile osób złożyło do tej pory(w sumie już prawie że na finishu) papiery na matematykę?
No z tym finiszem to chyba przesada - zostało jeszcze 25% czasu No i jeszcze będzie zapewne rekrutacja wrześniowa...
Papierów nie złożyło jeszcze wielu kandydatów z pierwszej 30, którzy w razie przyznania stypendiów by je dostali. Na chwile obecną jest coś około 130 osób
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

qrde mam nadzieje że zbierze sie odpowiednia ilosc osob do uruchomienia specjalności komputerowej. w piatek kolo poludnia bylem dopiero czwarta osoba zapisana na te specjalnosc.
-----------------------
ciekawe ze dwie ostatnie osoby na liscie maja aż 0 pkt rekrutacyjnych. wydaje mi sie co najmniej dziwne aby osoba ktora nia zdawala nawet matury podstawowej z matematyki pchala sie na studia matematyczne.
-----------------------
skoro zwiększono liczbe miejsc do liczby chetnych, to cala procedura kwalifikacyjna zakonczy sie po 1 etapie rekrutacji, tak? (+ ew. wrzesniowa)
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, o 10:52 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Rogal »

A nie popatrzyłeś na rocznik? Obydwie osoby z 1985 - stara matura, albo może już pierwsza nowa? W każdym razie coś może być z tym na rzeczy.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Dumel »

ludwicz pisze:Chcialam zwrócić uwage na fakt, iz moim skromnym zdaniem, kandydaci z maturą miedzynarodowa (zapewne margines przyjetych) sa pokrzywdzeni w rankingach z uwagi na nieporownywalna trudnosc egzaminu rozszerzonego z matematyki (HL). Egzamin HL z matematyki to 5 godzin w trzech ratach (2h, 2 h i 1 h) ogromna presja czasowa i wysoka trudnosc (w tym roku byl pogrom)!
Ocena 6/7 to wg przelicznika na UJ tylko 85,71 pkt i sila rzeczy odlegla pozycja w rankingu choc zakres materialu i trudnosc egzaminu zupelnie nie z tej bajki.
Mysle, ze powinno sie dac szanse na stypendium rowniez kandydatom z IB, sprawiedliwa rzecza bylby jakis test kwalifikujacy.
moglabys zarzucić linkiem do tego egzaminu?
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

Dumel pisze:ciekawe ze dwie ostatnie osoby na liscie maja aż 0 pkt rekrutacyjnych. wydaje mi sie co najmniej dziwne aby osoba ktora nia zdawala nawet matury podstawowej z matematyki pchala sie na studia matematyczne.
Osoby te zdały maturę z matematyki, ale nie dopełniły na czas formalności związanych z procesem rekrutacji. Stąd, salomonową decyzją komisji, umieszczono je na ostatnim miejscu z 0 pkt.
ludwicz
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: ludwicz »

Dumel pisze:
ludwicz pisze:Chcialam zwrócić uwage na fakt, iz moim skromnym zdaniem, kandydaci z maturą miedzynarodowa (zapewne margines przyjetych) sa pokrzywdzeni w rankingach z uwagi na nieporownywalna trudnosc egzaminu rozszerzonego z matematyki (HL). Egzamin HL z matematyki to 5 godzin w trzech ratach (2h, 2 h i 1 h) ogromna presja czasowa i wysoka trudnosc (w tym roku byl pogrom)!
Ocena 6/7 to wg przelicznika na UJ tylko 85,71 pkt i sila rzeczy odlegla pozycja w rankingu choc zakres materialu i trudnosc egzaminu zupelnie nie z tej bajki.
Mysle, ze powinno sie dac szanse na stypendium rowniez kandydatom z IB, sprawiedliwa rzecza bylby jakis test kwalifikujacy.
moglabys zarzucić linkiem do tego egzaminu?
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Dumel pisze:qrde mam nadzieje że zbierze sie odpowiednia ilosc osob do uruchomienia specjalności komputerowej. w piatek kolo poludnia bylem dopiero czwarta osoba zapisana na te specjalnosc.
-----------------------
Przyszli studenci pierwszego roku matematyki powinni zadeklarować chęć wyboru specjalności matematyka komputerowa lub ścieżki matematyka w ekonomii do końca lipca. Część złożyła deklaracje przy rejestracji, ale większość się jeszcze zastanawia. Dlatego mała liczba chętnych na chwilę obecną na matematykę komputerową jeszcze o niczym nie przesądza. Opiekunom matematyki komputerowej bardzo zależy, aby ta specjalność się rozwijała.
Dumel pisze:ciekawe ze dwie ostatnie osoby na liscie maja aż 0 pkt rekrutacyjnych. wydaje mi sie co najmniej dziwne aby osoba ktora nia zdawala nawet matury podstawowej z matematyki pchala sie na studia matematyczne.
-----------------------
Obie te osoby zdawały starą maturę z matematyki i mają wpisane 0 punktów jedynie z powodu zawirowań formalnych.
Dumel pisze:skoro zwiększono liczbe miejsc do liczby chetnych, to cala procedura kwalifikacyjna zakonczy sie po 1 etapie rekrutacji, tak? (+ ew. wrzesniowa)
Rekrutacja lipcowa faktycznie kończy się na matematyce już w poniedziałek, ale planujemy jeszcze rekrutację wrześniową.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Przemas O'Black »

Dominik Kwietniak pisze:planujemy jeszcze rekrutację wrześniową.
Czy byłaby ewentualnie możliwość zdobycia miejsca w akademiku od pierwszego dnia pobytu w razie dostania się na matematykę UJ w październiku?
grzesuav
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: grzesuav »

Zobacz:

Kod: Zaznacz cały

http://www.uj.edu.pl/dydaktyka/studenci.php?id=7
podpunkt III.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Przemas O'Black pisze:
Czy byłaby ewentualnie możliwość zdobycia miejsca w akademiku od pierwszego dnia pobytu w razie dostania się na matematykę UJ w październiku?
Radzę zapoznać się z regulaminem cytowanym wyżej. Niestety w tej sprawie niewiele da się zrobić.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Przemas O'Black »

Dominik Kwietniak pisze:
Przemas O'Black pisze:
Radzę zapoznać się z regulaminem cytowanym wyżej. Niestety w tej sprawie niewiele da się zrobić.
Tzn. ja się źle wyraziłem - w przypadku gdyby się okazało 11 sierpnia, że nie dostanę pokoju w akademiku na UWr (bo w zeszłym roku dostawali tylko ludzie z dochodem 572 zł a ja mam 614 zł) czy mógłbym we wrześniu (nie w październiku) dostać się na UJ i tam normalnie od początku mieszkać w akademiku?

Ale wiem co zrobię: najwyżej po 11 sierpnia zgłoszę się do akademika UJ i poczekam do końca rekrutacji aby stwierdzić ostatecznie czy muszę mieszkać przez pierwszy miesiąc w kartonie we Wrocławiu czy też mogę iść na studia do Krakowa do akademika.
Dominik Kwietniak
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Przepisy mówią wyraźnie - jeżeli ktoś pisał nową maturę, to ona musi wystarczyć jako jedyne kryterium przy wyznaczaniu rankingu na studia, przynajmniej jeżeli chodzi o matematykę. Matura międzynarodowa jest równoważna maturze polskiej nowej i takim osobom nie można urządzać dodatkowych testów. UJ przyjął przelicznik punktowy matury międzynarodowej do polskiej 1:1. Ciężko tu uzasadnić jak miałoby wyglądać jakieś inne, "sprawiedliwsze" skalowanie... Matury z matematyki także nie są idealnie równie trudne - jednego roku może być trudniej innego trochę łatwiej, ale nikt nie myśli o wprowadzeniu jakiegoś wyrównującego to mnożnika.

-- 19 lip 2009, o 21:57 --
Przemas O'Black pisze:
Tzn. ja się źle wyraziłem - w przypadku gdyby się okazało 11 sierpnia, że nie dostanę pokoju w akademiku na UWr (bo w zeszłym roku dostawali tylko ludzie z dochodem 572 zł a ja mam 614 zł) czy mógłbym we wrześniu (nie w październiku) dostać się na UJ i tam normalnie od początku mieszkać w akademiku?

Ale wiem co zrobię: najwyżej po 11 sierpnia zgłoszę się do akademika UJ i poczekam do końca rekrutacji aby stwierdzić ostatecznie czy muszę mieszkać przez pierwszy miesiąc w kartonie we Wrocławiu czy też mogę iść na studia do Krakowa do akademika.
Niestety, papiery na akademiki na UJ trzeba złożyć do 10 września, rekrutacja wrześniowa to będzie najprawdopodobniej 21-23 września. Także jeżeli ktoś nie uczestniczył w rekrutacji lipcowej, to otrzymanie miejsca w akademiku od października może być trudne.
grzesuav
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Generalnie prób dochodowy w pierwszym terminie to było jakieś 1100 zł. na naszym wydziale, każdy kto miał mniej dostawał akademik. Dla tych późniejszych może być nieco inaczej, gdyż może być mniej miejsc a więcej chętnych, wtedy naturalnie próg maleje. Ale ok 7. października jest blokada miejsc i jak są potem jakieś wolne miejsca to je można dostać na legitymację. Generalnie na początku jest ich trochę, a pod koniec października już sporo. Poza tym napisz do komisji ekonomicznej na naszym wydziale (link powinien być gdzieś na podstronie samorządu) oni napiszą Ci dokładniej jak jest.
Leop
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Post autor: Leop »

Właśnie dzisiaj zakończyły się wpisy na matematykę stąd o ile to możliwe chciałbym się dowiedzieć ile punktów ma 30 osoba wpisana na studia i ile łącznie osób zapisało się na studia?
grzesuav
Użytkownik
Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ

Może napisz do sekretariatu ?
ODPOWIEDZ