ludwicz pisze:Chcialam zwrócić uwage na fakt, iz moim skromnym zdaniem, kandydaci z maturą miedzynarodowa (zapewne margines przyjetych) sa pokrzywdzeni w rankingach z uwagi na nieporownywalna trudnosc egzaminu rozszerzonego z matematyki (HL). Egzamin HL z matematyki to 5 godzin w trzech ratach (2h, 2 h i 1 h) ogromna presja czasowa i wysoka trudnosc (w tym roku byl pogrom)!
Ocena 6/7 to wg przelicznika na UJ tylko 85,71 pkt i sila rzeczy odlegla pozycja w rankingu choc zakres materialu i trudnosc egzaminu zupelnie nie z tej bajki.
Mysle, ze powinno sie dac szanse na stypendium rowniez kandydatom z IB, sprawiedliwa rzecza bylby jakis test kwalifikujacy.
Przepisy mówią wyraźnie - jeżeli ktoś pisał nową maturę, to ona musi wystarczyć jako jedyne kryterium przy wyznaczaniu rankingu na studia, przynajmniej jeżeli chodzi o matematykę. Matura międzynarodowa jest równoważna maturze polskiej nowej i takim osobom nie można urządzać dodatkowych testów. UJ przyjął przelicznik punktowy matury międzynarodowej do polskiej 1:1. Ciężko tu uzasadnić jak miałoby wyglądać jakieś inne, "sprawiedliwsze" skalowanie... Matury z matematyki także nie są idealnie równie trudne - jednego roku może być trudniej innego trochę łatwiej, ale nikt nie myśli o wprowadzeniu jakiegoś wyrównującego to mnożnika.
-- 19 lip 2009, o 21:57 --
Przemas O'Black pisze:
Tzn. ja się źle wyraziłem - w przypadku gdyby się okazało 11 sierpnia, że nie dostanę pokoju w akademiku na UWr (bo w zeszłym roku dostawali tylko ludzie z dochodem 572 zł a ja mam 614 zł) czy mógłbym we wrześniu (nie w październiku) dostać się na UJ i tam normalnie od początku mieszkać w akademiku?
Ale wiem co zrobię: najwyżej po 11 sierpnia zgłoszę się do akademika UJ i poczekam do końca rekrutacji aby stwierdzić ostatecznie czy muszę mieszkać przez pierwszy miesiąc w kartonie we Wrocławiu czy też mogę iść na studia do Krakowa do akademika.
Niestety, papiery na akademiki na UJ trzeba złożyć do 10 września, rekrutacja wrześniowa to będzie najprawdopodobniej 21-23 września. Także jeżeli ktoś nie uczestniczył w rekrutacji lipcowej, to otrzymanie miejsca w akademiku od października może być trudne.