I według jakich kryteriów?Dumel pisze:a pierwsze dwa miejsca mają ktore uczelnie? UW i UWr?Z drugiej strony IM UJ to instytut matematyki o najwyższej kategorii naukowej w Krakowie, i trzeci ośrodek matematyczny wśród uniwersytetów w Polsce.
Kierunki zamawiane - UJ
- little weirdo
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Kierunki zamawiane - UJ
- lina2002
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Było już o tym na forum. Oto ten ranking: ... w_math.pdflittle weirdo pisze:I według jakich kryteriów?Dumel pisze:a pierwsze dwa miejsca mają ktore uczelnie? UW i UWr?Z drugiej strony IM UJ to instytut matematyki o najwyższej kategorii naukowej w Krakowie, i trzeci ośrodek matematyczny wśród uniwersytetów w Polsce.
Co do kryteriów odsyłam do postu dra J. Krawszewskiego w temacie:
110725.htm .
-
Wojciech S?omczy?ski
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
A ja pozwole sobie odesłać Państwa do tego, co tam na ten temat pisałem: 110725,25.htmlina2002 pisze:Co do kryteriów odsyłam do postu dra J. Krawszewskiego w temacie:
110725.htm .
i może jeszcze dodać, że:
1. Wiele zależy od działu matematyki. Są takie, w których przoduje UW, takie w których najlepszy jest UWr, wreszcie takie, gdzie najmocniejszym ośrodkiem jest UJ.
2. Można czerpać co najlepsze z różnych miejsc. Istnieje program MOST, ktory pozwala studentowi na odbycie części studiów poza rodzimą uczelnią:
nie mówiąc już o analogicznej możliwości studiowania za granicą w ramach programu ERASMUS. Wszystko to w ramach tzw. procesu bolońskiego, o którym można więcej poczytać tutaj:
3. W naszym instytucie istnieje dodatkowo możliwość wyjechania na ostatnim roku studiów II stopnia do Amsterdamu (VU University Amsterdam), odbycia tam rocznych studiów magisterskich (MSc) i uzyskania podwójnego dyplomu magistra: polskiego i holenderskiego. Z takiej okazji skorzystalo w zeszłym roku dwóch moich magistrantów (i byli bardzo zadowoleni). Mam nadzieję, że ta możliwość będzie wciąż istnieć za kilka lat. Więcej, zob.:
http://www.few.vu.nl/en/aanstaande_stud ... earmaster/
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Kierunki zamawiane - UJ
No więc w których specjalnościach są najlepsze poszczególne uczelnie: UW, UWr i UJ?Wojciech Słomczyński pisze: 1. Wiele zależy od działu matematyki. Są takie, w których przoduje UW, takie w których najlepszy jest UWr, wreszcie takie, gdzie najmocniejszym ośrodkiem jest UJ.
-
Wojciech S?omczy?ski
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Szanowna Pani,et_a pisze:Witam.Dlaczego na stronie UJ czy też Instytutu Matematyki nie ma planów studiów II stopnia, szczególnie interesuje mnie Matematyka finansowa..Czy po ścieżce "matematyka w ekonomii" jest się przygotowanym do studiowania matematyki finansowej?Szczerze mówiąc zastanawiam się między AGH a UJ i właśnie matematyką finansową, na AGH nie podoba mi się to ,że przez 3 lata jest wyłącznie matematyka , żadnych przedmiotów kierunkowych.Z kolei UJ ma opinie uczelni kształcącej bardziej pod kątem teoretycznym...
pełną informację o naszych studiach II stopnia (w tym o specjalności finansowej) znajdzie Pani na stronie:
Wykaz (i opis!) przedmiotow specjalistycznych znajdzie Pani tutaj:
Przyznaję, że nad naszą stroną internetową musimy jeszcze sporo popracować. Ale na październik powinna być gotowa jej nowa wersja.
Kierunki zamawiane - UJ
Jeśli można to prosiłbym o rozwinięcie tego.Wojciech Słomczyński pisze:1. Wiele zależy od działu matematyki. Są takie, w których przoduje UW, takie w których najlepszy jest UWr, wreszcie takie, gdzie najmocniejszym ośrodkiem jest UJ.lina2002 pisze:Co do kryteriów odsyłam do postu dra J. Krawszewskiego w temacie:
110725.htm .
-
alien
- Użytkownik

- Podziękował: 40 razy
Kierunki zamawiane - UJ
A jak to się ma jeśli chodzi o chemię? Rozumiem, że to forum matematyczne, ale chyba nie będzie az taki wielki offtop, jeśli coś się o tym napisze... :]
Proszę o jakieś bliższe informacje...
-
Dominik Kwietniak
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Problem w tym, że jest to forum matematyczne, więc nie wypowiadają się tu przedstawiciele Wydziału Chemii (chyba). Ja osobiście nie znam szczegółów projektu na Wydziale Chemii, ale wiem, że:alien pisze:A jak to się ma jeśli chodzi o chemię? Rozumiem, że to forum matematyczne, ale chyba nie będzie az taki wielki offtop, jeśli coś się o tym napisze... :]
Projekt UJ jest wspólną inicjatywą trzech Wydziałów: Matematyki i Informatyki, FAiIS oraz Chemii. Pewne jego części będą więc wspólne na wszystkich kierunkach zamawianych na UJ: matematyce, informatyce, fizyce, chemii, ochronie środowiska. Będą też różnice, ale nie jestem w stanie powiedzieć czym oferta chemików różni się od oferty na Wydziale Matematyki i Informatyki.
-
xxxxx
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Kierunki zamawiane - UJ
A ja mam takie pytanie: czy specjalizację na matematyce UJ wybiera się na 1 roku, czy przez 3 lata studiuje się taką matematykę ogólną, a potem na magisterskich wybiera się konkretną specjalizację? I czy nie wiecie, czy są osoby, które po skończeniu matematyki na UJ-cie podchodzą do testów na aktuariusza i je zdają? I jeszcze jak myślicie: jaki wynik z matmy zapewni dostanie tego stypenium 1000zł?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
Kierunki zamawiane - UJ
tutaj jest wiele niewiadomych. przede wszystkim nie wiadomo ile osob rozpocznie studia matematyczne w pazdzierniku a od tego zalezy liczba stypendiow (przeslanki sa dobre wiec kolo 30 powinno byc ). w zeszlym roku w 1. etapie rekrutacji 30. osoba miała 98%. ostatecznie wyszło 96%.I jeszcze jak myślicie: jaki wynik z matmy zapewni dostanie tego stypenium 1000zł?
teraz sa trzy sprawy:
1. do finału OMa zostało zakwalifikowanych sporo mniej osob niz rok temu (nie wiem jak OF i OI). to akurat bedzie mialo marginalne znaczenie ale zawsze jakies.
2. matura z matematyki *podobno* była trudniejsza niż w zeszłym roku, ale myśle że to nie ma żadnego znaczenia, bo kazdy kto cokolwiek umial i nie narobil fury glupich bledow napisał ja na +95%.
3. w tym roku matematyka na UJ jest zamawiana co powinno wyrażnie zwiększyć zainteresowanie tym kierunkiem.
z wynikiem 98% mysle ze o stypendium mozna byc raczej spokojnym. co do nizszych wynikow nie bede wysuwal zadnych prognoz bo jako tylko kandydat nie mam wystarczajacych informacji. czas pokaze.
-
Piotr Jucha
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Na studiach I stopnia formalnie są trzy specjalności: ogólna, teoretyczna i komputerowa. W ramach specjalności ogólnej można wybrać ścieżkę podstawową, stosowaną lub matematykę w ekonomii. Taki podział podyktowany jest względami formalnymi, w zasadzie te ścieżki można potraktować jako osobne specjalizacje - zwłaszcza matematykę w ekonomii.xxxxx pisze:A ja mam takie pytanie: czy specjalizację na matematyce UJ wybiera się na 1 roku, czy przez 3 lata studiuje się taką matematykę ogólną, a potem na magisterskich wybiera się konkretną specjalizację?
Wyboru specjalności i ścieżki dokonuje się na I roku (w przypadku matematyki komputerowej i matematyki w ekonomii faktyczny podział jest już od I semestru, w pozostałych przypadkach - od drugiego).
Po ukończeniu studiów I stopnia (niezależnie od specjalności) można wybrać na studiach II stopnia dowolną specjalność spośród następujących: teoretyczna, finansowa, komputerowa, stosowana, nauczycielska lub ogólna.
Tak, są takie osoby.I czy nie wiecie, czy są osoby, które po skończeniu matematyki na UJ-cie podchodzą do testów na aktuariusza i je zdają?
-
Wojciech S?omczy?ski
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Trudna prośba do spełnienia, bo powinna to osądzać raczej osoba z zewnątrz. W bardzo dużym przybliżeniu można powiedzieć, że UW jest mocny w działach matematyki bliższych jej podstawom, UJ w tym co szeroko nazywamy analizą matematyczną, wreszcie UWr w matematyce stosowanej. Od razu jednak przyznam, że jest to duże uproszczenie, bo w każdym z tych ośrodków jest reprezentowanych wiele specjalności matematycznych, a i same te działy nie tak łatwo wyodrębnić. Zresztą wszystkie trzy uczelnie starają się rozwijać i taką matematykę, która nie mieści się w ich tradycji (w przypadku UWr jest to jeszcze tradycja lwowska). Zapraszam na naszą stronę: dział "Badania" - tam rzetelnie prezentujemy to, czym się zajmujemy.xenex pisze:Jeśli można to prosiłbym o rozwinięcie tego.Wojciech Słomczyński pisze:1. Wiele zależy od działu matematyki. Są takie, w których przoduje UW, takie w których najlepszy jest UWr, wreszcie takie, gdzie najmocniejszym ośrodkiem jest UJ.lina2002 pisze:Co do kryteriów odsyłam do postu dra J. Krawszewskiego w temacie:
110725.htm .
Oczywiście taka wiedza jest bardziej potrzebna przy wyborze studiów II niż I stopnia, a już wręcz nieodzowana przy studiach III stopnia (doktoranckich).
-- 7 lip 2009, o 11:09 --
Znam też osobę, która ukończyła studia na UJ - specjalność teoretyczna, i która pracuje jako aktuariusz w Warszawie i niedawno ubiegała się o jedno z najważniejszych stanowisk dostępnych dla aktuariusza w Polsce (nie wiem, czy je ostatecznie otrzymała). Tak więc odpowiedź jest twierdząca.Piotr Jucha pisze:Tak, są takie osoby.I czy nie wiecie, czy są osoby, które po skończeniu matematyki na UJ-cie podchodzą do testów na aktuariusza i je zdają?
Kierunki zamawiane - UJ
Mam 2 pytania:
-czy w tym fantastycznym projekcie ministerstwo planuje jakiś zwiększony przypływ pieniędzy do osób już będących studentami matematyki na UJ? Albo rozpoczynających studia II stopnia? (zgaduję że nie - ale warto się upewnić...)
-czy osoba rozpoczynająca drugi kierunek studiów również może otrzymywać pieniądze z tego programu? jeśli tak - wtedy pozycja w rankingu jest uzależniona od wyniku matury czy np. jakieś inne kryteria - oceny z poprzedniego kierunku itp. (przykładowo: student matematyki na UJ rozpoczyna informatykę na UJ)
Będę wdzięczny za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam!
-czy w tym fantastycznym projekcie ministerstwo planuje jakiś zwiększony przypływ pieniędzy do osób już będących studentami matematyki na UJ? Albo rozpoczynających studia II stopnia? (zgaduję że nie - ale warto się upewnić...)
-czy osoba rozpoczynająca drugi kierunek studiów również może otrzymywać pieniądze z tego programu? jeśli tak - wtedy pozycja w rankingu jest uzależniona od wyniku matury czy np. jakieś inne kryteria - oceny z poprzedniego kierunku itp. (przykładowo: student matematyki na UJ rozpoczyna informatykę na UJ)
-
Dominik Kwietniak
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Ciężko mi odpowiadać w imieniu ministerstwa (może ktoś od nich tu zagląda?)... Jeżeli chodzi o IM UJ to nic nam na ten temat nie wiadomo, żeby ministerstwo planowało jakieś wsparcie dla już studiujących matematykę. Ministerstwo nie podało nam wielu ważnych informacji dotyczących tego projektu, a co dopiero przyszłych... Jest jednak projekt wsparcia dla studiów doktoranckich z matematyki:A_C pisze:Mam 2 pytania:
Jest jedno z tych pytań, na które nie znamy na razie odpowiedzi. Wytyczne z edycji pilotażowej projektu już nie obowiązują, a nowych jeszcze nie ma. Prawie pewne jest, że:A_C pisze: -czy osoba rozpoczynająca drugi kierunek studiów również może otrzymywać pieniądze z tego programu? jeśli tak - wtedy pozycja w rankingu jest uzależniona od wyniku matury czy np. jakieś inne kryteria - oceny z poprzedniego kierunku itp. (przykładowo: student matematyki na UJ rozpoczyna informatykę na UJ)
1. nie będzie można otrzymywać 2 stypendiów motywacyjnych
2. nie otrzyma stypendium ktoś, kto ponownie rozpoczyna ten sam kierunek zamawiany
Nie wiadomo co będzie w przypadku rozpoczynania drugiego kierunku zamawianego.
-
Wojciech S?omczy?ski
- Użytkownik

Kierunki zamawiane - UJ
Szanowni Państwo,
na nieoficjalnej liście rankingowej na matematykę na UJ znajduje się aktualnie 298 osób i liczba ta zapewne nie zwiększy się istotnie. Wg nieoficjalnych jeszcze informacji wszystkie one zostaną zaproszone do zapisania się na studia na kierunku matematyka, chociaż być może nie wszystkie z tej możliwości skorzystają.
Dla marzących o stypendiach na kierunku zamawianym - matematyka na UJ, istotna zapewne jest informacja, jak wygląda czołówka listy rankingowej. Oto ona:
100 p. - 26 osób
98 p. - 12 osób
96 p. - 12 osób
94 p. - 7 osób
92 p. - 12 osób
90 p. - 14 osób
itd.
Oznacza to, że jeżeli stypendiów będzie 30 (maksymalna liczba), to osoby ze 100 p. mają pewne stypendium, a osoby z pozostałych grup mogą spróbować ocenić swoje szanse na podstawie powyższych danych.
Niestety w tej łamigłówce jest jeszcze wiele niewiadomych:
- nie wiadomo ile ostatecznie będzie stypendiów (ale jeżeli studia w październiku rozpocznie u nas przynajmniej 168 osób, to stypendiów będzie dokładnie 30);
- nie wiadomo, jak będzie rozstrzygana sytuacja w przypadku równej liczby punktów na liście (to powinno się zdecydować niedługo);
- nie wiadomo, jak wiele osób z 100 p., 98 p., itd podejmie ostatecznie u nas studia, więc nie wiadomo też, jaki będzie próg punktowy pozwalający na otrzymanie stypendium.
Te marginesy niepewności dzielimy jednak z wszystkimi kierunkami zamawianymi w całej Polsce.
W każdym razie zapraszamy serdecznie zainteresowanych do Krakowa, na Uniwersytet Jagielloński, na matematykę, do naszego pięknego nowego budynku - na najlepszych czekają (najprawdopodobniej) stypendia, zaś na wszystkich chętnych (z pewnością) zajęcia adaptacyjne i wspomagające.
Oprócz stypendium związanego z faktem, że jest to kierunek zamawiany, nasi studenci mogą liczyć i na wiele innych stypendiów:
na nieoficjalnej liście rankingowej na matematykę na UJ znajduje się aktualnie 298 osób i liczba ta zapewne nie zwiększy się istotnie. Wg nieoficjalnych jeszcze informacji wszystkie one zostaną zaproszone do zapisania się na studia na kierunku matematyka, chociaż być może nie wszystkie z tej możliwości skorzystają.
Dla marzących o stypendiach na kierunku zamawianym - matematyka na UJ, istotna zapewne jest informacja, jak wygląda czołówka listy rankingowej. Oto ona:
100 p. - 26 osób
98 p. - 12 osób
96 p. - 12 osób
94 p. - 7 osób
92 p. - 12 osób
90 p. - 14 osób
itd.
Oznacza to, że jeżeli stypendiów będzie 30 (maksymalna liczba), to osoby ze 100 p. mają pewne stypendium, a osoby z pozostałych grup mogą spróbować ocenić swoje szanse na podstawie powyższych danych.
Niestety w tej łamigłówce jest jeszcze wiele niewiadomych:
- nie wiadomo ile ostatecznie będzie stypendiów (ale jeżeli studia w październiku rozpocznie u nas przynajmniej 168 osób, to stypendiów będzie dokładnie 30);
- nie wiadomo, jak będzie rozstrzygana sytuacja w przypadku równej liczby punktów na liście (to powinno się zdecydować niedługo);
- nie wiadomo, jak wiele osób z 100 p., 98 p., itd podejmie ostatecznie u nas studia, więc nie wiadomo też, jaki będzie próg punktowy pozwalający na otrzymanie stypendium.
Te marginesy niepewności dzielimy jednak z wszystkimi kierunkami zamawianymi w całej Polsce.
W każdym razie zapraszamy serdecznie zainteresowanych do Krakowa, na Uniwersytet Jagielloński, na matematykę, do naszego pięknego nowego budynku - na najlepszych czekają (najprawdopodobniej) stypendia, zaś na wszystkich chętnych (z pewnością) zajęcia adaptacyjne i wspomagające.
Oprócz stypendium związanego z faktem, że jest to kierunek zamawiany, nasi studenci mogą liczyć i na wiele innych stypendiów: