Wrażenia po maturze 13 maja 2009.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

Post autor: kolanko »

kazda szkoła powinna brac to o innej porze
tomasz90skomra
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: tomasz90skomra »

Witam

Myśląc o studiach wpadło mi kolejne pytanko/ka.
Otóż czy w tamtym roku na AGH też obowiązywał system piorytetów czy było to jakoś inaczej? No i drugie pytanie jak myślicie czy jeżeli studiowałbym Air na samogłoskach istnieje wogóle szansa na utrzymanie się tam mieszkając w akademikach xD ? Proszę o fachowe wypowiedzi
PZD
flux
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: flux »

a gdzie na moim profilu na agh pokaże mi się czy pieniądze zostały już wpłacone czy jeszcze? bo profil kandydata jest tam tak ułożony że nie wiadomo gdzie się tego spodziewać:>?
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Stary »

Witam,
Uzyskałem 90% z matematyki rozszerzonej (niezbyt wynik) i składam podanie na Politechnikę Krakowską na WiL na budownictwo i w tym miejscu mam pytania:
1) Czy mój wynik winien wystarczyć aby się tam dostać? Wg mojej oceny nie powinno być problemu zważywszy na fakt, że w tamtym roku wystarczyło 74% i nadto zwiększyli liczbę miejsc na budownictwo
2) Czy po otrzymaniu mieszkania w akademiku Politechniki istnieje możliwość, aby przenieść się do akademiku AGH i na jakiej zasadzie?

Jeśli ktoś "siedzi" w temacie to prosze o odpowiedzi
czachur
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: czachur »

Ad 1)

Tak mnie zastanawia, czy jeśli 2-3 osoby odpiszą Ci: "Tak, myślę, że się dostaniesz", to naprawdę będziesz spokojniejszy i bardziej przekonany o tym, że się dostaniesz? Sprawa jest i tak na tyle czysta, że nie ma co tu zbytnio dywagować
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: czeslaw »

No nie wiem, ten kolega pytał o PWr w innym temacie i odpowiedziałem mu że nie ma najmniejszych szans, skoro nie zdawał fizyki. No ale generalnie progi PWr są oczywiście znacznie wyższe niż PK.
Tom555
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: Tom555 »

Stary, nie wiem czy piszesz powaznie czy nie - zakładam ze zartujesz bo z takim wynikiem przyjma Cie na 100%. Ja sam skladam na PK (na WiL) budownictwo majac 66% z mat. rozsz. i pewnie sie nie dostane za pierwszym razem, ale maja tam w sumie 3 etapy rekrutacji i szanse ze sie tam dostane oceniam na 75%.

Pozdro i nie stwarzaj sobie problemow tam gdzie ich nie ma
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

To ciekawa musi być ta Politechnika Krakowska, skoro ja mu odpisałem że na PWr nie ma najmniejszych szans, a wy się dziwicie że w ogóle pyta o takie oczywiste oczywistości.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 230 razy

Post autor: owen1011 »

nawet mi sie wydaje ze te 66% wystarcza w pierwszej rekrutacji na budownictwo, tam jest w tym roku blisko 600miejsc

Czesław PK ma swietne budownictwo, a progi nie sa zadnym miernikiem poziomu studiow...
Inne kierunki nie maja tak dobrej renomy na PK jak budownictwo, ale mimo wszystko jest to czolowa polska uczelnia...
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

No pewnie że progi nie są żadnym wyznacznikiem - ale to z jakiego powodu nikt tam nie idzie?
Na innych polibudach progi są niskie z takiego powodu, że ogólnie nikt się nie garnie do studiów technicznych, skoro istnieją jakieś kulturoznawstwa czy hotelarstwa, na których nie robi się nic przez okrągły rok poza sesją która trwa 3 dni. Ale mimo wszystko na budownictwo progi są jakoś tam w miarę przyzwoite na innych uczelniach.
No chyba że na PK po prostu nie bierze się pod uwagę fizyki maturalnej, to by trochę wyjaśniało.
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

Zgadza się Czesław, pytałem o PWr, ale dodałem, że chciałem wziąć po uwagę jako uczelnie awaryjną. Moim priorytetem jest Politechnika Krakowska i nic tego nie zmieni. Co do zdawania fizyki, to chciałem ją dodać do deklaracji maturalnej ale było już za późno. Na PK na szczęście biorą pod uwagę: matematykę lub fizykę lub informatykę.
PS. Czy ktoś potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie z akademikami?
Oraz mam też takie pytanie: Czy w przypadku dostania się na PK, jest możliwość przepisania się z jednej grupy do drugiej? Jak odbywa się selekcja grup? Bo z tego co mi wiadomo, to rozdzielają studentów terytorialnie - w sensie, ze np jak jest dużo osób z Krakowa to daje się ich do jednej grupy

Pozdrawiam
Tom555
Użytkownik
Użytkownik

Ja mam z kolei pytanie czy będzie jakieś info w moim profilu PK o tym że moje pieniądze, które przelewałem są już na koncie?
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

tak... w dziale "płatności"
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik

Tom kiedy wpłacałes? Ja robiłem przelew w piątek a jeszcze nic nie mam, ze należność wypłynęła. Nie wiecie ile to trwa?
Tom555
Użytkownik
Użytkownik

Ja tez w piatek i nic nie widze
ODPOWIEDZ