Matura z informatyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Matura z informatyki

Post autor: miki999 »

Kiedy jest wogole tegoroczna matura z infy^^?
W ogóle to jest 21 maja o godz. 14 jak pisze CKE (czyli za 2 dni), a w szczególe to nie wiem.

Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Matura z informatyki

Post autor: czeslaw »

Ja wiem w szczególe bo na 14 idę do szkoły. :P Piszę sam maturę z informatyki (w całym moim pięćdziesięciotysięcznym mieście piszą 2 osoby). Wczoraj musiałem podpisać protokół że zapoznałem się z formą i strukturą egzaminu oraz środowiskiem pracy. Szkoła zakupiła specjalnie na ten cel 2 nowe komputery (chodzę do małego liceum, a stare komputery nie nadawały się do pisania na nich żadnego egzaminu, rocznik '98 lub gorzej). W komisji są 4 osoby. Dla 1 zdającego, który w dodatku infomatykę wpisał trochę dla jaj (no bo na PWr nie biorą pod uwagę wcale). Ogólny szał.
przemb4
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: przemb4 »

Wrażenia po dzisiejszym egzaminie: cześć pierwsza bardzo łatwa, tuż po mówiłem że będzie dobry wynik jak jest taki poziom tego, jednak czar prysnął po otworzeniu zadań z drugiej części ( pomyślałem o k****) szczególnie zadanie pierwsze, jedynie to baza danych z 3 była w miarę łatwa choć tak zrobiłem tylko 2 podpunkty w pełni, jednym słowem masakra, jednak myśle że zdam (choć na pewno nie powyżej 40 %)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Dokładnie tak samo. Nawet nie wiedziałem w czym mam tego smoka narysować, SDLa nie było, choć resztę podpunktów zrobiłem. Gdyby było jeszcze z 7 godzin to dobrnąłbym do końca. A tak to nawet ledwo przeczytałem ostatnie zadanie z bazą i mówią mi że koniec. A wyniki w 2 też mi się nie podobały, już nie było czasu by sprawdzić.

Tragedia, mogliby wreszcie ogarnąć maturę z infy, bo jest to w miarę ciekawe, a nie do zrobienia. O ile w 2008 roku było znacznie lepiej niż we wszystkich poprzednich, to w tym znowu wracają do starych nawyków. Imo nie do zrobienia 2 część w 2,5 godziny. Chyba że ktoś ma nie wiem jakie doświadczenie w programowaniu i szybko debuguje swoje programy. Może dla laureatów OI, choć też nie jestem pewien czy daliby radę w 150 minut. Mimo że żaden z algorytmów nie był skomplikowany, to jednak trochę trzeba było pomyśleć, a jak wiadomo za pierwszym razem żaden program nie dziala. Optymalny czas przeznaczony na drugą część to jakieś 240 minut. Z tym że komisja zdychała już po 150 i ja w sumie też.

Pierwsza część faktycznie prosta i ciekawa.
Sangus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Matura z informatyki

Post autor: Sangus »

Sami teoretycy na tym forum Mi wlasnie lepiej poszla 2 czesc, tylko to zadanie z tym smokiem bylo trudne. Rysunek smoka to byl po prostu wykres z Excela. 2 pierwsze zadania ciekawe a na ostudzenie trywialna baza danych. Na taka baze to 15 min nie wiecej Ja rowniez zawalilem infe....
chceBYCpro
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: chceBYCpro »

Ja pisałem, i powiem Ci, że mało jest czasu

Weź kalkulator (przyda się na pierwszą część), poćwicz operacje na plikach (otwieranie/zapisywanie) i przede wszystkich optymalizacje skryptów pod kątem wydajności. Tyle i będzie dobrze.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Operacje na plikach? Optymalizacje? Ale po co to? Otwarcie pliku do zapisu czy odczytu to jest jedna linia kodu... Ta matura po prostu w całości się nie trzyma kupy...
A kalkulator do czego? Do podnoszenia 16 do kwadratu? Bez przesady, dzikość tej matury nie leży ani w obliczeniach (bo te są wyjątkowo proste), ani w nie wiadomo jakim optymalizowaniu, bo w żadnym poleceniu nie było napisane o optymalnych algorytmach... Po prostu żeby to napisać, potrzeba jakiegoś czasu i wiedzy...

A co do smoka to jedyne zadanie które było moim zdaniem proste, chyba jestem jakiś dziwny. Poza obrazkiem zrobiłem wszystkie podpunkty bez trudności. Ale, do cholery, bez trudności to nie znaczy że zajęło mi to 20 minut ! Na napisanie programu który liczy 3 różne rzeczy jest potrzebne gdzieś 1,5 godziny, chyba że ma się naprawdę dużą wprawę i nie robi błędów - a o taką ciężko w wieku 18 lat... W każdym z programów miałem dobre 15-20 zmiennych, żeby ogarnąć każdą potrzeba jakiegoś tam czasu... :/

Dla mnie to jest porażka układających maturę, w porównaniu do innych przedmiotów to jest jakiś kosmos. Dla koneserów. Żałuję że zdawałem. Nawet nie to, że trudne te zadania. Ale ciekawe czy ci egzaminatorzy robią cały arkusz w 150 minut perfekcyjnie.
chceBYCpro
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: chceBYCpro »

ja zapomniałem o kalkulatorze i musiałem liczyć pisemnie przez co nie skończyłem pierwszego arkuszu, operacja na plikach to podstawa w każdym/większości masz dane wejściowe w pliku, z którego masz je pobrać. Algorytmy mają być optymalne, bo w przeciwnym razie nie będzie maksymalnej liczby punktów nawet jeżeli zwracasz dobry wynik (tak mi powiedział nauczyciel), a i pisałem próbną z końcowej zrezygnowałem.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Czyli nie pisałeś dzisiejszej matury? To zupełnie nie wiesz o czym mówisz...
Nie mają być optymalne algorytmy, a przynajmniej nie w każdym przypadku. Dziś było zadanie z punktami kratowymi - gdyby chcieć zastosować różne optymalizacje, to by się mijało z celem. To nie starczyłoby tam miejsca na taki algorytm.

Pierwszego arkusza nie dało się nie skończyć, największym działaniem jakie tam wykonałem było \(\displaystyle{ 16^{2}}\).
viperek
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: viperek »

To ja odswieze temat, bo jestem swiezo po wynikach z infy.

Mam 51%, wiec calkiem calkiem, jestem zadowolony.

Jesli chodzi o zadanie ze smokiem, to moj kolega meczyl sie z nim probojac go zrobic w javie i w koncu sie poddal. A ja za swojego smoka dostalem 12pkt na 14 mozliwych rysujac go w... Excelu Tabelka do wyliczania kolejnych wspolrzednych byla dosc latwa do zrobienia, wystarczylo dla kazdej kolejnej pary losowac 1 lub 0 i od tego uzaleznic odpowiednie wzory. A potem wykres w ukladzie XY. Sam smok nie wyszedl mi dokladnie tak jak na przykladzie, ale ogolnie bylo niezle skoro tylko 2 pkt stracilem.

Dla mnie najgorsze bylo zadanie z I czesci dotyczace zliczania pol kratowych, nie mialem pojecia jak to ugryzc, nie wymyslilem nic. Chetnie sie dowiem od was, jak to trzeba bylo zrobic.

Natomiast najprostrze zadania to test i i algorytm na NWD. Baza tez do zrobienia.

PS. Ktos sie orientuje, jaki byl ostateczny prog na informatyke na wydziale MiI na UJ ? Mam nadzieje ze moje 51pkt wystarczy.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Zliczanie punktów kratowych? To akurat najprostsze było. Jeśli odległość danego punktu kratowego od początku układu jest mniejsza lub równa promieniowi koła, to zwiększamy iterator. Można było oczywiscie zastosować optymalizacje (zrobiłem to, przez co algorytm zrobił się nieco skomplikowany, ale liczył prawie czterokrotnie mniej punktów).
Skąd wiesz ile punktów dostałeś za jakieś zadanie?
xpantera
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: xpantera »

viperek pisze:PS. Ktos sie orientuje, jaki byl ostateczny prog na informatyke na wydziale MiI na UJ ? Mam nadzieje ze moje 51pkt wystarczy.
A ile masz punktow z matematyki?
viperek
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

NIe zdawalem matematyki, liczy sie matematyka LUB informatyka. Wiec bede mial 51pkt w rekrutacji. Slyszalem, ze ostatnio bylo mniej chetnych niz miejsc, ale roznie to moze byc.

A co do punktow kratowych to fakt, sprawdzanie promienia jest ok, tylko pozostaje jeszcze kwestia jak przeszukiwac kolejne punkty, zeby nie sprawdzac niepotrzebnie punktow ktore leza daleko poza kolem. Teraz wpadlo mi do glowy, ze pole do przeszukania to moglby byc kwadrat o boku 2R i srodku 0,0, wtedy kolo jest w niego wpisane i mamy pewnosc ze wszystkie punkty beda zliczone i nie bedziemy sprawdzac zbyt dlugo.
xpantera
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: xpantera »

viperek pisze:NIe zdawalem matematyki, liczy sie matematyka LUB informatyka. Wiec bede mial 51pkt w rekrutacji. Slyszalem, ze ostatnio bylo mniej chetnych niz miejsc, ale roznie to moze byc.
Jesli to jest poziom rozszerzony, mysle ze moze wystarczyc.
Wydzial Matematyki i Informatyki UJ wlasnie zwieksza istotnie liczbe miejsc na informatyke i matematyke.
Zapraszamy na informatyke analityczna:

Kod: Zaznacz cały

http://studia.tcs.uj.edu.pl/
viperek
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Rozszerzony oczywiscie
ODPOWIEDZ