Matura z informatyki

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
SeaXgasT
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matura z informatyki

Post autor: SeaXgasT »

Witam. Za rok piszę maturę. Oprócz rozszerzonej matematyki, muszę zdać jeszcze jeden przedmiot na poziomie rozszerzonym-fizykę lub informatykę (w liceum fizyke mam podstawową). Wybiorę więc pewnie informatykę. I tu moje pytanie: czy ktoś z Was zdawał ją na maturze? Ile i pod jakim kontem trzeba się przygotowywać? Mogę na to poświęcic duużo czasu;)
Chcę zdać ją na 90%, byłby to wynik mnie satysfakcjonujący;) Prosiłbym równiez o polecenie książek do przygotowań. Pozdrawiam!
rimk
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: rimk »

Najważniejsze - musisz być szybki Taka jest prawda. Na pierwszej części będziesz się nudził, a druga to wyścig z czasem. Naucz się więc szybko, choćby w zarysie, zapisywać program komputerowy. A zadania są proste.
Fizyka czy informatyka? Zdawałem to i to, a polecam fizykę. Może się bardziej przydać, poza tym spójrz na średnie z tego roku - inf. to ok 30%, a fizyka duuuuużo więcej.
Co do książek - mam ich sporo, w razie czego info na pw
Awatar użytkownika
Spykaj
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Matura z informatyki

Post autor: Spykaj »

Ja informatyki uczyłem się pod kątem Olimpiady Informatycznej, niestety nie zostałem laureatem, ani finalistą, trudno się mówi... Ale maturę z informatyki udało mi się napisać na 79% ;] (średni wynik to 34% xD) szkoda tylko, że nigdzie mi się to nie przyda ; d
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 66 razy

Matura z informatyki

Post autor: Konikov »

Odradzam informatykę na maturze, sam się zastanawiałem (także nie posiadałem jeszcze fizyki), ale decyzja padła na fizykę i jestem bardzo zadowolony. Dostałem 87%, a z informatyki najlepszy gość z całej polski rok temu zdobył 86% - a najlepszy to bym raczej nie był, więc opłaciło się Musiałem nadrobić w trzeciej klasie całe 2 poprzednie lata, jakoś podołałem

rimk, pozdrów Pana Tukendorfa z Garwolina
Zeratul
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: Zeratul »

Mhm, matura z informatyki rzeczywiście łatwa nie jest w porównaniu do innych matur, ale mimo to myślę, że da się ją zdać na przyzwoitym poziomie bez ciągłego tłuczenia testów maturalnych.

Dużym plusem tej matury jest to, że nie musimy się szczególnie martwić o sposób rozwiązania zadania lub o to, czy wpasujemy się w klucz. Mamy dużo wolności pod tym względem. Oprogramowanie (w tym język programowania) nie jest narzucone, możemy wybierać spośród kilku najpopularniejszych opcji. Liczy się przede wszystkim końcowy efekt.

Dlatego też w moim przekonaniu wystarczy być zainteresowanym informatyką; być w miarę biegłym w programowaniu i bazach danych.

Matura z informatyki to jednak rzeczywiście wyścig z czasem, dlatego trzeba się ustrzegać głupich błędów, które mogą nam pożreć masę cennych minut, a w informatyce niestety łatwo o takie.

To wszystko o czym piszę powyżej, piszę z autopsji. Maturę z informatyki pisałem w tym roku i uważam, że była to najbardziej "na poziomie" matura jaką pisałem. Nie przygotowywałem się specjalistycznie do matury, nie tłukłem testów, właściwie to ją olałem, bo do niczego mi nie potrzebna, a mimo to uzyskałem bardzo zadowalający wynik 92%.

I chociaż średnia krajowa podobno wyniosła ~35% to podejrzewam, że wynika to z niskiego "zainteresowania" tą maturą. Większość tych nielicznych, którzy ją pisali zapewne nie potraktowała jej poważnie.

Tegoroczna matura z informatyki udowodniła natomiast, że jak ktoś rzeczywiście umie, to ją dobrze napisze. W samym małopolskim 7 osób miało 100%, co wcale nie jest tak mało zważywszy, że maturę tą w ogóle pisze śladowa ilość osób (nie więcej niż kilka tysięcy w całym kraju).
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Zeratul pisze:Tegoroczna matura z informatyki udowodniła natomiast, że jak ktoś rzeczywiście umie, to ją dobrze napisze. W samym małopolskim 7 osób miało 100%, co wcale nie jest tak mało zważywszy, że maturę tą w ogóle pisze śladowa ilość osób (nie więcej niż kilka tysięcy w całym kraju).
Hmm, to coś zupełnie nowego Widać, że starają się zoptymalizować poziom i liczbę zadań. Może za rok, dwa, będzie się rzeczywiście opłacało ją pisać. Niemniej, ja bym i tak postawił na fizykę. Fizyka jest maturą o w miarę stabilnym poziomie, a właśnie informatyka to balans na krawędzi...
Pozdrawiam
Zeratul
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: Zeratul »

Instalator pisze:Niemniej, ja bym i tak postawił na fizykę. Fizyka jest maturą o w miarę stabilnym poziomie, a właśnie informatyka to balans na krawędzi...
Pewnie tak. Ponieważ nie pisałem matury z fizyki i nigdy tego nie planowałem, jestem w stanie wypowiedzieć się tylko na temat informatyki.
r3
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: r3 »

Zeratul pisze:W samym małopolskim 7 osób miało 100%, co wcale nie jest tak mało zważywszy, że maturę tą w ogóle pisze śladowa ilość osób (nie więcej niż kilka tysięcy w całym kraju).
A czy ci wszyscy 100%-towcy to nie jacyś olimpijczycy? Przecież następna osoba ma dopiero 92%.
.
plunder
.
com
/
x-png-download-145733
.
htm - inf w małopolsce.
Zeratul pisze:Dużym plusem tej matury jest to, że nie musimy się szczególnie martwić o sposób rozwiązania zadania lub o to, czy wpasujemy się w klucz. Mamy dużo wolności pod tym względem.
No nie wiem, dziwnie to oceniają. Piękny kod w VB, dobre odpowiedzi, a z każdego zadania podebrali po 2 punkty i wychodzi 80%, po egzaminie spodziewałem się >90%.

Wolność to jest na rozszerzonym angielskim, gdzie zero przygotowań, zero specjalnych zwrotów i przy rozprawce 97% z całości.

Nie wyobrażam sobie jak można robić zadanie w bazie danych, arkuszu? Nawet jakby napisać szybko zapytania SQL to mogą zawsze dosadzić "gdzie x jest liczbą pierwszą" itp. Chyba prościej dane powsadzać do kilku tablic obiektów.
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

r3 pisze:Wolność to jest na rozszerzonym angielskim, gdzie zero przygotowań, zero specjalnych zwrotów i przy rozprawce 97% z całości.
Nie żartuj, mam CAE i tylko 89%, nie przygotowywałem się specjalnie, a rozprawkę mam opanowaną w 100%, tylko argumenty, temat i wnioski przyłożyć we właściwych miejscach...
SeaXgasT
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Sam już nie wiem;/ Ja patrzę na to pod kątem ilości nauki. Co do fizyki, to boję się, że dostanę zadanie i nie będę wiedzieć nawet jak do niego podejść;/ Zawsze mi się wydawało, że informatykę łatwiej zdać na te 90%..
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Ja bym nie ryzykował... Pójdź na korki do jakiegoś dobrego korepetytora i mocno się przyłóż sam, a dasz radę. Ja do początku trzeciej klasy nie umiałem prawie nic z fizyki, nie lubiłem jej, ale zboostowałem w trzeciej i, tak jak już pisałem, wyciągnąłem 87%...
rimk
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: rimk »

Pójdź na korki do jakiegoś dobrego korepetytora
Do pana Tukendorfa!

ps. Konikov, jakieś wspólne korzenie?
SeaXgasT
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Jednak nie będę zdawać ani informatyki, ani fizyki na maturze. Wystarczy mi sama matematyka. Chodzę już na korepetycje do dobrego nauczyciela;) Dziękuję wszystkim za informacje.
misiek172
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Matura z informatyki

Post autor: misiek172 »

wy chyba mówicie o maturze podstawowej

z rozszerzoną to już nie jest tak pięknie

strasznie trudna pierwsza część, natomiast cz 2 praktycznie nie do napisania pod kątem małej ilości czasu.

Z tego co się orientuje to najwyższy wynik w dziejach z rozszrz inf to 87% a tak to wyniki wahają się w granicach 30 %
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Matura z informatyki

Post autor: dabro90 »

misiek, ale z Ciebie krecik, spojrz na date postow
(Ale milo, ze ktos szuka, a nie zaklada nowy temat)

Kiedy jest wogole tegoroczna matura z infy^^?
ODPOWIEDZ