Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
wojciradom
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojciradom »

"Szanowni Państwo,
informujemy, że ze względów technicznych nie zostanie w tym roku udostępniony serwis dla maturzystów, umożliwiający pobieranie wyników
28 czerwca 2012 08:55"

Niestety przez OKE w Warszawie nie kazdy ma taki komfort...
kaczanga87
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kaczanga87 »

Marc0 zrobiłem dokładnie tak samo, i powiem szczerze że wprawiłeś mnie w niemałe zakłopotanie. Niestety w moim OKE nie ma takiego komfortu sprawdzić dokładnych wyników za poszczególne zadanie, ale akurat mój końcowy rezultat (84%) wydawał mi się niski, tym bardziej po sprawdzeniu klucza na stronie CKE. Do tej pory myślałem że dostałem tylko 1 punkt za zadanie 10 (choć wg klucza powinienem dostać 4, bo jedynie za błąd rachunkowy mimo poprawnego schematu rozwiązania), ale po Twoim poście doszedłem do wniosku, że za te 10 dostałem prawidłowe 4, a za ten dowód tak jak Ty, czyli 0. Jutro składam wniosek o wgląd tej matury, zobacze co tam było nie tak.
stulbia
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: stulbia »

Ja z matmy rozsz wycisnęłam 94% Jestem bardzo siebie z zadowolona, bo dwa lata byłam w klasie humanistycznej, dopiero w 3 klasie przepisałam się na profil matematyczny i cały materiał ogarnęłam w rok. Było momentami ciężko, ale warto!
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: witek1902 »

Kurde ja mam marne 90% z rozszerzenia przez głupie błędy.
Fizyka rozszerzenie 56%, niemiecki podstawa 94%.
Jako pierwszy kierunek na PW wziąłem właśnie Automatyke i Robotykę, ale nie liczę na to, że się tam dostanę
Drugi to informatyka na EiTi (tutaj już moooooże), trzeci to Informatyka na Elektrycznym (no i tego jestem pewny), później Automatyka i Robotyka na Elektrycznym i Elektrotechnika na Elektrycznym.

Opcja ratunkowa: Informatyka na UW (tam liczy się przede wszystkim matematyka, więc raczej problemu mieć nie będę).
Marc0
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: Marc0 »

Odnośnie mojego wcześniejszego rozwiązania do ostatniego zadania, właśnie otrzymałem telefon z OKE, że proponują mi danie 3/3 punktów i odbiór świadectwa od jutra.

Rozmowa bardzo przyjemna, ale martwi fakt, że był to ewidentnie błąd egzaminatora/egzaminatorów i takie rzeczy nie powinny się zdarzać, zwłaszcza, że jest to elementarne rozwiązanie.. ciekawe ile jest tak błędnie poprawionych zadań, jeśli w innych województwach nie ma wglądu do rubryki nr zadania/il. punktów.

Udało się któremuś z Was teraz zmienić dane w rejestracji na uczelnie, po jej zakonczeniu, przed ogloszeniem wyników? ..
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 59 razy

Post autor: Glo »

Cóż, moja dziewczyna musiała udać się do OKE żeby w ogóle zobaczyć swój arkusz (pisała rozszerzony WOS). Na miejscu okazało się, że 5 (słownie - pięć) punktów przyznawanych za zadania typu tak/nie, prawda/fałsz zostało jej niesłusznie odebranych (pojechała na miejsce z wydrukowanym kluczem od CKE). Nie wspominam o wypracowaniu, którego ocena jest kwestią subiektywną, które również zostało ocenione poniżej wszelkiej krytyki. Na razie czekamy na odpowiedź, całe szczęście, że nie wybieramy się na studia w kraju i rekrutacja nas nie ominie. Z matmą przynajmniej jest tak, że można wywalczyć swoje, tutaj wystarczy, że oceniający jest z niewłaściwego 'obozu politycznego' i nie spodoba mu się wypracowanie. Nie widzę innego wytłumaczenia na niezaliczenie pytań zamkniętej odpowiedzi - chyba, że wypatrywanie krzyżyka we właściwej kratce jest zadaniem przekraczającym możliwości dwóch kolejnych egzaminatorów, ponoć dociekliwie sprawdzających arkusze.
kaczanga87
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kaczanga87 »

Marc0 pisze:Odnośnie mojego wcześniejszego rozwiązania do ostatniego zadania, właśnie otrzymałem telefon z OKE, że proponują mi danie 3/3 punktów i odbiór świadectwa od jutra.

Rozmowa bardzo przyjemna, ale martwi fakt, że był to ewidentnie błąd egzaminatora/egzaminatorów i takie rzeczy nie powinny się zdarzać, zwłaszcza, że jest to elementarne rozwiązanie.. ciekawe ile jest tak błędnie poprawionych zadań, jeśli w innych województwach nie ma wglądu do rubryki nr zadania/il. punktów.

Udało się któremuś z Was teraz zmienić dane w rejestracji na uczelnie, po jej zakonczeniu, przed ogloszeniem wyników? ..
To dobrze że Ci się udało, bo ja za to samo rozwiązanie dostałem od razu 3/3. Mam natomiast pytanie do Ciebie - jak wyglądała u Ciebie ta cała procedura z odwołaniem? Prosiłeś wpierw o wgląd i potem pisałeś jakieś pismo, telefonicznie? Byłem na wglądzie w OKE w piątek i "przemiła" pani powiedziała nam, że nie ma sensu pisać odwołań bo żadne nie będzie uwzględniane. Problem w tym, że prawdopodobnie dali mi o 2-3 punkty za mało za zad.10 ze stereometrii, gdzie mój jedyny błąd polegał na błędnym spotęgowaniu \(\displaystyle{ 8\sqrt{210}}\), lecz cały schemat rozwiązania był ok. Dostałem za to 1/5, mimo że w kluczu widnieje pogrubioną czcionką adnotacja: Rozwiązanie zadania do końca lecz z usterkami, które jednak nie przekreślają poprawności rozwiązania (np. błędy rachunkowe)-4 pkt. . Szczerze mówiąc, zniechęciłem się już od chodzenia do OKE, ale w przypadku gdy zabraknie mi paru punktów przy rekrutacji na PW warto byłoby spróbować.
Przy okazji zachęcam do wglądu matur gdy ktoś jest zdziwiony swoim wynikiem, bo mi "wskutek błędu technicznego" nie policzyli 6% z matmy podstawowej. W tym przypadku dzień przed datą wglądu pani z OKE zadzwoniła, przeprosiła i obiecała wymianę świadectwa.
Natomiast jeśli chodzi Ci o zmianę wyników matur przy rejestracji, to z tym raczej nie ma problemu, bo na PWr rekrutacja kończyła się w czwartek, z początku z KREM pobrali mi 94% z matmy podstawowej, lecz teraz widzę tam poprawione na 100%.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

kaczanga87 pisze:ie ta cała procedura z odwołaniem? Prosiłeś wpierw o wgląd i potem pisałeś jakieś pismo, telefonicznie? Byłem na wglądzie w OKE w piątek i "przemiła" pani powiedziała nam, że nie ma sensu pisać odwołań bo żadne nie będzie uwzględniane.
Bzdura.

Jak dla mnie to typowe działanie zniechęcające - im mniej osób się odwoła, tym mniej pracy/problemów będziemy mieli...

JK
vanja93
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: vanja93 »

moja maturka z matmy poszła mi na 88% z której jestem rownież bardzo zadowolona bo sądziłam że pojdzie mi dużo gorzej. po podliczeniu sobie punktow wyszło mi 177,5pkt rekrutacyjnych na pw , jak myślicie dostane się na infe wydzial ma eiti lub matematyczny ?
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

A fizyka jak poszła?
Wielki Roman
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wielki Roman »

miodzio1988 pisze:A fizyka jak poszła?
Przecież podała liczbę punktów rekrutacyjnych.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Mógłbym niby sam przeliczyć, racja. Chociaż nie wiem czy język jest brany pod uwagę jeszcze na tych studiach ( też mógłbym sprawdzić, racja)

Progi nie powinny się bardzo zmienić, więc proszę zerknąć na te z zeszłego roku i jakiś wgląd na sytuację to będzie
szprot_w_oleju
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: szprot_w_oleju »

A wie ktoś czy wyniki rekrutacji będą rano czy po południu? A może zna ktoś konkretną godzinę? Zależy mi na tej informacji bo nie wiem czy przed wyjściem do pracy będę wiedział czy się dostanę. :-D
Awatar użytkownika
zisary
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Post autor: zisary »

Na Automatyke i Robotyke na wydziale MEiL podobno jest już wywieszona lista przyjętych. Próg dolny 196 punktów. Tak przynajmniej pisze na profilu tego kierunku na Fb. Troche szkoda bo pare punktów mi brakło.
szprot_w_oleju
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: szprot_w_oleju »

Nawet potrudziłem się i poszedłem do Polibudy i widziałem tę listę... No cóż, gratuluję przyjętym, próg naprawdę imponujący, ja niestety załapałem się tylko na energetykę (próg 175p).
ODPOWIEDZ