Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony
-
kamiolka28
- Użytkownik

- Podziękował: 62 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Niekoniecznie.Roudin pisze:Jak na starcie błąd to 0 albo 1 pkt, zależy od klucza. Niestety :<
JK
-
Yvel
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
A jak się policzyło źle X wierzchołka, wyszło 12 zamiast 10 lub odwrotnie nie pamiętam to będzie uznane jako błąd? Reszta jest dobrze policzona wynik ok.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Może być uznane za błąd rachunkowy (-1 pkt.), ale oczywiście nie dam gwarancji.
JK
JK
-
bobihno
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Czy błąd w 10. zadaniu \(\displaystyle{ (8\sqrt{210})^{2}=8 \cdot 210}\) może być potraktowany jako rachunkowy?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 12:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Zad. 11- moje rowziązanie:
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A' \cap B)+P(A \cap B)+P(A \cap B') (1)}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ P(A \cup B) \le 1}\), więc korzystając z (1)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)+P(A \cap B)+P(A \cap B') \le 1}\). Wykorzystując założenie \(\displaystyle{ P(A \cap B')=0,7}\), stwierdzamy zatem, że \(\displaystyle{ P(A' \cap B)+P(A \cap B) \le 0,3}\), więc
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3-P(A \cap B}\)). Oczywiście \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0}\), zatem\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\), co należało wykazać.
Moje pytanie dotyczy głównie równości (1), którą oparłem na rysunku, choć w gruncie rzeczy wydała mi się dość oczywista, więc nie udowadniałem jej w żaden sposób (tzn. nie wspomniałem o tym, że zbiory \(\displaystyle{ A' \cap B, A \cap B, A \cap B'}\) są parami rozłączne, bo wydało mi się to oczywiste). Na ile pkt można liczyć za to zadanie? Z góry dziękuję za odpowiedź!
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A' \cap B)+P(A \cap B)+P(A \cap B') (1)}\)
Oczywiście \(\displaystyle{ P(A \cup B) \le 1}\), więc korzystając z (1)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)+P(A \cap B)+P(A \cap B') \le 1}\). Wykorzystując założenie \(\displaystyle{ P(A \cap B')=0,7}\), stwierdzamy zatem, że \(\displaystyle{ P(A' \cap B)+P(A \cap B) \le 0,3}\), więc
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3-P(A \cap B}\)). Oczywiście \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0}\), zatem\(\displaystyle{ P(A' \cap B) \le 0,3}\), co należało wykazać.
Moje pytanie dotyczy głównie równości (1), którą oparłem na rysunku, choć w gruncie rzeczy wydała mi się dość oczywista, więc nie udowadniałem jej w żaden sposób (tzn. nie wspomniałem o tym, że zbiory \(\displaystyle{ A' \cap B, A \cap B, A \cap B'}\) są parami rozłączne, bo wydało mi się to oczywiste). Na ile pkt można liczyć za to zadanie? Z góry dziękuję za odpowiedź!
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Możesz liczyć na 2 punkty, bo o rozłączności należało wspomnieć. No chyba, że uznają Ci rysunek jako uzasadnienie.Ogor7 pisze:Moje pytanie dotyczy głównie równości (1), którą oparłem na rysunku, choć w gruncie rzeczy wydała mi się dość oczywista, więc nie udowadniałem jej w żaden sposób (tzn. nie wspomniałem o tym, że zbiory \(\displaystyle{ A' \cap B, A \cap B, A \cap B'}\) są parami rozłączne, bo wydało mi się to oczywiste). Na ile pkt można liczyć za to zadanie?
JK
Dziękuję Panu bardzo za inforamcję!
Jeżeli chodzi o rysunek to zaznaczyłem na nim wszystkie wspomniane zbiory i rozłączność na nim widać.
Jeżeli chodzi o rysunek to zaznaczyłem na nim wszystkie wspomniane zbiory i rozłączność na nim widać.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Tak, ale to, że widać, to może być za mało. Bo chodzi też o stwierdzenie, czy zapisując pewien wzór byłeś świadom, że jego prawdziwość wynika z rozłączności odpowiednich zbiorów.Ogor7 pisze:Jeżeli chodzi o rysunek to zaznaczyłem na nim wszystkie wspomniane zbiory i rozłączność na nim widać.
JK
-
kaczanga87
- Użytkownik

No to może zaczne prezentacje wyników
Polski P 73% (nie wiem o co chodzi )
Ang P 96%
Ang R 80%
Matma P 94% (poprosze o wgląd pracy bo nie wierze gdzie mógłbym stracic)
Matma R 84% (dla mnie słabo, choć generalnie na dokładnie tyle liczyłem, dwa proste błędy w rachunkach na początku dwóch zadań i w efekcie 0 pkt za nie, mogla byc "setka" )
Fiza R 67%
Poza matmą, z której czułem się najpewniej, jestem zadowolony. Na PW mam 171 pkt rekrutacyjnych, modle sie o budownictwo...
Polski P 73% (nie wiem o co chodzi )
Ang P 96%
Ang R 80%
Matma P 94% (poprosze o wgląd pracy bo nie wierze gdzie mógłbym stracic)
Matma R 84% (dla mnie słabo, choć generalnie na dokładnie tyle liczyłem, dwa proste błędy w rachunkach na początku dwóch zadań i w efekcie 0 pkt za nie, mogla byc "setka" )
Fiza R 67%
Poza matmą, z której czułem się najpewniej, jestem zadowolony. Na PW mam 171 pkt rekrutacyjnych, modle sie o budownictwo...
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
pol. ust. 65
pol. P 53
ang. ust. 63
ang. P 82
mat. P 100
mat. R 100
fiz. R 23
Gdyby nie matma, to nie wiem, co bym teraz ze sobą zrobił
pol. P 53
ang. ust. 63
ang. P 82
mat. P 100
mat. R 100
fiz. R 23
Gdyby nie matma, to nie wiem, co bym teraz ze sobą zrobił
- AloneAngel
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Tak z ciekawości - istnieje taka możliwość? Maturę piszę dopiero za niecałe dwa lata, więc nie znam się tak za bardzo na tym.kaczanga87 pisze: Matma P 94% (poprosze o wgląd pracy bo nie wierze gdzie mógłbym stracic)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Istnieje i warto z niej korzystać.AloneAngel pisze:Tak z ciekawości - istnieje taka możliwość?kaczanga87 pisze: Matma P 94% (poprosze o wgląd pracy bo nie wierze gdzie mógłbym stracic)
JK