justyna143 pisze:mam takie 2 pytanka
jak w ostatnim udowodniłam tylko że \(\displaystyle{ A\cap B\ge 0}\) to dostane pkt czy musi być jeszcze że mniejsze od 1?
Nie bardzo wiem, za co miałabyś dostać punkty. Przecież udowodnić miałaś coś zupełnie innego.
justyna143 pisze:i jak myślicie ile mogę dostać pkt za kombinatorykę jak wypisałam: 26111111, 34111111, 22311111 i rozpisałam jeden dobrze potem niepotrzebnie pomnożyłam tamte razy 2 no i wynik mam źle.
Ja bym stawiał na 1 pkt.
Darkness pisze:Zad.11
Zapisałem że \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=10x}\)
Rysując zbiory \(\displaystyle{ A \cap B'}\) i \(\displaystyle{ A' \cap B}\) pokazałem że są zawsze rozłączne i nie mają punktów wspólnych.
Zapisałem że \(\displaystyle{ P\left( A \cap B'\right) = 0,7= \frac{7x}{10x}}\)
I teraz opis słowny:
Skoro w zbiorze \(\displaystyle{ A \cap B'}\) znajduje się \(\displaystyle{ 7x}\) elementów a zbiór ten nie posiada części wspólnej ze zbiorem \(\displaystyle{ A' \cap B}\) to w zbiorze \(\displaystyle{ A' \cap B}\) może znajdować się maksymalnie 3x elementów czyli \(\displaystyle{ P\left( A' \cap B\right) \le \frac{3x}{10x}}\) stąd \(\displaystyle{ P\left( A' \cap B\right) \le 0,3}\)
Czy mogę liczyć na jakieś punkty za ten dowód?
Ciężko powiedzieć, bo dowód jest niepoprawny. Założyłeś sobie, że rozważane prawdopodobieństwo jest klasyczne, a to nieuprawnione założenie, niestety. Z drugiej strony dokonałeś pewnych spostrzeżeń, które można uznać za postęp w rozwiązywaniu zadania. Współczuję egzaminatorowi, który będzie to sprawdzał (no chyba, że klucz okaże się aż tak przewidujący...).
JK