Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: laser15 »

laser15 pisze:Jak myślicie ile mi odejmią?
W zadaniu z parametrem m obliczyłem warunek delta > 0, wyprowadziłem: \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\) jednak po drodze zrobiłem jakiś błąd rachunkowy bo został mi czynnik \(\displaystyle{ m}\) ?
i dalej nie zrobiłem.

W zad z wartościami na początku aby skrócić pomnożyłem przez 4 i mi wyszło : \(\displaystyle{ 5m ^{2}+25m +625}\) Potem zbadałem że wartość najmniejsza nie może być w wierzchołku bo nie należy do dziedziny i obliczyłem wartości na końcach jednak są one złe.

W zad z ciągiem doprowadziłem tylko do postaci : \(\displaystyle{ a= \frac{16}{(q-1) ^{2} }}\) i potem podstawiając do 3 wzoru chciałem obliczyć q . Wyszedł mi wielomian 3 stopnia. Czy za wszystkie 3 zadania dostanę 0 Pkt? Bardzo byłbym wdzięczny za odp.

może ktoś mi odpowiedzieć? Takie banalne błędy ale jak to mówią mądry polak po szkodzie ;] ;/
rerekumkum1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: rerekumkum1 »

Witam
Mam pytanie odnośnie zadania z ostrosłupem,któro było za 5 punktów.
Ile zostanie mi odjętych punktów jeśli źle odjąłęm w Pitagorasie i podstawa trojkata rownoramiennego zamiast pierwiastekz 484 wyszlo pierwiastek z 494(wiadomo, nie dało się ładnie wyciągnąć) ? Ramie dobrze wyliczyłem. Potem z tą błędna daną obliczyłem wysokosc podstawy i pole podstawy. Dociągnąłem do końca z objętością. Na ile punktów moge liczyć?
Patron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: Patron »

REREKUMKUM1 pisze:Witam
Ile zostanie mi odjętych punktów jeśli źle odjąłęm w Pitagorasie i podstawa trojkata rownoramiennego zamiast pierwiastekz 484 wyszlo pierwiastek z 494(wiadomo, nie dało się ładnie wyciągnąć) ? Ramie dobrze wyliczyłem. Potem z tą błędna daną obliczyłem wysokosc podstawy i pole podstawy. Dociągnąłem do końca z objętością. Na ile punktów moge liczyć?
Często jest przy zadaniach taki zapis że (weźmy na przykład zadanie za 6pkt)
-Jeżeli zdający popełni jeden błąd rachunkowy i konsekwentnie do tego błędu poda rozwiązanie to otrzymuje 5pkt.
To zapis z ubiegłorocznej matury. Takie błędy są w pewien sposób czasem wybaczane [ale często za błąd gdzieś na początku jest zero], ale trudno tutaj obiecywać sobie co kolwiek. Będzie klucz to dopiero można to jakoś ocenić, teraz to trochę gdybanie.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Post autor: Ser Cubus »

REREKUMKUM1 pisze:Witam
zapewne odejma Ci 1 pkt za blad rachunkowy lub 2 (blad rachunkowy + zly wynik). Wszystko zalezy od klucza (:
DividedByZero
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DividedByZero »

Ja mam pytanko odnośnie zadania z ciągami.
Mianowicie, nie powinniśmy rozważyć 2 przypadków? Po dodaniu do środkowej liczby 8 może się zdarzyć, że będzie ona większa od liczy trzeciej z pierwotnego ciągu geometrycznego i wtedy to ona jest ostatnia w ciągu arytmetycznym, więc to po dodaniu do niej 64 tworzy się kolejny ciąg geometryczny.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Nie, skoro mamy ciąg, to kolejność wyrazów jest ustalona.

JK
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Przemo10 »

Jan Kraszewski pisze:Nie, skoro mamy ciąg, to kolejność wyrazów jest ustalona.

JK
Jednak stwierdzenie"Uwzględnij wszystkie możliwości." nie jest dobrym sformułowaniem, gdyż od razu nasuwał się po przeczytaniu treści zadania drugi przypadek. Według mnie treść tego zadania nie była dobrze sprecyzowana Jednak, ile mogą obciąć punktów za zrobienie 1 przypadku, jeśli zaczęlo się później rozważać drugi i się go nie zrobiło?
Suomka
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Suomka »

Al93 pisze:Na fizyce trzeba bdzie sobie w piątek odbić
Dokładnie:). Też liczę na fizykę. Z tego mogłam mieć spokojnie bez stresu ponad 80%, ale mam błędy w obliczeniach w ostrosłupie... Nie wiem czemu mi tam wyszły jakieś herezje i jeszcze w 2 innych też się gdzieś w liczeniu wyłożyłam, bo sposoby miałam dobre :/ także pewnie wyjdzie z 70%
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

Ach ta fizyka. Jutro wyjdzie na jaw, jak bardzo się poświęciłem matmie, zamiast uczyć się do matury z fizy . Z próbnych zwykle mam coś w okolicach 30% - 40%, ale raczej nie jest to powód do dumy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Przemo10 pisze:Jednak stwierdzenie"Uwzględnij wszystkie możliwości." nie jest dobrym sformułowaniem, gdyż od razu nasuwał się po przeczytaniu treści zadania drugi przypadek. Według mnie treść tego zadania nie była dobrze sprecyzowana
A według mnie była dobrze sprecyzowana. Zadanie ma dwa rozwiązania i stąd to stwierdzenie. W przeciwnym wypadku wystarczyłoby podać jedną trójkę liczb (gdyby zadanie było postaci "Rozwiąż równanie...", to taka uwaga byłaby niepotrzebna, ale przy takim sformułowaniu, jak w arkuszu, była niezbędna). Natomiast definicja ciągu sprawia, że zadanie jest jednoznaczne, a Twoja interpretacja - niepoprawna.
Przemo10 pisze:Jednak, ile mogą obciąć punktów za zrobienie 1 przypadku, jeśli zaczęlo się później rozważać drugi i się go nie zrobiło?
Jeżeli zrobiłeś dobrze prawidłową wersję (2 odpowiedzi), a potem zacząłeś rozważać nieprawidłową, to nie sądzę, by odjęli za to punkty, choć głowy nie dam.

JK
Przemo10
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Przemo10 »

Jan Kraszewski pisze:Zadanie ma dwa rozwiązania i stąd to stwierdzenie. W przeciwnym wypadku wystarczyłoby podać jedną trójkę liczb (gdyby zadanie było postaci "Rozwiąż równanie...", to taka uwaga byłaby niepotrzebna, ale przy takim sformułowaniu, jak w arkuszu, była niezbędna). Natomiast definicja ciągu sprawia, że zadanie jest jednoznaczne, a Twoja interpretacja - niepoprawna.
Dziękuje za wyjaśnienie. Wydawało mi się, że każdy powinien podać drugie rozwiązanie sam, bez zbędnego komentarza w treści zadania. A wyszło, że przekombinowałem zadanie maturalne, równocześnie nie znając definicji ciągu. Powinienem się domyśleć , że coś w moim rozumowaniu jest nie tak, gdyż męczyłem się z tą możliwością ponad godzinę i nie dałem rady. A punkty napewno odetną, ale myśle, że \(\displaystyle{ 3}\) mi pozostawią. Będzie klucz wszystko się wyjaśni.
laser15
Użytkownik
Użytkownik

laser15 pisze:
laser15 pisze:Jak myślicie ile mi odejmią?
W zadaniu z parametrem m obliczyłem warunek delta > 0, wyprowadziłem: \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\) jednak po drodze zrobiłem jakiś błąd rachunkowy bo został mi czynnik \(\displaystyle{ m}\) ?
i dalej nie zrobiłem.

W zad z wartościami na początku aby skrócić pomnożyłem przez 4 i mi wyszło : \(\displaystyle{ 5m ^{2}+25m +625}\) Potem zbadałem że wartość najmniejsza nie może być w wierzchołku bo nie należy do dziedziny i obliczyłem wartości na końcach jednak są one złe.

W zad z ciągiem doprowadziłem tylko do postaci : \(\displaystyle{ a= \frac{16}{(q-1) ^{2} }}\) i potem podstawiając do 3 wzoru chciałem obliczyć q . Wyszedł mi wielomian 3 stopnia. Czy za wszystkie 3 zadania dostanę 0 Pkt? Bardzo byłbym wdzięczny za odp.

może ktoś mi odpowiedzieć? Takie banalne błędy ale jak to mówią mądry polak po szkodzie ;] ;/
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Trudno stwierdzić dokładnie na podstawie tak skąpych informacji, ale:
laser15 pisze:W zadaniu z parametrem m obliczyłem warunek delta > 0, wyprowadziłem: \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\) jednak po drodze zrobiłem jakiś błąd rachunkowy bo został mi czynnik \(\displaystyle{ m}\) ?
i dalej nie zrobiłem.
myślę, że dostaniesz 1-2 pkt;
laser15 pisze:W zad z wartościami na początku aby skrócić pomnożyłem przez 4 i mi wyszło : \(\displaystyle{ 5m ^{2}+25m +625}\) Potem zbadałem że wartość najmniejsza nie może być w wierzchołku bo nie należy do dziedziny i obliczyłem wartości na końcach jednak są one złe.
ciężko powiedzieć, może coś dostaniesz;
laser15 pisze:W zad z ciągiem doprowadziłem tylko do postaci : \(\displaystyle{ a= \frac{16}{(q-1) ^{2} }}\) i potem podstawiając do 3 wzoru chciałem obliczyć q . Wyszedł mi wielomian 3 stopnia. Czy za wszystkie 3 zadania dostanę 0 Pkt? Bardzo byłbym wdzięczny za odp.
jeżeli poprawnie skorzystałeś z definicji ciągów i zapisałeś dobry układ równań, to 2 pkt. możesz dostać.

JK
laser15
Użytkownik
Użytkownik

Wielkie dzieki za informację

Teraz tylko czekać na pozdawanie reszty i myśleć nad wyborem jakiegoś sensownego kierunku ... chociaż w tej chwili nie ma dla mnie kierunku
pier1878
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pier1878 »

mirkaluk pisze:
-- 9 maja 2012, o 20:32 --
mirkaluk pisze:\(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(A)-P(A \cap B)=0,7\\
P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\
P(A \cup B)=0,7+P(B)\\
P(A \cup B) \le 1}\)

więc \(\displaystyle{ P(B) \le 0,3}\)
teraz tak:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)=P(B)-P(A \cap B)}\)
I napisałam słownie:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) jest największe, gdy \(\displaystyle{ P(B)=0,3 a P(A \cap B)}\) wynosi 0. W miarę, gdy maleje \(\displaystyle{ P(B)}\), maleje \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\), więc \(\displaystyle{ P(A' \cap B)}\) jest zawsze \(\displaystyle{ \le 0,3.}\)
koniec dowodu.

(oczywiście do wszystkiego rysunki jako dowód)
(przepraszam za błędy w zapisie, ale uczę się dopiero tego LaTeXa - proszę o wyrozumiałość.

Czy ten dowód jest dobry?
ponawiam prośbę.
dołączam się do prośby
ODPOWIEDZ