Matura z matematyki 2012 - poziom rozszerzony
Witam, wydaje mi się że w zadaniu 5 jest jeszcze możliwość kiedy środkowy wyraz ciągu geometrycznego po dodaniu 8 staje się krańcowym wyrazem ciągu artmetycznego (polecenie chyba tego nie wyklucza)
Rozwiązanie zadania 11.
Wiedząc, że: \(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B) = 0,7 \quad (1)}\)
Należy pokazać, że: \(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B) - P(A \cap B)\le 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B) \quad (2)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le 1 \quad (3)}\)
Korzystając z (1) i (2) otrzymuję: \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(B) + 0,7 \quad (4)}\)
Z (3) i (4) wynika, że: \(\displaystyle{ P(B) \le 0,3 \quad (5)}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ P(B) \ge P(A \cap B) \Leftrightarrow P(B) - P(A \cap B) \ge 0\quad (6)}\)
oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0}\)
Zatem z (5) i (6) wynika teza.
Na koniec pytanie. Czy rozumowanie jest poprawne, a jeśli tak, to czy (6) wymaga dowodu?
Wiedząc, że: \(\displaystyle{ P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B) = 0,7 \quad (1)}\)
Należy pokazać, że: \(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B) - P(A \cap B)\le 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B) \quad (2)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le 1 \quad (3)}\)
Korzystając z (1) i (2) otrzymuję: \(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(B) + 0,7 \quad (4)}\)
Z (3) i (4) wynika, że: \(\displaystyle{ P(B) \le 0,3 \quad (5)}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ P(B) \ge P(A \cap B) \Leftrightarrow P(B) - P(A \cap B) \ge 0\quad (6)}\)
oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B) \ge 0}\)
Zatem z (5) i (6) wynika teza.
Na koniec pytanie. Czy rozumowanie jest poprawne, a jeśli tak, to czy (6) wymaga dowodu?
-
TPB
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Swoją maturę pisałem rok temu, ale postanowiłem, że sobie rozwiążę. Mam takie pytanie czy w zadaniu z ostrosłupem też wam wyszło, że trójkąt ABC ma boki długości \(\displaystyle{ 22,22,61}\) Taki trójkąt nie istnieje, bo
\(\displaystyle{ 22+22=44<61}\).
Ja coś pokręciłem czy w arkuszu jest błąd?
\(\displaystyle{ 22+22=44<61}\).
Ja coś pokręciłem czy w arkuszu jest błąd?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2012, o 17:50 przez TPB, łącznie zmieniany 1 raz.
- ares41
- Użytkownik

- Podziękował: 142 razy
Co do ostatniego zadania:
Wystarczyło zauważyć, że :
\(\displaystyle{ \begin{cases} A \cap B' \subseteq A\\ A' \cap B \subseteq \Omega \setminus A \end{cases}}\)
I teraz tylko wystarczyło przejść na nierówności dla prawdopodobieństw.-- 9 maja 2012, o 17:52 --TPB, a dlaczego trzeci bok nie może być równy \(\displaystyle{ 61}\)
Wystarczyło zauważyć, że :
\(\displaystyle{ \begin{cases} A \cap B' \subseteq A\\ A' \cap B \subseteq \Omega \setminus A \end{cases}}\)
I teraz tylko wystarczyło przejść na nierówności dla prawdopodobieństw.-- 9 maja 2012, o 17:52 --TPB, a dlaczego trzeci bok nie może być równy \(\displaystyle{ 61}\)
-
laser15
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
laser15 pisze:Jak myślicie ile mi odejmią?
W zadaniu z parametrem m obliczyłem warunek delta > 0, wyprowadziłem: \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\) jednak po drodze zrobiłem jakiś błąd rachunkowy bo został mi czynnik \(\displaystyle{ m}\) ?
i dalej nie zrobiłem.
W zad z wartościami na początku aby skrócić pomnożyłem przez 4 i mi wyszło : \(\displaystyle{ 5m ^{2}+25m +625}\) Potem zbadałem że wartość najmniejsza nie może być w wierzchołku bo nie należy do dziedziny i obliczyłem wartości na końcach jednak są one złe.
W zad z ciągiem doprowadziłem tylko do postaci : \(\displaystyle{ a= \frac{16}{(q-1) ^{2} }}\) i potem podstawiając do 3 wzoru chciałem obliczyć q . Wyszedł mi wielomian 3 stopnia. Czy za wszystkie 3 zadania dostanę 0 Pkt? Bardzo byłbym wdzięczny za odp.
-
Ferno
- Użytkownik

Nadaje się mój dowód? Byłem zdziwiony, że tak krótki, ale przecież zadanie było za trzy punkty...
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Mam jeszcze małe pytanie co do zadania 4.
Obliczyłem, że \(\displaystyle{ m \in \left( - \infty ,-2 \sqrt{3} \right) \cup \left( 2 \sqrt{3} ,+ \infty \right)}\)
Ile może być za to punktów ?
Obliczyłem, że \(\displaystyle{ m \in \left( - \infty ,-2 \sqrt{3} \right) \cup \left( 2 \sqrt{3} ,+ \infty \right)}\)
Czy poprawny jest poniższy dowód??
\(\displaystyle{ Z: P(A \cap B') = 0,7}\)
\(\displaystyle{ T: P(A' \cap B) \le 0,3 \Leftrightarrow P(A \cup B) - P(A) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ D: P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) - 0,7}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge P(A \cup B) = P(B) + 0,7}\)
\(\displaystyle{ P(B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le P(A) + P(B)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} P(A \cup B) - P(A) \le P(B) \\ P(B) \le 0,3\end{cases} \Rightarrow P(A \cup B) - P(A) \le 0,3 \Rightarrow P(A' \cap B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ CKD}\)
\(\displaystyle{ Z: P(A \cap B') = 0,7}\)
\(\displaystyle{ T: P(A' \cap B) \le 0,3 \Leftrightarrow P(A \cup B) - P(A) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ D: P(A \cap B') = P(A) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = P(A) - 0,7}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge P(A \cup B) = P(B) + 0,7}\)
\(\displaystyle{ P(B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) \le P(A) + P(B)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} P(A \cup B) - P(A) \le P(B) \\ P(B) \le 0,3\end{cases} \Rightarrow P(A \cup B) - P(A) \le 0,3 \Rightarrow P(A' \cap B) \le 0,3}\)
\(\displaystyle{ CKD}\)
-
szprot_w_oleju
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
A czy jeżeli przy podstawieniu w trygonometrii nie napisałem t należy od -1 do 1 to odejmą mi punkty(tak naprawdę to i tak nie wpływało na odpowiedź)?
-
loitzl9006
- Moderator

- Podziękował: 29 razy
-
laser15
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
loitzl - możesz powiedzieć co myślisz o moim przypadku ?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Za nie uproszenie wyniku raczej nie ucinają punktów, bo zostawiłem w takiej formie?
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{ab}{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } } \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } }}\), które jest równoważna z wynikiem.
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{ab}{ \sqrt{a ^{2}+b ^{2} } } \cdot \sqrt{b ^{2}- \frac{a ^{2} b ^{2} }{a ^{2}+b ^{2} } }}\), które jest równoważna z wynikiem.
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Oraz zadanie z prawdopodobieństwa. Nie pomyślałem nad łatwym rozwiązaniem.
Aby iloczyn równał się 12
\(\displaystyle{ 12 = 3 \cdot 4}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 3}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 4}\).
\(\displaystyle{ 12 = 4 \cdot 3}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 4}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 12 = 1 \cdot 3 \cdot 4}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7 \cdot 6 = 42}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 4}\).
\(\displaystyle{ 12 = 3 \cdot 2 \cdot 2}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 3}\) więc mamy \(\displaystyle{ {7 \choose 2} = 21}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ 12 = 1 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy \(\displaystyle{ {7 \choose 2}*5 = 105}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 7 + 7 + 42 + 21 + 105 = 182}\)
I taki wynik podałem. Nie uwzględniłem
\(\displaystyle{ 12 = 6 \cdot 2}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 6}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ 12 = 2 \cdot 6}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 2}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 6}\).
\(\displaystyle{ 12 = 1 \cdot 2 \cdot 6}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7*6 = 42}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 6}\).
\(\displaystyle{ 12 = 2 \cdot 2 \cdot 3}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 2}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7*6 = 42}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 182 + 7 + 7 + 42 + 42 = 280}\)
Dostanę jakieś punkty? Oczywiście do każdego punktu pisałem komentarz.
Aby iloczyn równał się 12
\(\displaystyle{ 12 = 3 \cdot 4}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 3}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 4}\).
\(\displaystyle{ 12 = 4 \cdot 3}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 4}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 12 = 1 \cdot 3 \cdot 4}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7 \cdot 6 = 42}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 3}\) i \(\displaystyle{ 4}\).
\(\displaystyle{ 12 = 3 \cdot 2 \cdot 2}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 3}\) więc mamy \(\displaystyle{ {7 \choose 2} = 21}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ 12 = 1 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 3}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy \(\displaystyle{ {7 \choose 2}*5 = 105}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 7 + 7 + 42 + 21 + 105 = 182}\)
I taki wynik podałem. Nie uwzględniłem
\(\displaystyle{ 12 = 6 \cdot 2}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 6}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ 12 = 2 \cdot 6}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 2}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 6}\).
\(\displaystyle{ 12 = 1 \cdot 2 \cdot 6}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 1}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7*6 = 42}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 6}\).
\(\displaystyle{ 12 = 2 \cdot 2 \cdot 3}\)
Na pierwszym miejscu stoi \(\displaystyle{ 2}\) więc mamy \(\displaystyle{ 7*6 = 42}\) możliwości wstawienia liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 3}\).
\(\displaystyle{ 182 + 7 + 7 + 42 + 42 = 280}\)
Dostanę jakieś punkty? Oczywiście do każdego punktu pisałem komentarz.
-
Patron
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
laser15 pisze:Jak myślicie ile mi odejmią?
W zadaniu z parametrem m obliczyłem warunek delta > 0, wyprowadziłem: \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\) jednak po drodze zrobiłem jakiś błąd rachunkowy bo został mi czynnik \(\displaystyle{ m}\) ?
i dalej nie zrobiłem.
.
Mam podobną sytuację. Obliczyłem deltę. Przekształciłem nawet ładnie \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\), jednak po drodze gdzieś machnąłem się na \(\displaystyle{ m}\).Piog pisze: Obliczyłem, że \(\displaystyle{ m \in \left( - \infty ,-2 \sqrt{3} \right) \cup \left( 2 \sqrt{3} ,+ \infty \right)}\)
Przeglądając arkusz z poprzedniego roku (zad 3) i schemat punktowania. No to za samą deltę 1pkt. Natomiast za dobra deltę oraz dobre przekształcenie \(\displaystyle{ x _{1} ^{4} + x _{2} ^{4}}\) i zrobić tak by był tylko parametr \(\displaystyle{ m}\) i potem walnąć się gdzieś po drodze to raczej 3pkt na co chyba będę liczył.
4pkt to chyba jak ktoś nie walnie się przy \(\displaystyle{ m}\), a 6 pkt wyznaczenie części wspólnej