Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Bo nie rozumieją, że "dla każdego" \(\displaystyle{ \neq}\) "istnieje".kriegor pisze:dlaczego to robicie skad taki pomysl dlaczego dlaczego ??
Nie można czy nie wolno?Kanodelo pisze:Ale chyba na maturze nie można mieć kątomierza.
JK
-
Kanodelo
- Użytkownik

- Podziękował: 419 razy
Chyba nie wolno, przynajmniej tak było za moich czasów, można było mieć tylko linijkę i czarny długopis. Może w tym roku sie coś zmieniło.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Szczerze mówiąc, sam bym tak zrobił, bo to zadanie zamknięte, więc nie liczy się sposób, a efekt.ares41 pisze:No tak - klasyczna metoda na rozwiązanie zadań geometrycznych z rysunkiem pomocniczym - kąt mierzymy sobie kątomierzem a długość odcinka linijką.... Szkoda, że za takie pomysły nie dają od razu zera za całość...Vistano pisze:Nad zadaniem 14 i 16 nie trzeba było się za dużo głowić. Wystarczyła linijka i kątomierz.
Do rysunku w zadaniu 14, punktu \(\displaystyle{ AE}\) przyłożyć linijkę.
A do kąta w zadaniu 16 przyłożyć kątomierz.
Niemniej jednak powodzenia jutro!
A co uważasz w tym złego ?ares41 pisze:No tak - klasyczna metoda na rozwiązanie zadań geometrycznych z rysunkiem pomocniczym - kąt mierzymy sobie kątomierzem a długość odcinka linijką.... Szkoda, że za takie pomysły nie dają od razu zera za całość...
Koleżanka miała kątomierz. Każda ławka była sprawdzana przez członków komisji, co się na niej znajduje i jaki kalkulator. Komisja ją sprawdziła i nic nie powiedziała. Wywalali napoje, wywalali batoniki.. to chyba kątomierz by też wywalili.Kanodelo pisze:Ale chyba na maturze nie można mieć kątomierza.
Ale nadal nie rozumiem co w tym złego. Czyli zadań w pamięci też nie mogę wykonywać tylko muszę wszystko wypisywać ? Kalkulatora nie mogę używać, tylko wszystko pisemnie ?. To było proste zadanie i trochę logicznego pomyślunku - przecież matematyka logicznego myślenia wymaga.
To nie było otwarte zadanie tylko zamknięte.
W życiu codziennym też używam kątomierz, w pewnej firmie nawet elektroniczny. Nie utrudniajmy sobie życia jak nie musimy.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2012, o 00:38 przez Vistano, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tatteredspire
- Użytkownik

- Podziękował: 83 razy
No cóż, jeśli na samej maturze proszą o to aby zrobić wykres funkcji i na jego podstawie okreslić liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru \(\displaystyle{ m}\) bez jakiegokolwiek uzasadnienia kształtu wykresu i własności funkcji, w pełni to akceptując, to coś tu jest nie tak. Rysunek (u każdego inny) nie jest miarą poprawności udzielonej odpowiedzi, a zadanie zamknięte nie jest. Przykład idzie z samej góry, czego skutki widać. No ale tak to jest jak nie wymagają znajomości m.in. własności Darboux, ciągłości.ares41 pisze:No tak - klasyczna metoda na rozwiązanie zadań geometrycznych z rysunkiem pomocniczym - kąt mierzymy sobie kątomierzem a długość odcinka linijką.... Szkoda, że za takie pomysły nie dają od razu zera za całość...Vistano pisze:Nad zadaniem 14 i 16 nie trzeba było się za dużo głowić. Wystarczyła linijka i kątomierz.
Do rysunku w zadaniu 14, punktu \(\displaystyle{ AE}\) przyłożyć linijkę.
A do kąta w zadaniu 16 przyłożyć kątomierz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Zadanie jest zamknięte, więc czemu nie? Wbrew pozorom użycie linijki wymaga wpadnięcia na pomysł, by użyć linijki i świadczy o pewnej... kreatywności.ares41 pisze:No tak - klasyczna metoda na rozwiązanie zadań geometrycznych z rysunkiem pomocniczym - kąt mierzymy sobie kątomierzem a długość odcinka linijką.... Szkoda, że za takie pomysły nie dają od razu zera za całość...
Nie ma co się oburzać na stosowanie linijki. Lepiej byłoby, gdyby rysunki pomocnicze były nie aż tak dokładne - wtedy linijka nic by nie pomogła. Zresztą używanie linijki miewa też odwrotne skutki - w zeszłym roku mierzono linijką rysunki ze stereometrii...
JK
-
JerryGarcia
- Użytkownik

Pytanie trochę z innej strony. Myślę, że wszyscy zgodzimy się na stwierdzenie, że matura podstawowa była w tym roku bardzo prosta. Teraz pytanie do Was. Jak myślicie, czy może mieć to związek z ciągłym poszerzaniem ofert kierunków zamawianych i tym, że chcą zachęcić maturzystów do podjęcia studiów technicznych? Czy to czysty zbieg okoliczności?
-
Grzechu_
- Użytkownik

Może jak w tym roku również tyle osób nie zda to zrezygnują z obowiązkowej matematyki i zrozumieją, że popełnili błąd wprowadzając ją...
- denatlu
- Użytkownik

- Podziękował: 128 razy
Grzechu_: zrobiłeś zadanie otwarte z ciągiem, jeszcze mówiłeś, że prawdopodobieństwo Ci chyba wyszło, więc gdybyś umiał jeszcze równania i nierówności kwadratowe, co jakoś strasznie skomplikowane nie jest, to byś może zdał. No plus jeszcze jakieś punkty ze strzałów.
- snd0cff
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
błędem to na pewno nie było
to tylko będzie świadczyć o tym, jak ci ludzie są, no prosto z mostu powiem "głupi"
Z zadan zamknietych do zdobycia było 50%, do zdania wystarczy 30% - i chyba tyle jest w stanie osiągnąć "sprytny" gimnazjalista
to tylko będzie świadczyć o tym, jak ci ludzie są, no prosto z mostu powiem "głupi"
Z zadan zamknietych do zdobycia było 50%, do zdania wystarczy 30% - i chyba tyle jest w stanie osiągnąć "sprytny" gimnazjalista
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Takie dyskusje prowadzimy tutaj: 16995.htmGrzechu_ pisze:Może jak w tym roku również tyle osób nie zda to zrezygnują z obowiązkowej matematyki i zrozumieją, że popełnili błąd wprowadzając ją...
JK
Witam.
zrobiłem strasznie głupi błąd w ostatnim zadaniu
zamiast policzyć drogę dla 210km, całe zadanie liczylem 240km... pomyliłem 1 z 4 niedopatrzenie głupie czas mi wyszedł 160minut a powinno wyjść 150.... w związku z tym odejmą mi pkt za całe zadanie czy tylko za złą odpowiedź? całe obliczenia i tok rozumowania zadania miałem dobry.
zrobiłem strasznie głupi błąd w ostatnim zadaniu
zamiast policzyć drogę dla 210km, całe zadanie liczylem 240km... pomyliłem 1 z 4 niedopatrzenie głupie czas mi wyszedł 160minut a powinno wyjść 150.... w związku z tym odejmą mi pkt za całe zadanie czy tylko za złą odpowiedź? całe obliczenia i tok rozumowania zadania miałem dobry.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy