Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
-
Aneczka1910
- Użytkownik

właśnie obawiam się, że za samą omegę nie będzie 1 pkt.
96% wydaje mi się bo mam źle to prawdopodobieństwo. Mam zatem do Was pytanie: ( tylko proszę od razu na mnie nie krzyczeć, jestem na rozszerzeniu ale to kontrowersyjne prawdopodobieństwo zawsze mi nie idzie) dlaczego jest różnica pomiędzy parą liczb np. 4 i 3, a 3 i 4? Jeśli np. zapisywalibyśmy je w ciąg czy w liczbę to wiem jaka jest różnica. Ale tutaj losowaliśmy je ze zwracaniem i przecież czy jest ważne czy pierwsza to 4 czy 3 ? Iloczyn 4*3 i 3*4 to to samo. Proszę o taki wytłumaczenie , żebym na przyszłość już to zrozumiała.
96% wydaje mi się bo mam źle to prawdopodobieństwo. Mam zatem do Was pytanie: ( tylko proszę od razu na mnie nie krzyczeć, jestem na rozszerzeniu ale to kontrowersyjne prawdopodobieństwo zawsze mi nie idzie) dlaczego jest różnica pomiędzy parą liczb np. 4 i 3, a 3 i 4? Jeśli np. zapisywalibyśmy je w ciąg czy w liczbę to wiem jaka jest różnica. Ale tutaj losowaliśmy je ze zwracaniem i przecież czy jest ważne czy pierwsza to 4 czy 3 ? Iloczyn 4*3 i 3*4 to to samo. Proszę o taki wytłumaczenie , żebym na przyszłość już to zrozumiała.
-
Grzechu_
- Użytkownik

@rutra, jakim cudem przeoczyłeś słowa "próbowałem się uczyć"? Widzę, że trzeba Ci to przetłumaczyć. Więc chodzi o to, że przysiadałem w domu do zeszytu, w którym jednak miałem też solidne braki bo jak w szkole na lekcji nie rozumiałem jak nauczycielka tłumaczyła, a potem kazała samemu zrobić coś to nie robiłem bo jak? A jeśli już było pisane na tablicy to też nie zawsze się zdążyło przepisać. Anwyay... coś tam miałem w tym zeszycie, oprócz tego podręcznik i jakoś nic to mi nie dało, tak samo jak dzisiaj te tablice ze wzorami na maturze.
I jeszcze raz powtarzam, że kasy na korki nie miałem... A samemu to sobie mogłem siedzieć choćby i 24/7 nad zeszytem i nic.
I jeszcze raz powtarzam, że kasy na korki nie miałem... A samemu to sobie mogłem siedzieć choćby i 24/7 nad zeszytem i nic.
Faktycznie, są dwie grupy arkuszy
Ale chyba kumpel obok miał taki sam jak ja
I teraz trzeba było pomyśleć nad wszystkimi prawdopodobieństwami dwóch liczb których iloczyn dałoby by się podzielić przez 6. I wtedy różnicy między czy \(\displaystyle{ 4 \cdot 6}\) czy \(\displaystyle{ 6 \cdot 4}\) nie ma. Ba ! obydwie możliwości trzeba uwzględnić.
Ale chyba kumpel obok miał taki sam jak ja
Po prostu nad prawdopodobieństwem musisz się trochę skupić. Skoro było 7 liczb i dwa wybierania to możliwości jako \(\displaystyle{ 7^}\) było \(\displaystyle{ 49}\)Aneczka1910 pisze:właśnie obawiam się, że za samą omegę nie będzie 1 pkt.
I teraz trzeba było pomyśleć nad wszystkimi prawdopodobieństwami dwóch liczb których iloczyn dałoby by się podzielić przez 6. I wtedy różnicy między czy \(\displaystyle{ 4 \cdot 6}\) czy \(\displaystyle{ 6 \cdot 4}\) nie ma. Ba ! obydwie możliwości trzeba uwzględnić.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 20:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Aneczka1910
- Użytkownik

no tak omegę obliczyłam rozumiem. Ale skoro nie ma różnicy to dlaczego trzeba to uwzględnić? W tym tkwi mój problem.. ( wiem że dla większości to pewnie banał, ale dla mnie to taka ot, dysfunkcja)
-
witek1902
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Przecież mając przed sobą tablicę mogłeś zrobić praktycznie połowę zadań z tej matury NIE UŻYWAJĄC MÓZGU.
Więc ja na Twoim miejscu po prostu bym się wstydził.
Więc ja na Twoim miejscu po prostu bym się wstydził.
może masz rację, że można było ja w sumie będę mięć koło 30-40 % mimo, że otwarte 3 zadania były tak proste, a ja na maturze ich nie potrafiłam zrobić, po czym po przyjściu do domu usiadłam jeszcze raz przy otwartych zadaniach i zrobiłam 4 od razu w tym jedno w niecało 30 sekund. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, być może to stres.
To z ciągiem geometrycznym dobrze robiłeś jeśli policzyłeś, że iloraz wynosi \(\displaystyle{ 3}\). Ja też tak zrobiłem, a jak już obliczyłem iloraz to się nie bawiłem (\(\displaystyle{ b ^{2} = ac}\)) tylko sobie po kolei mnożyłem przez \(\displaystyle{ 3}\). Sposób jest dobry więc muszą przyznać punkt, natomiast z tym odgadnięciem to musiałem policzyć ze wzoru. Nie ma co odgadywać, bo jak będą liczby kilkucyfrowe to będzie problem.Grzechu_ pisze:Witam. Mam pytanie. Czy jeśli w zadaniu 32. podałem prawidłowe odpowiedzi, ale inaczej to obliczyłem to czy dostanę jakieś punkty? Inaczej w sensie po swojemu, a nie tak jak widzę to teraz w przykładach. Zadanie było tak banalne, że szło je obliczyć w głowie i niestety tylko tak potrafiłem. W ciągu arytmetycznym szło bardzo łatwo odgadnąć, że środkowy wyraz musiał wynosić \(\displaystyle{ 14}\), tak, żeby się zgadzało co \(\displaystyle{ 5}\), a potem w ciągu geometrycznym mając tą \(\displaystyle{ 14}\)-tkę i \(\displaystyle{ 42}\) podzieliłem po prostu \(\displaystyle{ \frac{42}{14}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ 3}\), więc później zrobiłem \(\displaystyle{ 42 \cdot 3}\) i to był trzeci wyraz ciągu, no i wynik tego jeszcze raz pomnożyłem przez \(\displaystyle{ 3}\). Otrzymane wyniki były poprawne i zapisałem je w odpowiedzi, jednak czy robiąc to tak po swojemu dostanę punkty? I ile?
-- 8 maja 2012, o 18:42 --
Losujemy dwie liczby ze zwracaniem ze zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5,6,7\}}\). Jeśli wylosujemy \(\displaystyle{ (4;6)}\) to nie jest to samo jak wylosujemy \(\displaystyle{ (6;4)}\). Szóstka w pierwszym a szóstka w drugim. Wynik ten sam, jednak to są dwa z \(\displaystyle{ 49}\) zdarzeń.Aneczka1910 pisze:no tak omegę obliczyłam rozumiem. Ale skoro nie ma różnicy to dlaczego trzeba to uwzględnić? W tym tkwi mój problem.. ( wiem że dla większości to pewnie banał, ale dla mnie to taka ot, dysfunkcja)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Patron
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
@Aneczka1910
Ogólnie musisz zauważyć, że są to jakby dwa oddzielne zdarzenia., które następują po sobie (najpierw jedno, potem drugie, a nie jednocześnie). Losujemy kulę, zwracamy, losujemy drugą kulę. Zatem w kombinacji \(\displaystyle{ 3,4}\) "trójeczkę" możemy wylosować jako pierwszą, bądź po zwrocie.
Ogólnie musisz zauważyć, że są to jakby dwa oddzielne zdarzenia., które następują po sobie (najpierw jedno, potem drugie, a nie jednocześnie). Losujemy kulę, zwracamy, losujemy drugą kulę. Zatem w kombinacji \(\displaystyle{ 3,4}\) "trójeczkę" możemy wylosować jako pierwszą, bądź po zwrocie.
-
Aneczka1910
- Użytkownik

hmn... nie jest to dla mnie jednak zbyt jasne. Byłoby gdyby pytanie brzmiało np. Z wylosowanych liczb tworzymy liczbę dwucyfrową cz też ciąg, to wtedy oczywiste że 3 i 4 to nie to samo co 4 i 3 . No ale dobrze, już mi wytłumaczyliście, dziękuję.
\(\displaystyle{ \begin{cases} c>a\\c>b\\ 2c>a+b\end{cases}}\) to jeszcze roziemiem
\(\displaystyle{ 2c + 2a + 2b > 3a +3b}\) <- czy moze mi ktoś powiedzieć skad sie to wzielo ?? Nie rozumiem nic z tego wersu, na początku to myślałem że cały układ równań jest pomnożony przez 6 ale jednak nie.
\(\displaystyle{ 2c + 2a + 2b > 3a +3b}\) <- czy moze mi ktoś powiedzieć skad sie to wzielo ?? Nie rozumiem nic z tego wersu, na początku to myślałem że cały układ równań jest pomnożony przez 6 ale jednak nie.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 19:02 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Czyli dodajemy obustronnie \(\displaystyle{ (2a+2b)}\) ale pytam sie dlaczego ??scyth pisze:duzy_krok:
\(\displaystyle{ 2c>a+b \\
(2a+2b)+2c > (2a+2b)+a+b}\)
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 20:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
wercia9922
- Użytkownik

Ma ktos odpowiedzi, badz arkusz z drugiej wersji?? Tam gdzie w pierwszym zadaniu bylo a)60% ??