Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
Ja dowód zrobiłem tak:
rysunek i słownie napisałem że ma >90 czyli jest rozwarty gdyż niemożliwe jest aby miał 90 lub mniej bo to wymaga dwóch kątów prosty czego w trójkącie zrobić się nie da. Proste i logiczne ale czy uznają to. Jak sądzicie?
rysunek i słownie napisałem że ma >90 czyli jest rozwarty gdyż niemożliwe jest aby miał 90 lub mniej bo to wymaga dwóch kątów prosty czego w trójkącie zrobić się nie da. Proste i logiczne ale czy uznają to. Jak sądzicie?
-
witek1902
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Mam jeszcze tylko jedno pytanie.
Czy to prawda, że każdy dowód można powiedzieć, że trzeba przepisać od dołu do góry, tzn. zrobić tak, by z jakiegoś równania wyszła nam teza ?
//Dzięki kamil, więc raczej będzie setka
Czy to prawda, że każdy dowód można powiedzieć, że trzeba przepisać od dołu do góry, tzn. zrobić tak, by z jakiegoś równania wyszła nam teza ?
//Dzięki kamil, więc raczej będzie setka
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 15:17 przez witek1902, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Nie, wystarczy wspomnieć, że robisz przekształcenia równoważne, ale myślę że i nawet to nie jest potrzebne, bo oglądałem kryteria oceniania matur tych co były i nie wymagano tego.Czy to prawda, że każdy dowód można powiedzieć, że trzeba przepisać od dołu do góry, tzn. zrobić tak, by z jakiegoś równania wyszła nam teza ?
-
JerryGarcia
- Użytkownik

To ja też podzilę się swoimi spostrzeżeniami.
Orłem z matematyki nigdy nie byłem, choć nie ukrywam, że zawsze sprawiała mi przyjemność i nie miałem z nią nigdy problemów. Jednakże, przez okres liceum (ściślej mówiąc 1 i 2 klasa) matematyka zaniedbałem tak drastycznie, że nie wiedziałem jak się liczy przekątną kwadratu.
W marcu, czyli na dwa miesiące przed maturą powiedziałem sobie KONIEC. Tak nie będzie i postanowiłem poszukać korepetytora. Od kwietnia rozpocząłem lekcje, dział po dziale i wszystko nadrobiłem. Dziś napisałem maturę na najmniej 92,94 % i jestem z siebie bardzo zadowolony, bo spełniłem swoje postanowienie
Orłem z matematyki nigdy nie byłem, choć nie ukrywam, że zawsze sprawiała mi przyjemność i nie miałem z nią nigdy problemów. Jednakże, przez okres liceum (ściślej mówiąc 1 i 2 klasa) matematyka zaniedbałem tak drastycznie, że nie wiedziałem jak się liczy przekątną kwadratu.
W marcu, czyli na dwa miesiące przed maturą powiedziałem sobie KONIEC. Tak nie będzie i postanowiłem poszukać korepetytora. Od kwietnia rozpocząłem lekcje, dział po dziale i wszystko nadrobiłem. Dziś napisałem maturę na najmniej 92,94 % i jestem z siebie bardzo zadowolony, bo spełniłem swoje postanowienie
Proszę o powiedzenie czy dowod jest dobrze zrobiony: Zadanie 27
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} > \frac{a+b}{2} \Rightarrow \\ a+b < 2c}\)
Jesli \(\displaystyle{ 0 >a > b > c}\)
\(\displaystyle{ a + b < 2b \wedge 2b < 2c}\)
to \(\displaystyle{ a +b < 2c}\)
c.b.d.u
\(\displaystyle{ \frac{a+b+c}{3} > \frac{a+b}{2} \Rightarrow \\ a+b < 2c}\)
Jesli \(\displaystyle{ 0 >a > b > c}\)
\(\displaystyle{ a + b < 2b \wedge 2b < 2c}\)
to \(\displaystyle{ a +b < 2c}\)
c.b.d.u
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 16:20 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Znalazłem takie coś...
\(\displaystyle{ a+b<2c\\
a+b<c+c}\)
Wynika to z założenia, ponieważ \(\displaystyle{ c}\) jest większe od \(\displaystyle{ b}\), jest też większe od \(\displaystyle{ a}\). Może dostanę punkty, bo ja napisałem, że \(\displaystyle{ a+b<2c}\), że to wynika z założenia, cośtam jeszcze napisałem i dodałem sprawdzenie, podstawiłem sobie kilka wartości za \(\displaystyle{ a,b,c}\). Byłoby super 94% zamiast 90%
\(\displaystyle{ a+b<2c\\
a+b<c+c}\)
Wynika to z założenia, ponieważ \(\displaystyle{ c}\) jest większe od \(\displaystyle{ b}\), jest też większe od \(\displaystyle{ a}\). Może dostanę punkty, bo ja napisałem, że \(\displaystyle{ a+b<2c}\), że to wynika z założenia, cośtam jeszcze napisałem i dodałem sprawdzenie, podstawiłem sobie kilka wartości za \(\displaystyle{ a,b,c}\). Byłoby super 94% zamiast 90%
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 16:19 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
a ja idiota do potegi n jestem. powaliłem sobie wzory i w ostatnim zamiast \(\displaystyle{ v=\frac st}\) napisałem \(\displaystyle{ v=st}\) i 10% poszło się wycięto.... bajbaj UJ (
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 16:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Niecenzuralne słownictwo.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Niecenzuralne słownictwo.
Witam, mam pytanie co do zadania: Uzasadnij , że jeśli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają nierówności \(\displaystyle{ 0<a<b<c}\), to \(\displaystyle{ a+b+\frac c3 > a+\frac b2}\)
napisałam, że
\(\displaystyle{ 2+6+\frac{10}{3}>2+\frac62\\
\frac{18}{3}>\frac82\\
6>4}\)
czy uznają mi 2 pkt ? z góry dziękuję
napisałam, że
\(\displaystyle{ 2+6+\frac{10}{3}>2+\frac62\\
\frac{18}{3}>\frac82\\
6>4}\)
czy uznają mi 2 pkt ? z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 16:18 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Chromosom
- Moderator

- Podziękował: 127 razy
QuuQ, niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
rutra, nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
magnevox, nieczytelny zapis oraz niecenzuralne słownictwo.
aras014, niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
tsaxdd, nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
rutra, nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
magnevox, nieczytelny zapis oraz niecenzuralne słownictwo.
aras014, niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
tsaxdd, nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
-
Al93
- Użytkownik

Zamknięte mam jak Witek1902. Otwarte wszystkie zrobione. Z dwusiecznymi najpierw kombinowałem na całą stronę prawie ale potem się skapnąłem OCB
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Takich zadań nie powinno się robić na konkretnych liczbach, więc raczej nie uznają.
Co do mojej tragedii w pomyłce przy delcie, to czytałem zasady oceniania i jak ktoś doprowadzi dobrze do końca z błędem to ma 1 pkt. Chociaż tyle. Jeszcze żeby dowody uznali i jestem szczęśliwy.
Jeszcze jutro wielki dzień i zobaczymy czy mogę marzyć o politechnice
Co do mojej tragedii w pomyłce przy delcie, to czytałem zasady oceniania i jak ktoś doprowadzi dobrze do końca z błędem to ma 1 pkt. Chociaż tyle. Jeszcze żeby dowody uznali i jestem szczęśliwy.
Jeszcze jutro wielki dzień i zobaczymy czy mogę marzyć o politechnice
-
xorgx3
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Nie wiem gdzie idę, wiem gdzie chciałbym iść i jest to politechnika warszawska - kierunek informatyka. Jak się jutro zepnę (i we wtorek, piszę informatykę) to powinienem dać radę Myślę, że dwa błędy na podstawowej mnie nie skreślają z listy potencjalnych kandydatów ;d
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Nie raczej, ale na pewno.Takich zadań nie powinno się robić na konkretnych liczbach, więc raczej nie uznają.
Patrzcie stronę 20 ... tor_10.pdf
Zadanie 2, wiedziałem, że gdzieś widziałem ten ciąg