hmm ale Ty z góry założyłeś, że ten bok a jest największy..?xorgx3 pisze:najpierw z nierówności trójkąta napisałem, że a musi być większe od c+b (oczywiście oznaczyłem boki największy to a, pozostałe to b i c). podniosłem obustronnie do kwadratu i wyszło a^2 > b^2 + c^2 + 2cbCytuj:
Ja zadanie z dowodem kąta zrobiłem z twierdzenia cosinusów mam nadzieję, że za samą umiejętność zastosowania go, dadzą mi punkty ;D
Ja też na początku myślałem o tym, jak udowodniłeś?
no i potem zastosowałem cosinusy, podzieliłem wszystko tak, żeby po jednej stronie został cosinus z minusem i napisałem, że ta druga strona jest dodatnia, a cosinus ujemny więc kąt jest rozwarty.
Kompletnie nie wiem czy dobrze
Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
-
mirkaluk
- Użytkownik

Uff ulżyło mi, prawdopodobieństwo za 2pkt
U mnie sytuacja podobna, źle policzyłem zdarzenia sprzyjające, napisałem, że jest ich 16. Powinniśmy dostać punkta za poprawne obliczenie omegi.przemekb102 pisze:A czy w zadaniu z prawdopodobieństwem dostanę jeden punkt jeśli źle policzyłem ilość zdarzeń sprzyjających? (pominąłem pary 3 i 4 oraz 4 i 3)
-
witek1902
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
1.A
2.B
3.A
4.B
5.B
6.C
7.A
8.A
9.C
10.D
11.B
12.B
13.D
14.D
15.B
16.C
17.C
18.B
19.B
20.A
21.A
22.A
23.B
24.C
25.D
2.B
3.A
4.B
5.B
6.C
7.A
8.A
9.C
10.D
11.B
12.B
13.D
14.D
15.B
16.C
17.C
18.B
19.B
20.A
21.A
22.A
23.B
24.C
25.D
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 13:57 przez witek1902, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mirkaluk
- Użytkownik

no tak, ale Ty miałeś to udowodnić, że on jest największy (rozwarty) a skoro od razu założyłeś to co masz udowodnić to logiczne, że Ci wyszło
-
laser15
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Witam. Jak myślicie jeżeli w zadaniu z dowodem i trójkątem napisałem k=kąt który ma być rozwarty: \(\displaystyle{ \alpha + \beta +p =180}\) i potem że \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2} + \frac{ \beta }{2} + K=180}\) Dostane chociaż 1 pkt?
Albo nie ma pomieszanych odpowiedzi, albo ten arkusz podany w linku to jeden z wielu takich samych jak ja miałem, jestem wzrokowcem i dokładnie wzrokowo pamiętam, która odpowiedź była na którym miejscu. Odpowiedzi nie podaje, bo mam tak samo jak użytkownik Piog kilka postów wyżej.
PS. Jak zrobiliście zadanie 14? Patrzyłem na karte odpowiedzi, na twierdzenie Tallesa i coś mi nie pasowało. Ja napisałem \(\displaystyle{ \frac{7}{2+AE}}\) = \(\displaystyle{ \frac{5}{AE}}\) po pokonaniu zasadniczych trudności wyszło mi AE=5.
PS. Jak zrobiliście zadanie 14? Patrzyłem na karte odpowiedzi, na twierdzenie Tallesa i coś mi nie pasowało. Ja napisałem \(\displaystyle{ \frac{7}{2+AE}}\) = \(\displaystyle{ \frac{5}{AE}}\) po pokonaniu zasadniczych trudności wyszło mi AE=5.
-
przemekb102
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
jak macie podawać błędne odpowiedzi to może lepiej nie podawajcie wcale i zostawcie to mądrzejszym... witek1902, nie porównałem wszystkich Twoich odpowiedzi ale widzę, że 14 masz na pewno źle
PS
A JAK PATRZĘ NA ODPOWIEDZI EKSPERTÓW Z EDULANDII TO NIE WIEM CZY MAM SIĘ ŚMIAĆ CZY PŁAKAĆ
PS
A JAK PATRZĘ NA ODPOWIEDZI EKSPERTÓW Z EDULANDII TO NIE WIEM CZY MAM SIĘ ŚMIAĆ CZY PŁAKAĆ
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 14:01 przez przemekb102, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
rutra, ja miałem inaczej ułożone odpowiedzi, zapamiętałem wyniki. Dobrze ułożyłeś równanie.
Dobrze ma.jak macie podawać błędne odpowiedzi to może lepiej nie podawajcie wcale i zostawcie to mądrzejszym... witek1902, nie porównałem wszystkich Twoich odpowiedzi ale widzę, że 14 masz na pewno źle
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 14:04 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
W drugim zauważyłem, że pierwiastek ma stopień nieparzysty, zatem pod pierwiastkiem może być liczba ujemna. Zgadza się?
W szóstym źle użyłem wzoru Viete'a..
W szóstym źle użyłem wzoru Viete'a..
-
przemekb102
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
bo edytował postakamil13151 pisze:rutra, ja miałem inaczej ułożone odpowiedzi, zapamiętałem wyniki. Dobrze ułożyłeś równanie.
Dobrze ma.jak macie podawać błędne odpowiedzi to może lepiej nie podawajcie wcale i zostawcie to mądrzejszym... witek1902, nie porównałem wszystkich Twoich odpowiedzi ale widzę, że 14 masz na pewno źle
-
MagusDrDee
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Czy to jest dobrze?
Zadanie z dwusiecznymi
Rozpatruję przypadek, że trójkąt jest rozwartokątny.
Punkt przecięcia dwusiecznych jest środkiem okręgu wpisanego, więc kąt \(\displaystyle{ APB}\) jest kątem środkowym. Przyjmijmy, że kąt \(\displaystyle{ APB= \alpha}\). Kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku ma miarę \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha}\). Trójkąt wpisany w okrąg jest ostrokątny, gdyż każdy z kątów oparty jest na łuku, który jest mniejszy niż łuk stanowiący połowę okręgu. Zatem mały trójkąt, którego dwa wierzchołki należą do okręgu, a jeden wierzchołek jest środkiem okręgu (kąt przy tym wierzchołku ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\)), ma dwa kąty o miarach mniejszych niż \(\displaystyle{ 45}\) stopni. Zatem \(\displaystyle{ \alpha > 90}\) stopni.
Zadanie z dwusiecznymi
Rozpatruję przypadek, że trójkąt jest rozwartokątny.
Punkt przecięcia dwusiecznych jest środkiem okręgu wpisanego, więc kąt \(\displaystyle{ APB}\) jest kątem środkowym. Przyjmijmy, że kąt \(\displaystyle{ APB= \alpha}\). Kąt wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku ma miarę \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \alpha}\). Trójkąt wpisany w okrąg jest ostrokątny, gdyż każdy z kątów oparty jest na łuku, który jest mniejszy niż łuk stanowiący połowę okręgu. Zatem mały trójkąt, którego dwa wierzchołki należą do okręgu, a jeden wierzchołek jest środkiem okręgu (kąt przy tym wierzchołku ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\)), ma dwa kąty o miarach mniejszych niż \(\displaystyle{ 45}\) stopni. Zatem \(\displaystyle{ \alpha > 90}\) stopni.