Mam pytanie apropo funkcji wielu zmiennych.
Otóż jedynym rodzajem są funkcje o jednej zmiennej czyt. x, ale nie wiem jak sprawa wygląda z funkcjami wielu zmiennych - przede wszystkim jak oblicza się miejsca zerowe, monotoniczność, dziedzinę itp. jak w funkcjach jednej zmiennej. Jak wygląda funkcja wymierna, logarytmiczna itp.
I przede wszystkim jak rysuje sie wykresy tych funkcji
Pozdrawiam.
Funkcje wielu zmiennych - czym to sie je ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Funkcje wielu zmiennych - czym to sie je ?
Rozumiem, że jedynym Ci znanym.da_vu pisze:Otóż jedynym rodzajem są funkcje o jednej zmiennej czyt. x,
Jeżeli rozpatrujemy funkcje rzeczywiste zmiennej rzeczywistej, to miejsca zerowe i dziedzinę liczymy podobnie, tylko są to podzbiory przestrzeni wyżej wymiarowych niż prosta, np. dla funkcji dwóch zmiennych są to podzbiory płaszczyzny. Monotoniczność jako taka nie ma sensu, bo już na płaszczyźnie nie masz rozsądnego porządku.da_vu pisze:ale nie wiem jak sprawa wygląda z funkcjami wielu zmiennych - przede wszystkim jak oblicza się miejsca zerowe, monotoniczność, dziedzinę itp. jak w funkcjach jednej zmiennej. Jak wygląda funkcja wymierna, logarytmiczna itp.
W przestrzeniach wyżej wymiarowych Co oznacza, że masz pewne szanse na narysowanie wykresu funkcji dwóch zmiennych \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^2\to \mathbb{R}}\), bo jej wykres jest w przestrzeni trójwymiarowej.da_vu pisze:I przede wszystkim jak rysuje sie wykresy tych funkcji
JK