Funkcje wielu zmiennych - czym to sie je ?

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
da_vu
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: da_vu »

Mam pytanie apropo funkcji wielu zmiennych.

Otóż jedynym rodzajem są funkcje o jednej zmiennej czyt. x, ale nie wiem jak sprawa wygląda z funkcjami wielu zmiennych - przede wszystkim jak oblicza się miejsca zerowe, monotoniczność, dziedzinę itp. jak w funkcjach jednej zmiennej. Jak wygląda funkcja wymierna, logarytmiczna itp.

I przede wszystkim jak rysuje sie wykresy tych funkcji

Pozdrawiam.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

da_vu pisze:Otóż jedynym rodzajem są funkcje o jednej zmiennej czyt. x,
Rozumiem, że jedynym Ci znanym.
da_vu pisze:ale nie wiem jak sprawa wygląda z funkcjami wielu zmiennych - przede wszystkim jak oblicza się miejsca zerowe, monotoniczność, dziedzinę itp. jak w funkcjach jednej zmiennej. Jak wygląda funkcja wymierna, logarytmiczna itp.
Jeżeli rozpatrujemy funkcje rzeczywiste zmiennej rzeczywistej, to miejsca zerowe i dziedzinę liczymy podobnie, tylko są to podzbiory przestrzeni wyżej wymiarowych niż prosta, np. dla funkcji dwóch zmiennych są to podzbiory płaszczyzny. Monotoniczność jako taka nie ma sensu, bo już na płaszczyźnie nie masz rozsądnego porządku.
da_vu pisze:I przede wszystkim jak rysuje sie wykresy tych funkcji
W przestrzeniach wyżej wymiarowych Co oznacza, że masz pewne szanse na narysowanie wykresu funkcji dwóch zmiennych \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^2\to \mathbb{R}}\), bo jej wykres jest w przestrzeni trójwymiarowej.

JK
ODPOWIEDZ