Kilka pytań odnośnie studiów

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: witek1902 »

To zależy od kierunku.
Fizyka rozszerzona w liceum nie jest wbrew pozorom taka łatwa. Działów jest dużo.
Przede wszystkim trzeba znać teorię, wtedy zadania już pójdą.
Wzory, które masz w karcie na egzaminie to całe nic.
Nie wiem dokładnie jak to jest, bo dopiero w następnym roku będę studiować, ale myślę, że trzeba się orientować w takich działach, jak: dynamika, kinematyka, bryła sztywna, może jeszcze kwantówka, relatywistyczna, prąd i magnetyzm.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

może jeszcze kwantówka, relatywistyczna
W ogóle jej nie doświadczysz na większości studiów, o jej znajomości przed przyjściem na studia nie warto wspominać.
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Erurikku »

Ja może powiem odpowiem trochę więcej na Twoje 3 pytanie patrząc z mojej perspektywy i znajomego (PW - MiNI / PW - EiTI).
Szok po przyjściu z LO na studia jest dość duży, nawet jeśli masz 100 % z matmy / 100 % z fizyki. Tempo przerabiania materiału jest dość szybkie. Wymaga się dużej ilości samodzielnej nauki i nikogo nie obchodzi, że nie dajesz rady/nie masz czasu/ masz problemy/ nie możesz czegoś zrozumieć. Owszem są konsultacje, ale tylko raz w tygodniu i jest sporo ludzi. Często więc po zajęciach idziesz ze znajomymi, żeby razem coś zrozumieć i rozwiązać.

Pocieszenie: na obecną chwilę wydaję mi się, że aby przejść przez 1 semestr (tudzież 1 rok - a to zmora studentów) nie trzeba być ,,wybrankiem niebios". Po prostu trzeba się regularnie uczyć.
Jak ktoś celuję w średnią powyżej 4.0 to już trochę zależy od jego predyspozycji.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

Post autor: Disnejx86 »

Erurikku, mówisz o Politechnice Warszawskiej? A na takich uczelniach jak np. Uniwersytet Łódzki jest podobnie, czy łatwiej "przetrwać" i mieć 4.0?
witek1902
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: witek1902 »

W ogóle jej nie doświadczysz na większości studiów, o jej znajomości przed przyjściem na studia nie warto wspominać.
Heh, czyli już teraz mam dobre wrażenie, że są to bardzo proste działy (jeżeli chodzi o poziom licealny), bo nauczenie się ich od zera zajęło mi przysłowiową "chwilę" w porównaniu do innych działów.
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik

Disnejx86 pisze:Erurikku, mówisz o Politechnice Warszawskiej? A na takich uczelniach jak np. Uniwersytet Łódzki jest podobnie, czy łatwiej "przetrwać" i mieć 4.0?
Tak, mówię o Politechnice Warszawskiej.
Nie wiem bo nie studiowałem na UŁ.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Heh, czyli już teraz mam dobre wrażenie, że są to bardzo proste działy (jeżeli chodzi o poziom licealny), bo nauczenie się ich od zera zajęło mi przysłowiową "chwilę" w porównaniu do innych działów.
Nie wiem, co z tych działów można przerabiać- no może opisać kilka eksperymentów potwierdzających, że fotony zachowują się jak cząstki i fale.
W rzeczywistości te działy są bardzo skomplikowane i wyposażone w potężne aparaty matematyczne. Studiowanie tego na budownictwie nie miałoby większego sensu, bo:
- po pierwsze trzeba by takiego budowlańca nauczyć matematyki
- po drugie i tak w życiu z tego nie będzie korzystał

Wymaga się dużej ilości samodzielnej nauki i nikogo nie obchodzi, że nie dajesz rady/nie masz czasu/ masz problemy/ nie możesz czegoś zrozumieć.
Pozostaje się cieszyć, że są w Polsce jeszcze uczelnie, które prawidłowo podchodzą do nauczania.
Pysiek666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Pysiek666 »

miki999 pisze: Pozostaje się cieszyć, że są w Polsce jeszcze uczelnie, które prawidłowo podchodzą do nauczania.
hmmm, uważam że to nie takie dobre podejście że uczelnia ma trochę .$##$. na studenta, ale może się mylę ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

hmmm, uważam że to nie takie dobre podejście że uczelnia ma trochę .$##$. na studenta, ale może się mylę ?
Uczelnia nie powinna się dostosowywać do studenta tylko student do uczelni. W przeciwnym razie występuje spadek poziomu nauczania i dochodzi do kuriozalnych sytuacji, gdzie na studiach przypomina się wiadomości z gimnazjum, bo "biedny student" mógł chodzić do klasy humanistycznej a na maturze zdawać historię.
Pysiek666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Pysiek666 »

Oczywiście masz rację, tylko żeby nie dochodzić do jakiś skrajnych sytuacji.
Awatar użytkownika
Erurikku
Użytkownik
Użytkownik

Ja zdecydowanie zgadzam się z miki999.
Skrajna sytuacja to podejście do ucznia w LO i gimnazjum w Polsce w którym obecny poziom nauczania (w 99 % szkół) matematyki, ba w ogóle nauczania czegokolwiek jest bardzo niski. A to nie wróży dobrze na przyszłość.
Moim zdaniem na studia idzie się przede wszystkim po to by się uczyć, zdobyć wiedzę i rozwijać swoje zainteresowania. Ostatnimi czasy w Polsce powszechny jest jednak , tu przepraszam, debilny pogląd, że na studiach to się ,,studiuję" (czyli imprezuje non-stop, upija na umór i nic nie robi) i idzie się na uczelnie tylko po to by zdobyć papierek.
Na szczęście takie cwaniactwo kończy się smutnym wyrazem twarzy, gdy się okazuje, że taka osoba nic nie umie i pracę może znaleźć tylko w Mc'D.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik

Erurikku, 99 \(\displaystyle{ \%}\) ok. Znam szkoły co robią pochodne, ekstrema i takie różne rzeczy w 3 klasie, a cały materiał bardzo dokładnie przerabiają w 2 lata + przygotowanie do matury. Poziom w gimnazjum jest bardzo niski... właściwie to nieznaczne rozwinięcie podstawówki. Potem w lo na początku jest mały szok, ale idzie się przyzwyczaić. A na studiach się idzie po to aby się uczyć, a nie kurna dopiero w grudniu przed egzaminami, ja jak będę studiować matę to cały rok po kilka godzin dziennie, pozdro.
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: RSM »

Ja osobiście nie widzę sensu uczyć analizy w liceum. I tak zdecydowana większość nie będzie wiedziała o co chodzi, tylko będzie mechanicznie podstawiała do gotowego wzoru na pochodną funkcji \(\displaystyle{ x^2}\) itp..

A na studiach się idzie po to aby się uczyć, a nie kurna dopiero w grudniu przed egzaminami, ja jak będę studiować matę to cały rok po kilka godzin dziennie, pozdro.
OK.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, o 20:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
sarni20
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: sarni20 »

Postaram się też trochę dodać od siebie, jestem na 1 roku AiR na Politechnice Gdańskiej, na początku był duży szok, materiały na wykładach robione dużo szybciej niż w liceum, jednak na matmie rozpoczęliśmy od powtórki z liceum (około 2 tyg) potem zespolone, pochodne (przebieg zmienności miałem już w liceum i trochę to pomogło) i aktualnie całki. Ogólnie na matmie licząc zadania spokojnie można dać radę (tj. jest dużo trudniej niż w szkole średniej, ale to przecież studia ). Gorzej sytuacja wygląda na fizyce. Jest to największa kosa u nas na PG (wydział EiA). Materiał jest robiony w szaleńczym tempie, ponieważ masz fizykę tylko 1 semestr. Przerabiamy mechanikę, elektrostatykę i magnetyzm. Nikt nie patrzy czy zrozumiałeś czy nie. Zdawalność kolokwiów jest bardzo niska a ogólnie przedmiot co roku zalicza około 50 osób na 220+ podchodzących. Kilka rad dla maturzystów: na maturze najlepiej zdawać matme i fize na rozszerzeniu, jest później dużo łatwiej tzn. na fizyce znasz już pojęcia, wiesz o czym do Ciebie mówią i dzięki temu możesz się zająć liczeniem zadań, ogólnie jeśli zdajesz już jakiś przedmiot dodatkowy to tylko i wyłącznie na rozszerzeniu. Pozdrawiam!
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik

sarni20, Podejrzewam że masz rację. Jak dobrze że na niektórych wydziałach matematyki nie ma fizyki (np. na moim).. Bo ja takiej fizy kompletnie nie ogarniam w szkole, a mamy ją na podstawie (no ale co zrobić, skoro co drugi nauczyciel nie umie wogóle uczyć...). Zdaje za to chemie na R, i mam nadzieje ze to troche pomoże, a moja zerowa, wiedza fizyczna za bardzo nie utrudni nauki i rozumieniu matematyki na studiach.
ODPOWIEDZ