Wykorzystanie praktyczne

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Annie16
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: Annie16 »

Hmmm. A co myślicie o matematyce stosowanej? Nazwa kierunku życiowa, ale czy tak jest naprawdę?
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: Yaco_89 »

Zależy jeszcze na jakiej uczelni ta matma stosowana, ale raczej będzie to wyglądać tak że z początku będzie mało "życiowo" tylko bardzo teoretycznie żeby wyrobić podstawy z których będzie się korzystać na wyższych latach, gdzie mogą się już pojawić bardziej praktyczne przedmioty. Jeśli nie będziesz się obijać i zdawać egzaminów na samych ściągach to bezrobotna po tych studiach raczej nie będziesz(chociaż tu znowu jest pytanie gdzie - fajna praca jest raczej w największych miastach), aczkolwiek bardzo prawdopodobne jest że w życiu zawodowym będziesz korzystać z niewielkiej części wiedzy ze studiów a bardziej z rozwiniętych zdolności analitycznych ("giętkość umysłu" o której pisałem powyżej). No i fajnie jest po 3-4 roku studiów już mniej więcej wiedzieć w jakim dokładnie kierunku chcesz iść (finasne/ubezpieczenia/IT/coś innego) i złapać jakąś fajną pracę albo choćby praktykę za free żeby mieć jakiekolwiek doświadczenie i zobaczyć, jaka wiedza/umiejętności są rzeczywiście istotne.
miodzio1988

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: miodzio1988 »

A to panowie nie wystarczy kilka tych zastosowań podać, żeby chłopak się ucieszył?

Do czego tam całki stosujecie?
, jak i tak tego nie wykorzystają w codziennym życiu
Wykorzystują, wykorzystują. Nie przy robieniu kanapek rano, ale do bardziej skomplikowanych procesów.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: zaudi »

Nie wiem czemu niektórzy uczepili się tych całek Wiele osób przed pójsciem na studia boi się tego, a ja się pytam jak sie bać czegoś, czego się nie zna . Wpisz w google zastosowanie całek i będziesz miał pełno jest to jedno z narzędzi pracy matematyka . Jak pojdziesz na chemie Twoja pasją będzie tablica Mendelejewa itd. Prosze o zrozumienie, że niektóryvh rzeczy uczymy się, bo musimy a później już sami decydujemy co z ta wiedzą zrobimy, albo pójdzie do kosza albo zostanie w głowie.
wdsk90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: wdsk90 »

Yaco_89 pisze:No i fajnie jest po 3-4 roku studiów już mniej więcej wiedzieć w jakim dokładnie kierunku chcesz iść (finasne/ubezpieczenia/IT/coś innego) i złapać jakąś fajną pracę albo choćby praktykę za free żeby mieć jakiekolwiek doświadczenie i zobaczyć, jaka wiedza/umiejętności są rzeczywiście istotne.
A Ty "złapałeś" coś takiego?
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik

Wykorzystanie praktyczne

Jakbym nie wiedział o czym mówię, to bym się nie wypowiadał jestem właśnie na stażu w centrali jednej z czołowych instytucji w branży finansów i ubezpieczeń, robię bardzo ciekawe i praktyczne rzeczy, mam przyjemność pracować ze specjalistami z najwyższej półki z różnych dziedzin (odpowiednio wyspecjalizowani matematycy, ale też finansiści i ekonomiści). Wiedzę i umiejętności ze studiów wykorzystuję, chociaż jakbym był mądrzejszy o parę przedmiotów które robię dopiero w przyszłym roku to byłoby mi zapewne łatwiej. Oczywiście i tak sporo rzeczy musiałem się douczyć, ale jakby nie wiedza wyniesiona z uczelni to w ogóle nie wiedziałbym jak ruszyć niektóre tematy którymi się zajmuję, a tak to jakoś daję radę. Ponadto wiadomo - jeśli człowiek umiał nauczyć się teorii miary czy algebry abstrakcyjnej, to nauka bardziej "życiowych" rzeczy związanych z ekonomią czy rynkami finansowymi nie jest taka straszna . Ogólnie doświadczenie tego rodzaju naprawdę otwiera oczy na różne obszary wiedzy, które inaczej pewnie pozostałyby dla mnie jeszcze długo zakryte (ach ta górnolotna stylistyka...).
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: Funktor »

No dokładnie, co z tego że np. geometria nie przydaje się w finansach. czy ktoś by słuchał analityka który nie umie wyznaczyć pola trójkąta ? ^^
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik

Wykorzystanie praktyczne

Zależy jeszcze o jakiej geometrii mówimy, ja kiedyś widziałem w amazonie czy tam na googlebooks całą monografię poświęconą wykorzystaniu metod geometrii różniczkowej w ekonometrii inna sprawa że a) z tak wyrafinowanych metod to w praktyce mogą korzystać "mózgi " w zespołach badawczych kilkunastu największych banków/firm inwestycyjnych na świecie, 99,9% analityków pewnie w zupełności zadowoli się "tradycyjnymi" metodami b) ja tam z GR jestem cienki, ale orientuję się że to nie finanse są jej głównym obszarem zastosowania
(żeby nikt nie miał wątpliwości, żart w wypowiedzi Funktora pojąłem i staram się odpowiedzieć z podobnym przymrużeniem oka )
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Wykorzystanie praktyczne

Post autor: Funktor »

To raczej nie był żart no może w małym stopniu ;] to bardziej sugestywna odpowiedz dla tych co uważają że jak cos się " nie przydaje " to nie warto tego robić. A z tym GR to ciekawe, nigdy bym nie przypuszczał że to się w finansach przydaje ...
ODPOWIEDZ