Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No wlasnie polowa moich znajomych pisala 6, polowa 12. Ja napisalem 12 bo z tego co pamietam okres to 2 "garby" ale nie bylem pewny czy w astronomii jest tak samo jak w pradzie i falach
-
navz
- Użytkownik

Zwiększenie natężenia światła zmniejszy opór !!! Więcej luxów = mniejszy opór.Kajot pisze:bez wiedzy, ze prawa ośka na tym... czyms ; d datagram czy tam inny wykres ; d to \(\displaystyle{ \frac{P_{gwiazdy}}{P_{slonca}}}\) tez by bylo ciezko ale ogolnie sadze ze dosc prosta, kwestia czy/ile bledow rachunkowych da sie znalezc w mojej pracyabc666 pisze:Proste wg mnie było, jedyne co trzeba było wiedzieć z teorii to typ gwiazdy, resztę dało się wydedukować.
a, jednego nie wiedzialem, nie czytalem nic o polprzewodnikach, jak wyjasnic, ze zwiekszanie sie natezenia swiatla bedzie zwiekszalo opor?
Bo, światło powoduje:
efekt fotoelektryczny
nagrzewanie się
6 powinno moim zdaniem być bo: okres to 1 "wachnięcie" czyli zmiana z początkowego stanu oraz powrót do niego w tym przypadku 6, w prądzie masz tak że pierw idzie do góry później do dołu dlatego są 2 "garby"dabro90 pisze:No wlasnie polowa moich znajomych pisala 6, polowa 12. Ja napisalem 12 bo z tego co pamietam okres to 2 "garby" ale nie bylem pewny czy w astronomii jest tak samo jak w pradzie i falach
... asmowe.svgdabro90 pisze:Jak podpisaliscie te rysunki (przew/izol/polprzew)?
Jaki okres daliscie co trzeba bylo oszacowac z wykresu ;P?
Gaz elektronowy, metale, obie warstwy na siebie nachodzą, półprzewodnik przerwa, izolator duża przerwa tak w skrócie.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, o 13:19 przez navz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ateos
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
jak dla mnie absurd (pisalem poziom rozszerzony) 3 lata robilem matme, do fizy prawie nigdy nie usiadlem, a wyniki bede mial prawie identyczne. Fizyka byla oprocz (zadania 4, gdzie trzeba bylo troszke wiedziec) na logike. Zadnych wymagajacych zadan, zwykle jednorazowe podstawianie pod wzor+ logiczne myslenie
z optyki nic nie wiedzialem, a jednak bede mial max'a za nia...
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No w sumie, ale jest wykres, bodaj mocy i tam wykresem jest funkcja sin^2, a okres to nadal 2 garby ;Pnavz pisze:[6 powinno moim zdaniem być bo: okres to 1 "wachnięcie" czyli zmiana z początkowego stanu oraz powrót do niego w tym przypadku 6, w prądzie masz tak że pierw idzie do góry później do dołu dlatego są 2 "garby"dabro90 pisze:No wlasnie polowa moich znajomych pisala 6, polowa 12. Ja napisalem 12 bo z tego co pamietam okres to 2 "garby" ale nie bylem pewny czy w astronomii jest tak samo jak w pradzie i falach
Nie wiem, trudno, moge stracic 6 pktow na 90%, 1 stracilem na glupocie, 5 w zapasie ^^
-
rafalek1
- Użytkownik

Ja też do fizyki się prawie nic nie przygotowywałem i myśle, że będzie trochę więcej niż oczekiwałem, także ok.
Nie wiem czy ktoś z was przygotowywal się ze zbiorem zadań Operonu z tego roku. Ale zadania, które się tam znajdowały w porównaniu z tymi co były na dzisiejszej maturze to jak woda i ogień.
Czułem się trochę jakbym pisał jakiś test na inteligencję. Peace
Nie wiem czy ktoś z was przygotowywal się ze zbiorem zadań Operonu z tego roku. Ale zadania, które się tam znajdowały w porównaniu z tymi co były na dzisiejszej maturze to jak woda i ogień.
Czułem się trochę jakbym pisał jakiś test na inteligencję. Peace
-
Kajot
- Użytkownik

czeski blad tu na forum to sie dalo z samego wykresu odczytac, \(\displaystyle{ R=ctg \alpha}\)navz pisze:Zwiększenie natężenia światła zmniejszy opór !!! Więcej luxów = mniejszy opór.Kajot pisze:bez wiedzy, ze prawa ośka na tym... czyms ; d datagram czy tam inny wykres ; d to \(\displaystyle{ \frac{P_{gwiazdy}}{P_{slonca}}}\) tez by bylo ciezko ale ogolnie sadze ze dosc prosta, kwestia czy/ile bledow rachunkowych da sie znalezc w mojej pracyabc666 pisze:Proste wg mnie było, jedyne co trzeba było wiedzieć z teorii to typ gwiazdy, resztę dało się wydedukować.
a, jednego nie wiedzialem, nie czytalem nic o polprzewodnikach, jak wyjasnic, ze zwiekszanie sie natezenia swiatla bedzie zwiekszalo opor?
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
ja tez jestem zadowolony. wszystko zrobilem, fajnie ze troche sie uczylem teorii ktora sie przydala w paru zadankach mam chyba pare bledow tu i owdzie ale nie ma to dla mnie znaczenia bo i tak fizyka mi na studia nie jest potrzebna (jak skladalem deklaracje jeszcze potrzebna byla) a tez dobrze ze ja zdawalem jakby mi sie plany na dalsza edukacje zmienily
dzisiejsza matura do najtrudniejszych nie nalezala, wyszedlem z niej z lepszym samopoczuciem niz z matmy, jakies bledy sie na pewno pojawia, ale ogolnie jest dobrze
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
No była prosta, póki co doliczyłem się trzech błędów za 1 punkt, jeszcze w dwóch "dopasowywałem" teorię do wyniku i wyglądało dość dobrze, ale różnie to może być. Pewnie będzie koło 90%, a że zdawałem w sumie nie wiem po co, to chciałem się sprawdzić, jak wypadnę bez przygotowań (no dobra, przygotowywałem się wczoraj 1,5h
).
No i chyba to w skrócie opisuje tegoroczną maturę rozszerzoną. Rzeczywiście w 4. trzeba było nieco wiedzieć, w 5. też i tam mam jedynie błędy.Ateos pisze:jak dla mnie absurd (pisalem poziom rozszerzony) 3 lata robilem matme, do fizy prawie nigdy nie usiadlem, a wyniki bede mial prawie identyczne. Fizyka byla oprocz (zadania 4, gdzie trzeba bylo troszke wiedziec) na logike. Zadnych wymagajacych zadan, zwykle jednorazowe podstawianie pod wzor+ logiczne myslenie
- Marmon
- Użytkownik

- Podziękował: 31 razy
Fizyka lajtowa, dobrze mi zrobiła po wczorajszej porażce ;D
Odpadnie mi na pewno 1 punkt, czy dwa to zobaczymy
Ogólnie pozytywnie
Kogo spotkam na PW kierunek budownictwo?
Ogólnie pozytywnie
Ja chce na budownictwo isc, na PW tylko nie wiem czy mi bedzie wystarczylo punktow, bo matma mi nie najlepiej poszla, chociaz po dzisiejszym dniu mam wrazenie, ze troche fizyka odrobieMarmon pisze:Fizyka lajtowa, dobrze mi zrobiła po wczorajszej porażce ;D
Ogólnie pozytywnie
a ang zdawalem podstawowy - moze sie uda, trzeba byc optymista