Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
-
cwirek90
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 4 kwie 2008, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Odolanów
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Jak oceniacie poziom trudności zakresu rozszerzonego? Wpisujcie swoje odpowiedzi do zadań
-
navz
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Jak dla mnie łatwy Jedynie można było się zastanowić dłużej nad oświetleniem chociaż w sumie.. też trudne nie było.
- dabro90
- Użytkownik

- Posty: 189
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O-ka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Wydaje mi siue ze latwy, chociaz sie machnalem i hekto dla mnie to \(\displaystyle{ 10 ^{-3}}\) a nie \(\displaystyle{ 10 ^{-2}}\)
Ogólnie czekam na klucz odpowiedzi i jestem zadowolony
Ogólnie czekam na klucz odpowiedzi i jestem zadowolony
- Mortify
- Użytkownik

- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
a jak odpowiedzieliście na zadanie z oświetleniem i oporami, gdzie na było powiedziane w treści zadania, że opór fotorezystora waha się od \(\displaystyle{ 500 \Omega}\) do \(\displaystyle{ 2k\Omega}\), a jak się liczyło w zadaniu to wychodziło \(\displaystyle{ 10k\Omega}\)? chyba, że ja coś zwaliłem..
a tak ogólne wrażenie, to to było proste.. tak samo zresztą jak matematyka
a tak ogólne wrażenie, to to było proste.. tak samo zresztą jak matematyka
-
navz
- Użytkownik

- Posty: 40
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 1 raz
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Mortify przy 10 luxach opór fotorezystora będzie wynosił maksymalną wartość czyli 2k chyba, ja tak przyjąłem Bo zakres wynosi od 0,5k do 2k.
-
Martinsgall
- Użytkownik

- Posty: 312
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
jak dla mnie była taka sobie ale ja orłem z fizy nigdy nie byłem. Jak będą jakieś odp to dajcie linka
-
xpenguin
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 19 kwie 2009, o 19:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Pomógł: 6 razy
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Z tym natężeniem przyjęłam jak koledzy wyżej. Ogólnie maturka była w porządku, IMO na poziomie tegorocznej próbnej z CKE... tylko oczywiście zaćmienie dopadło mnie na samym końcu Ale to 1 czy 2 pkt, chociaż i tak szkoda.
-
abc666
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Proste wg mnie było, jedyne co trzeba było wiedzieć z teorii to typ gwiazdy, resztę dało się wydedukować.
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Moje odpowiedzi (piszcie czy macie podobnie czy cos zle):
1) Taka parabolka i w srodku wektor sily cięzkosci w dół
\(\displaystyle{ t=2tw=2ts= \frac{2Vy}{g}=3,2s}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{Vy ^{2}+Vx ^{2} }=20 \frac{m}{s}}\)
Najwiekszy zasieg kopnietej pilki dla \(\displaystyle{ sin2 \alpha=1}\)
\(\displaystyle{ Z= \frac{V ^{2} }{g} \approx}\)ponad 250 metrow chyba wyszlo
Masa azotu chyba troche ponad 12g wyszlo \(\displaystyle{ pV=nRT}\) i \(\displaystyle{ m=nu}\)
Równanie toru \(\displaystyle{ v(x) = -0,2x ^{2} +1,2x}\)
\(\displaystyle{ Hmax=12,8m}\)
2) Z tym kalorymetrem, to dwa zbiorniki a miedzy nimi proznia dzieki czemu srodkowy zbiornik nie jest podatny na zewnetrzne otoczenie
Wzór przekształcić żeby było delta T i odjac chyba mi wyszlo 0,034 ale pewny nie jestem
Wykresik no to dane z tabelki polaczone taka linia jak przy wykresie a^x tyle ze w dol, przerywana dalej no to troszke w dol ale przy koncu tak jakby byla asymptota
Delta Q/t chyba maleje bo coraz mniejsze wykrzywienie (pewnosci nie ma)
Opor grzalki aby utrzymac temp 1,8 oma
Ciepło oddane w czasie 10 min. \(\displaystyle{ Q= 6720 J}\)
3) Zwierciadlo wklęsłe i skupiające
Czas spadania kropli polecial z \(\displaystyle{ h= \frac{gt ^{2} }{2} t=0,693 s}\)
Dowod z powiekszeniem z : \(\displaystyle{ h=y}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{f}= \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}}\) \(\displaystyle{ p= \frac{y}{x}}\)
Cechy obrazu: obrócony, rzeczywisty, powiększony
Laser w miche wypelniona woda no to najpierw przedluzenie do zwierciadla potem odbita tak ze przedluzenie trafia w ognisko ale na granicy srodowisk sie zalamuje a ze \(\displaystyle{ V1>V2}\) to beta jako kat w powietrzu beta>alfa
Odleglość ogniska od sufitu 1,8m
Prędkość wzajemna kropelek----> ruch jednostajny
4) Zadanie z tym fotorezystorem
Opor maleje ze wzrostem natezenia oswietlenia bo swiatlo powoduje efekt fotoelektryczny czyli w zaleznosci od polprzewodnika ruch dziur albo elektronow wiec mniejszy opor
W kolejnosci obrazki: przewodnik, polprzewodnik, izolator
W typie N ruch elektronow
Tabelka jak kolega wyzej 4 , 1 ; 2,5 , 0,4
Natezenie w tym ukladzie narysowanym chyba 100 luxow \(\displaystyle{ E= \frac{I}{R+Rf}}\)
Polprzewodniki chyba tylko German i Krzem
5)I na diagramie to białe karły,
ta gwiazda byla w III chyba czyli olbrzymy,
Ilosc lat swietlnych w ostatnim podpunkcie mi wyszla okolo 10000,
Gwiazda emituje wiecej energii niz slonce bo ma wieksza powierzchnie (konsultowane ze fizykiem)
Okres 6 dni
Moc ta z wykresu okolo 3750*moc slonca
Odleglosc gwiazdy w 5.6 \(\displaystyle{ 10 ^{20}}\)
1) Taka parabolka i w srodku wektor sily cięzkosci w dół
\(\displaystyle{ t=2tw=2ts= \frac{2Vy}{g}=3,2s}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{Vy ^{2}+Vx ^{2} }=20 \frac{m}{s}}\)
Najwiekszy zasieg kopnietej pilki dla \(\displaystyle{ sin2 \alpha=1}\)
\(\displaystyle{ Z= \frac{V ^{2} }{g} \approx}\)ponad 250 metrow chyba wyszlo
Masa azotu chyba troche ponad 12g wyszlo \(\displaystyle{ pV=nRT}\) i \(\displaystyle{ m=nu}\)
Równanie toru \(\displaystyle{ v(x) = -0,2x ^{2} +1,2x}\)
\(\displaystyle{ Hmax=12,8m}\)
2) Z tym kalorymetrem, to dwa zbiorniki a miedzy nimi proznia dzieki czemu srodkowy zbiornik nie jest podatny na zewnetrzne otoczenie
Wzór przekształcić żeby było delta T i odjac chyba mi wyszlo 0,034 ale pewny nie jestem
Wykresik no to dane z tabelki polaczone taka linia jak przy wykresie a^x tyle ze w dol, przerywana dalej no to troszke w dol ale przy koncu tak jakby byla asymptota
Delta Q/t chyba maleje bo coraz mniejsze wykrzywienie (pewnosci nie ma)
Opor grzalki aby utrzymac temp 1,8 oma
Ciepło oddane w czasie 10 min. \(\displaystyle{ Q= 6720 J}\)
3) Zwierciadlo wklęsłe i skupiające
Czas spadania kropli polecial z \(\displaystyle{ h= \frac{gt ^{2} }{2} t=0,693 s}\)
Dowod z powiekszeniem z : \(\displaystyle{ h=y}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{f}= \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}}\) \(\displaystyle{ p= \frac{y}{x}}\)
Cechy obrazu: obrócony, rzeczywisty, powiększony
Laser w miche wypelniona woda no to najpierw przedluzenie do zwierciadla potem odbita tak ze przedluzenie trafia w ognisko ale na granicy srodowisk sie zalamuje a ze \(\displaystyle{ V1>V2}\) to beta jako kat w powietrzu beta>alfa
Odleglość ogniska od sufitu 1,8m
Prędkość wzajemna kropelek----> ruch jednostajny
4) Zadanie z tym fotorezystorem
Opor maleje ze wzrostem natezenia oswietlenia bo swiatlo powoduje efekt fotoelektryczny czyli w zaleznosci od polprzewodnika ruch dziur albo elektronow wiec mniejszy opor
W kolejnosci obrazki: przewodnik, polprzewodnik, izolator
W typie N ruch elektronow
Tabelka jak kolega wyzej 4 , 1 ; 2,5 , 0,4
Natezenie w tym ukladzie narysowanym chyba 100 luxow \(\displaystyle{ E= \frac{I}{R+Rf}}\)
Polprzewodniki chyba tylko German i Krzem
5)I na diagramie to białe karły,
ta gwiazda byla w III chyba czyli olbrzymy,
Ilosc lat swietlnych w ostatnim podpunkcie mi wyszla okolo 10000,
Gwiazda emituje wiecej energii niz slonce bo ma wieksza powierzchnie (konsultowane ze fizykiem)
Okres 6 dni
Moc ta z wykresu okolo 3750*moc slonca
Odleglosc gwiazdy w 5.6 \(\displaystyle{ 10 ^{20}}\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, o 13:57 przez zesiu, łącznie zmieniany 11 razy.
-
Kajot
- Użytkownik

- Posty: 87
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św.
- Pomógł: 18 razy
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
bez wiedzy, ze prawa ośka na tym... czyms ; d datagram czy tam inny wykres ; d to \(\displaystyle{ \frac{P_{gwiazdy}}{P_{slonca}}}\) tez by bylo ciezko ale ogolnie sadze ze dosc prosta, kwestia czy/ile bledow rachunkowych da sie znalezc w mojej pracyabc666 pisze:Proste wg mnie było, jedyne co trzeba było wiedzieć z teorii to typ gwiazdy, resztę dało się wydedukować.
a, jednego nie wiedzialem, nie czytalem nic o polprzewodnikach, jak wyjasnic, ze zwiekszanie sie natezenia swiatla bedzie zwiekszalo opor?
- Gacuteek
- Użytkownik

- Posty: 1073
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
ja też dziś pisałem.. przyznam że nie była taka trudna.. ale na pewno jak to zwykle bywa gdzieś się głupie błędy wkradły;)
- dabro90
- Użytkownik

- Posty: 189
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: O-ka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Wrażenia po maturze z fizyki 14 maja 2009
Jak podpisaliscie te rysunki (przew/izol/polprzew)?
Jaki okres daliscie co trzeba bylo oszacowac z wykresu ;P?
@Kajot: Ja napisalem ze wieksze nat. swiatla to wiecej fotonow, czyli wiecej elektronow jest wybijanych i przeskakuje do dziur, czyli zwieksza sie przewodnictwo, zatem opor maleje wraz z wzrostem natezenia (ale byc moze to glupoty sa )
Jaki okres daliscie co trzeba bylo oszacowac z wykresu ;P?
@Kajot: Ja napisalem ze wieksze nat. swiatla to wiecej fotonow, czyli wiecej elektronow jest wybijanych i przeskakuje do dziur, czyli zwieksza sie przewodnictwo, zatem opor maleje wraz z wzrostem natezenia (ale byc moze to glupoty sa )


