Wrażenia po maturze 13 maja 2009.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
omt52
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: omt52 »

siema. mam pytanie. jeśli w zadaniu 1b narysowałam cały zbiór dobrze, ale nie napisałam równań prostych to mi coś odejmą? I jeśli w 5 zadaniu B=9 sqrt{2} podniosłam to do kwadratu i udowadniałam na b^{2} =81A to będe miała uznane?
gra18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: gra18 »

W zadaniu z urnami miało wyjść n=1 v n=2.
Myślicie ze odejmą mi punkty za to,ze źle przepisałam odp, mimo że obliczenia są zapisane?
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Gra18, mysle ze cos odejma, mam ten sam problem w zadaniu z dziedzina
xpenguin
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xpenguin »

Przemas O'Black pisze:
bleare pisze: Powiem więcej - nie odejmują punktów nawet w sytuacji, gdy zostawia się niewymierność w mianowniku w odpowiedzi.
A w sytuacji opisanej przeze mnie tu? https://matematyka.pl/post464608.htm#p464608
Przepraszam, że się tak dopytuję, ale chciałabym się upewnić, czy jest jakaś szansa, że zostanie to uznane...
gra18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: gra18 »

Mam nadzieję,ze coś dodadzą za narysowanie przekroju:D.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: czeslaw »

cały czas te same pytania, heh, matura to jednak stres dla większości osób

A ja maturę dziś zrobiłem w godzinę, potem sprawdzałem 7 razy i zeszło mi kolejne 20 minut. I też nie zauważyłem dwóch prostych błędów, tak jak Rogal. Jakbym był lepszy to by się dało w 40 minut, chociaż chyba niekoniecznie ze sprawdzaniem wszystkiego po kolei. A po roku studiowania pewno się jeszcze większej wprawy nabiera w bezbłędnym szybkim liczeniu. Nie widzę nic szczególnego w tym, że student pierwszego roku tak napisał.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rogal »

Umówmy się tak - każdy następny post, w którym będzie pytanie typu:
pinksaid pisze:Mam jeszcze pytanie, jak na maturze trzeba było wykazać, że \(\displaystyle{ B = 9 \sqrt{A}}\) a ja rozpocząłem to dowodzenie od \(\displaystyle{ 9 \sqrt{A}}\) dochodząc do B, to jest to poprawne?
Czyli będzie obrażał inteligentnych ludzi lub wszystkie posty, które pytają "nas", czy za dane rozwiązanie "coś mogą odjąć" będą przesuwane w niebyt, a najbardziej upierdliwi karani ostrzeżeniami.
Trzymajmy pewien poziom.
Proszę moderatorów, którzy myślą podobnie, o pomoc w akcji ;-)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Spójrz na to z pewnym przymrużeniem oka, dziś dokonało się tak naprawdę podsumowanie 3 ostatnich lat nauki, więc trudno się dziwić że ludzie chcieliby mieć chociaż 1 punkcik więcej i pytają o głupoty.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Post autor: Przemas O'Black »

xpenguin pisze:
Przemas O'Black pisze:
bleare pisze: Powiem więcej - nie odejmują punktów nawet w sytuacji, gdy zostawia się niewymierność w mianowniku w odpowiedzi.
A w sytuacji opisanej przeze mnie tu? https://matematyka.pl/post464608.htm#p464608
Przepraszam, że się tak dopytuję, ale chciałabym się upewnić, czy jest jakaś szansa, że zostanie to uznane...
Ja tam jestem przeciętnym maturzystą, więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Gdybym dostał to zadanie ze stosunkiem promieni kół w domu, to zrobiłbym w minutę, ale na maturze nie zrobiłem w 10 minut. Poza tym nie byłem nawet pewien prostych obliczeń, bo wydawało mi się, że czas niesamowicie pędzi i byłem trochę zestresowany.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

To też się zgadza, łatwo mówić jak się tam nie siedzi. Ja tam się wcale nie stresowałem bo wiedziałem że te 80% które mi potrzebne, miałbym z gorączką 40 stopni nawet, więc gorzej być nie może. Ale to jednak matura, taka dość ciężka atmosfera, wszyscy w garniakach, jakaś dziwna komisja, całe te procedury, do tego myśl że właśnie pokazujesz czego nie zrobiłeś przez ostatnie 3 lata - to powoduje że matury nie pisze sie tak szybko jak tych samych zadań w domu. Więc łatwo ludziom mówić, że w 40 minut by zrobili z palcem w odbytnicy.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rogal »

Już Ci mówiłem, że to spoko możliwe, korzystając z doświadczenia własnego i nie tylko. Jednak nikt rozsądny tak szybko nie wychodzi, bo zawsze woli sprawdzić jeszcze ze trzy razy, bo głupoty bolą najbardziej.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Post autor: Przemas O'Black »

czeslaw pisze: wszyscy w garniakach,
Ja nie mam garnituru.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik

Rogal: no ja tylko potwierdzam, że to możliwe. Zwłaszcza jak się jest studentem i patrzy na wszystko z innej perspektywy. Za rok pewnie ja stwierdzę, że już totalne banały na tej maturze dają.

Przemas: no to w wyjściowych dresach, wszystko jedno
loonatic
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 38 razy

Post autor: loonatic »

pinksaid pisze:Mam jeszcze pytanie, jak na maturze trzeba było wykazać, że \(\displaystyle{ B = 9 \sqrt{A}}\) a ja rozpocząłem to dowodzenie od \(\displaystyle{ 9 \sqrt{A}}\) dochodząc do B, to jest to poprawne?
Tak, jest poprawne.
Przemas O'Black pisze:Ja nie mam garnituru. :lol:
To w czym byłeś ;)?
Tadrion
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tadrion »

Hm, a Panowie dyskutujący 2 strony wcześniej nie myśleli o informatyce na UWr ? Ja planuje tam złożyć papiery, i ewentualnie na PWr jako rezerwową uczelnie (też infa, i tam chyba wybrałbym wydział PPT).

Co do matury - poszła całkiem ok, choć wydaje mi się, że była cięższa niż zeszłoroczna. Po przejrzeniu rozwiązań liczę na około 90%. Zrobiłem błąd rachunkowy w zadaniu z królem (chyba gdzieś na początku?), metode w nim mam dobrą. Tak to reszta zadań tak jak większość odpowiedzi wrzuconych wcześniej.
ODPOWIEDZ