Wrażenia po maturze 13 maja 2009.
siema. mam pytanie. jeśli w zadaniu 1b narysowałam cały zbiór dobrze, ale nie napisałam równań prostych to mi coś odejmą? I jeśli w 5 zadaniu B=9 sqrt{2} podniosłam to do kwadratu i udowadniałam na b^{2} =81A to będe miała uznane?
W zadaniu z urnami miało wyjść n=1 v n=2.
Myślicie ze odejmą mi punkty za to,ze źle przepisałam odp, mimo że obliczenia są zapisane?
Myślicie ze odejmą mi punkty za to,ze źle przepisałam odp, mimo że obliczenia są zapisane?
-
xpenguin
- Użytkownik

A w sytuacji opisanej przeze mnie tu? https://matematyka.pl/post464608.htm#p464608Przemas O'Black pisze:bleare pisze: Powiem więcej - nie odejmują punktów nawet w sytuacji, gdy zostawia się niewymierność w mianowniku w odpowiedzi.
Przepraszam, że się tak dopytuję, ale chciałabym się upewnić, czy jest jakaś szansa, że zostanie to uznane...
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
cały czas te same pytania, heh, matura to jednak stres dla większości osób
A ja maturę dziś zrobiłem w godzinę, potem sprawdzałem 7 razy i zeszło mi kolejne 20 minut. I też nie zauważyłem dwóch prostych błędów, tak jak Rogal. Jakbym był lepszy to by się dało w 40 minut, chociaż chyba niekoniecznie ze sprawdzaniem wszystkiego po kolei. A po roku studiowania pewno się jeszcze większej wprawy nabiera w bezbłędnym szybkim liczeniu. Nie widzę nic szczególnego w tym, że student pierwszego roku tak napisał.
A ja maturę dziś zrobiłem w godzinę, potem sprawdzałem 7 razy i zeszło mi kolejne 20 minut. I też nie zauważyłem dwóch prostych błędów, tak jak Rogal. Jakbym był lepszy to by się dało w 40 minut, chociaż chyba niekoniecznie ze sprawdzaniem wszystkiego po kolei. A po roku studiowania pewno się jeszcze większej wprawy nabiera w bezbłędnym szybkim liczeniu. Nie widzę nic szczególnego w tym, że student pierwszego roku tak napisał.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Umówmy się tak - każdy następny post, w którym będzie pytanie typu:
Trzymajmy pewien poziom.
Proszę moderatorów, którzy myślą podobnie, o pomoc w akcji
Czyli będzie obrażał inteligentnych ludzi lub wszystkie posty, które pytają "nas", czy za dane rozwiązanie "coś mogą odjąć" będą przesuwane w niebyt, a najbardziej upierdliwi karani ostrzeżeniami.pinksaid pisze:Mam jeszcze pytanie, jak na maturze trzeba było wykazać, że \(\displaystyle{ B = 9 \sqrt{A}}\) a ja rozpocząłem to dowodzenie od \(\displaystyle{ 9 \sqrt{A}}\) dochodząc do B, to jest to poprawne?
Trzymajmy pewien poziom.
Proszę moderatorów, którzy myślą podobnie, o pomoc w akcji
- czeslaw
- Użytkownik

Spójrz na to z pewnym przymrużeniem oka, dziś dokonało się tak naprawdę podsumowanie 3 ostatnich lat nauki, więc trudno się dziwić że ludzie chcieliby mieć chociaż 1 punkcik więcej i pytają o głupoty.
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
Ja tam jestem przeciętnym maturzystą, więc nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie.xpenguin pisze:A w sytuacji opisanej przeze mnie tu? https://matematyka.pl/post464608.htm#p464608Przemas O'Black pisze:bleare pisze: Powiem więcej - nie odejmują punktów nawet w sytuacji, gdy zostawia się niewymierność w mianowniku w odpowiedzi.
Przepraszam, że się tak dopytuję, ale chciałabym się upewnić, czy jest jakaś szansa, że zostanie to uznane...
Gdybym dostał to zadanie ze stosunkiem promieni kół w domu, to zrobiłbym w minutę, ale na maturze nie zrobiłem w 10 minut. Poza tym nie byłem nawet pewien prostych obliczeń, bo wydawało mi się, że czas niesamowicie pędzi i byłem trochę zestresowany.
- czeslaw
- Użytkownik

To też się zgadza, łatwo mówić jak się tam nie siedzi. Ja tam się wcale nie stresowałem bo wiedziałem że te 80% które mi potrzebne, miałbym z gorączką 40 stopni nawet, więc gorzej być nie może. Ale to jednak matura, taka dość ciężka atmosfera, wszyscy w garniakach, jakaś dziwna komisja, całe te procedury, do tego myśl że właśnie pokazujesz czego nie zrobiłeś przez ostatnie 3 lata - to powoduje że matury nie pisze sie tak szybko jak tych samych zadań w domu. Więc łatwo ludziom mówić, że w 40 minut by zrobili z palcem w odbytnicy.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Już Ci mówiłem, że to spoko możliwe, korzystając z doświadczenia własnego i nie tylko. Jednak nikt rozsądny tak szybko nie wychodzi, bo zawsze woli sprawdzić jeszcze ze trzy razy, bo głupoty bolą najbardziej.
- Przemas O'Black
- Użytkownik

- Podziękował: 69 razy
- czeslaw
- Użytkownik

Rogal: no ja tylko potwierdzam, że to możliwe. Zwłaszcza jak się jest studentem i patrzy na wszystko z innej perspektywy. Za rok pewnie ja stwierdzę, że już totalne banały na tej maturze dają.
Przemas: no to w wyjściowych dresach, wszystko jedno
Przemas: no to w wyjściowych dresach, wszystko jedno
-
loonatic
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
Tak, jest poprawne.pinksaid pisze:Mam jeszcze pytanie, jak na maturze trzeba było wykazać, że \(\displaystyle{ B = 9 \sqrt{A}}\) a ja rozpocząłem to dowodzenie od \(\displaystyle{ 9 \sqrt{A}}\) dochodząc do B, to jest to poprawne?
To w czym byłeśPrzemas O'Black pisze:Ja nie mam garnituru.
-
Tadrion
- Użytkownik

Hm, a Panowie dyskutujący 2 strony wcześniej nie myśleli o informatyce na UWr ? Ja planuje tam złożyć papiery, i ewentualnie na PWr jako rezerwową uczelnie (też infa, i tam chyba wybrałbym wydział PPT).
Co do matury - poszła całkiem ok, choć wydaje mi się, że była cięższa niż zeszłoroczna. Po przejrzeniu rozwiązań liczę na około 90%. Zrobiłem błąd rachunkowy w zadaniu z królem (chyba gdzieś na początku?), metode w nim mam dobrą. Tak to reszta zadań tak jak większość odpowiedzi wrzuconych wcześniej.
Co do matury - poszła całkiem ok, choć wydaje mi się, że była cięższa niż zeszłoroczna. Po przejrzeniu rozwiązań liczę na około 90%. Zrobiłem błąd rachunkowy w zadaniu z królem (chyba gdzieś na początku?), metode w nim mam dobrą. Tak to reszta zadań tak jak większość odpowiedzi wrzuconych wcześniej.