problem z wyborem kierunku na politechnice

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

moje świetnie
kardiolog
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kardiolog »

Witam, ja również zastanawiam się nad wyborem matematyki na MiNi, ale na stronie wydziału znalazłem informację, że "Ukończenie studiów I stopnia następuje po zdaniu egzaminu dyplomowego (licencjackiego). Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie 180 pkt. z przedmiotów na latach I – III" i zastanawiam się czy chodzi o punkty ECTS czy może o jakieś inne... Jezeli o punkty ECTS to biorąc pod uwagę ze czka mnie 6 semestrów i w każdym do zdobycia max 30 pkt to przez całe studia musiałbym zdobywać maxymalną liczbę punktów... Czy jest to w ogóle możliwe?? z tego co się orientuje na kierunkach technicznych wystarczy zdobyć 21 pkt żeby zaliczyć semestr.

I jeszcze mam pytanie, czy wiecie coś może o matematyce na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego?? Słyszałem ze matematyka na tej uczelni jest ukierunkowana jedynie dla przyszłych nauczycieli, orientujecie się może czy jest to prawda??
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Raju, nie przypuszczałem, że ktoś się może interesować punktami ECTS nie będąc studentem - sami studenci mało się tym przejmują, chyba że jakichś kierunków takich, co się samemu cały plan układa, ale jeśli nawet to i tak minimum trzeba wyrobić, bo nikt by tego planu nie przyjął.
Naprawdę tym to się nie masz co przejmować.
hehehe666
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: hehehe666 »

A odnośnie budownictwa, ponieważ było wymieniane, ktoś wcześniej mówił że budowlańców wciąż brakuje. Ja również się zastanawiam nad budownictwem na PW, ale ostatnio słyszę że jednak rynek się napełnia budowlańcami i może być ciężko znaleźć pracę po tym, prawda to?
A odnośnie matmy na MiNI. Gdzie miałbym szansę zatrudnienia po takim kierunku? Jakieś realne konkrety? Bo o ile w firmie z branży ekonomicznej potrafię sobie wyobrazić że potrzebują matematyków, to np w biurze budowlanym, jest zapotrzebowanie na taką specjalność? (w końcu na budownictwie też jest matma Aha, i czy ten kierunek jest ciężki, bo słyszałem także że na 2 roku ponad połowa odpada gdyż nie jest w stanie pojąć niektórych działów?
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

hehehe666 pisze:A odnośnie matmy na MiNI. Gdzie miałbym szansę zatrudnienia po takim kierunku? Jakieś realne konkrety? Bo o ile w firmie z branży ekonomicznej potrafię sobie wyobrazić że potrzebują matematyków, to np w biurze budowlanym, jest zapotrzebowanie na taką specjalność?
Zapraszam do biura u Nas na MINI w ktorym to masz wykaz firm ktore Cie z chęcią przyjmą po skonczeniu tego wydziału Moja ulubiona oferta tyczy sie pracy przy konstrukcji samolotów Juz nie bede wspominal o bankach itd. Jesli jestes naprawde zainteresowany to przyjdz na polibude.
hehehe666 pisze:Aha, i czy ten kierunek jest ciężki, bo słyszałem także że na 2 roku ponad połowa odpada gdyż nie jest w stanie pojąć niektórych działów?
Po pierwszym semestrze odpada połowa a na drugim roku to juz pozostają tylko Ci wybitni jest ciezko, ale warto jest sie tego uczyc

jeszcze cos?
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Lukasz_C747 »

kardiolog pisze:Witam, ja również zastanawiam się nad wyborem matematyki na MiNi, ale na stronie wydziału znalazłem informację, że "Ukończenie studiów I stopnia następuje po zdaniu egzaminu dyplomowego (licencjackiego). Warunkiem dopuszczenia do egzaminu jest uzyskanie 180 pkt. z przedmiotów na latach I – III" i zastanawiam się czy chodzi o punkty ECTS czy może o jakieś inne... Jezeli o punkty ECTS to biorąc pod uwagę ze czka mnie 6 semestrów i w każdym do zdobycia max 30 pkt to przez całe studia musiałbym zdobywać maxymalną liczbę punktów... Czy jest to w ogóle możliwe?? z tego co się orientuje na kierunkach technicznych wystarczy zdobyć 21 pkt żeby zaliczyć semestr.

I jeszcze mam pytanie, czy wiecie coś może o matematyce na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego?? Słyszałem ze matematyka na tej uczelni jest ukierunkowana jedynie dla przyszłych nauczycieli, orientujecie się może czy jest to prawda??
Chodzi o ECTS. Nie trzeba zdawać każdego semestru z maksymalną liczbą pkt. (choć jest to wskazane ) dopuszczalne są deficyty pewne co semestr. Te 180 pkt. trzeba mieć po prostu w chwili podchodzenia do egzaminu, czyli w ostatnim semestrze. Jest to jak najbardziej możliwe, jeśli będziesz się regularnie uczyć.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

miodzio1988 pisze: Po pierwszym semestrze odpada połowa a na drugim roku to juz pozostają tylko Ci wybitni jest ciezko, ale warto jest sie tego uczyc

jeszcze cos?
Tylko 50% odpada po pierwszym semestrze. Mały odsiew
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Lukasz_C747 »

Co do odpadania na matmie, to chciałbym zwrócić uwagę na dwa fakty:
a) matma popularna nie jest, zatem zwykle nie ma progów punktowych i każdy się dostaje, dlatego niektórzy traktują go jako poczekalnie w drodze do następnej rekrutacji lub przeniesienia na inny kierunek,
b) dużo studentów przychodzi na studia nie wiedząc co chce robić i/lub ze złym wyobrażeniem o studiowaniu, a przy IMHO stale spadającym poziomie matematyki po nowej reformie wiele osób zniechęca się po pierwszym semestrze i rezygnuje.
Po 2-3 semestrach skład się zwykle stabilizuje i większość osób kończy kierunek (i to w 5 lat, nie więcej ).

Frey: Na matematyce nie ma dużo osób, a po powyższym widać, że większość na dodatek odpadnie w 2 semestry, więc prowadzący nie muszą kosić studentów - studenci sami to robią . Zresztą taka kameralność kierunku daje dobry i raczej przyjazny kontakt z prowadzącymi.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

Nie wiem skad masz takie informacje, mi własne doświadczenie mówi coś zupełnie przeciwnego.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Mhm, sam pisałeś, że zrezygnowałeś przez pewien powód tam wyżej wymieniony.
Ogólnie kolega Łukasz ma rację niewątpliwie - jestem na tym czwartym semestrze, w grupie, która liczy w porywach 16 osób (tylko na analizie - dużo gości), a zwyczajowo ma bodaj siedem osób, wszystko mamy osobno od reszty roku, więc nie sposób się nie zgodzić z tymi przemyśleniami.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

ale nie zgodzę się że mało ludzi idzie na matematykę. Po za tym wśród tego co jest napisane, i może to nawet jeśli reguła, to dużo wyjątków jest.
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: saba90 »

Powoli zbliza sie ostateczny czas, zeby wybrac dokladnie uczelnie i kierunek studiow. Ja juz raczej na pewno wybiore sie na informatyke, chociaz kto wie.
Mysle, ze moje wyniki beda wygladaly mniej wiecej tak: matma 54-70%, fizyka 83-88%, angielski 85-97%.
Do tej pory marzylem o pw wydzial mini, jednak z takim wynikiem z matmy moge juz o tym zapomniec. W najlepszym wypadku wychodzi mi 182,25 punktow, co i tak jest raczej malo prawdopodobne. Rozwazam wiec studiowanie na AGH i PWr, ewentualnie na Politechnice Łódzkiej, jakby cos poszlo nie tak. Jezeli dobrze licze to na PWr bede mial okolo 368,75-424,25, a na AGH 933-949 pkt. Ktora z tych uczelni jest lepsza i oferuje wieksze mozliwosci? Ktora z nich jest bardziej ceniona w kraju i za granica? Jezeli PWr to jaki wydzial?

Z drugiej strony czesto czytam, ze na AGH informatyka jest bardzo ciezka. No i troche sie obawiam, bo moja wiedza z informatyki jak na razie jest bardzo mala, jak to po liceum. Wlasciwie to wcale nie zajmowalem sie informatyka. Wiedzialem, ze musze zdac matematyke i fizyke, informatyke sobie odpuscilem, bo jeszcze nie myslalem o wyborze kierunku studiow. Nie wiem, czy nie mierze za wysoko. Czy mam szanse to nadrobic?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

O informatykę to Ty się tak bardzo nie martw, na AGHa znacznie "ciekawsza" jest matematyka i elementy jakiejś elektroniki. Będziesz się zastanawiał, czy kierunek jaki studiujesz to aby na pewno jest informatyka. Potem jest bardziej informatycznie i jak tylko jesteś wytrwały i lubisz klepać, to dasz se radę.
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: coder89 »

saba90, a zdawałeś Roz. czy Podst.?
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: saba90 »