Kilka pytań odnośnie olimpiady

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
frej

Post autor: frej »

Tak, chodzi mi o kółko itp.
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: jerzozwierz »

Mam jeszcze pytanie co do kombinatoryki. Rozumiem że najlepszy jest Musztari? Ja na razie mam tylko złote rybki. Ale co jak co, jeśli o kombinatorykę chodzi, to tutaj największą rolę odgrywa inteligencja i logiczne myślenie, a wiedza stricte matematyczne schodzą na dalszy plan.
Elminster
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Elminster »

jerzozwierz pisze:Mam jeszcze pytanie co do kombinatoryki. Rozumiem że najlepszy jest Musztari? Ja na razie mam tylko złote rybki. Ale co jak co, jeśli o kombinatorykę chodzi, to tutaj największą rolę odgrywa inteligencja i logiczne myślenie, a wiedza stricte matematyczne schodzą na dalszy plan.
Według mnie w kombinatoryce jest tyle samo logicznego myślenia co w innych działach matematyki. Też trzeba znać pewne wzory, twierdzenia (dwumian Newtona, wzory na wariacje z/bez powtórzeń), choć oczywiście kluczowe jest logiczne myślenie.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

pod kątem kombinatoryki zdecydowanie bardziej od Musztari'ego polecam ww. przeze mnie kółko XIV LO w Warszawie. w Baltic Way'ach jest tez sporo kombi (glownie na poziomie miedzy II etapem a finalem)
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michaln90 »

frej pisze:Sierpiński jest napisany bardzo przystępnym językiem, niech świadczy o tym pierwszy dział wstępu do teorii liczb, gdzie przedstawione są i wyprowadzane bardzo elementarne rzeczy. Warto przeczytać Sierpińskiego, ale na początku chyba lepiej skupić się na innych rzeczach (?) tak mi się wydaje.
Tu właśnie tkwi tajemnica tego, dlaczego trudniejsze zadania z teorii liczb są uważane za nierobialne. Większość osób odkłada Sierpińskiego na później, a katuje (czasami nawet niepotrzebnie) Musztariego lub Kurlandczyka, co uważam za bezsensowne. Oczywiście warto zapoznać się z pawłowskim, kurlandczykiem , musztarim, zadaniami z kółek dla olimpijczyków, ale bez przesady. Większość ze znajdujących sie tam zadań to oklepane problemy, które na olimpiadzie można było spotkać ok. 10-20 lat temu. Podstawą przygotowania do olimpiady powinny być zadania z olimpiad, zwardoni i shortlist na MOM z kilku ostatnich lat. Są może rzeczywiście trudne, ale dużo dają. Nie widzę natomiast sensu przerabiania tysiąca analogicznych nierówności czy niezmienników, bo i tak jeśli nawet wystąpią na OM, to będą wymagały raczej myślenia, a nie odtworzenia znanego schematu (zad.1 na tegorocznym II etapie)
waral
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: waral »

No tak, ale swoją drogą zadań sprzed ostatnich kilku lat nie ma aż tyle, żeby przygotowywać się do olimpiady np. przez cały rok. Poza tym, mimo że takie "Kółko..." jest już może nieco przestarzałe, to podstawowe metody w nim zawarte wydają mi się całkiem pożyteczne. Choć nie ukrywam, że teraz już sam nie wiem, czy nie zacznę Sierpińskiego . Tutaj jeszcze jedno pytanie: "Teoria liczb" czy "Wstęp do teorii liczb" i czy do tego "250 zadań..."?
ODPOWIEDZ