Szybko Wam to idzie:), a myślałem, że pozostaną te zadania na dłużej:) W takim razie po powrocie będę musiał kolejne dołożyć.
Co do rozwiązania zad 2. Czy aby na pewno 2 dowolne punkty na równiku? Muszę zadawać dodatkowe pytania, bo może nie wszyscy będą wiedzieli dlaczego;)
Jeśli chodzi o rozwiązanie zad 3: pola 4E i 6F nie są przypadkiem zakrzyżykowane?
Co do reszty nie mam uwag:)
Matematyczna Puszka Pandory
-
abc666
Racja źle sobie to wyobraziłem, muszą być odległe o 1/4 obwodu aby przy biegunie był kąt prosty
Oki:) Poprawione co miało być. Teraz jest ok.
Może tylko dodam conieco do zad 3. Nie mogą 2 gwiazdy występować w pionie - gra, w poziomie - gra, na przekątnej - ? Mój błąd w sprecyzowaniu tego pojęcia. Dany punkt i nic nie może być z nim na jednej linii w pionie, w poziomie i ukosie. To może to jako dodatkową wersję zadania 3 pozostawię;)-- 13 lut 2009, o 10:09 --Widzę, że tylko to jedno zadanie pozostało oraz to poprawione;)
Zadanie 3
Zadanie 4
Jeśli mam podać kolejne zadania, to napiszcie:)
Może tylko dodam conieco do zad 3. Nie mogą 2 gwiazdy występować w pionie - gra, w poziomie - gra, na przekątnej - ? Mój błąd w sprecyzowaniu tego pojęcia. Dany punkt i nic nie może być z nim na jednej linii w pionie, w poziomie i ukosie. To może to jako dodatkową wersję zadania 3 pozostawię;)-- 13 lut 2009, o 10:09 --Widzę, że tylko to jedno zadanie pozostało oraz to poprawione;)
Zadanie 3
Ukryta treść:
Ukryta treść:
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Witam, podpinam się tutaj, gdyż zadanie mam podobne do podanych tutaj, a nie mogłem stworzyć nowego tematu...
Jakie liczby powinny być w miejscach liter? Czy ten rodzaj zadania to kryptagram?
\(\displaystyle{ D+O+Z=A \\
O+D+W=D \\
W+W+I=O \\
O+I+E=R \\
D+E+R=O \\
Z+D+Z=W \\
E+Z+E=A \\
N+I+N=N \\
I+N+I=I \\
E+Y+E=E}\)
Jakie liczby powinny być w miejscach liter? Czy ten rodzaj zadania to kryptagram?
\(\displaystyle{ D+O+Z=A \\
O+D+W=D \\
W+W+I=O \\
O+I+E=R \\
D+E+R=O \\
Z+D+Z=W \\
E+Z+E=A \\
N+I+N=N \\
I+N+I=I \\
E+Y+E=E}\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2013, o 21:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.