Matura próbna CKE 2009
-
Ciri123
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matura próbna CKE 2009
Kurcze a jak myślicie ile mogą odjąc punktów w tym zadaniu o trapezie jesli się dało dziedzine (10;30) - mam nadzieje, że nie dużo, bo to zadanie było az za 6 punktów. Mam jeszcze pytanie co do tego zadnia w którym trzeba było wykazać że długośc odcinka będzie >=sqrt(5). Bo ja to zaczęłam kombinowac z długości odcinka że punkt należący do parabolu ma współrzędne (x,x^2), a ten należący do prostej (x, 2x-6) (czy jak to tam było) no i potem poleciałam z długości odcnika
ale wyszły mia jakiś głupotki tzn wyszło mi, że długość tego odcinka to jest pierwiastek z (-x^2 +2x -6)^2 więc potem wzięłam że długość odcinka to wartość bezwzględna z -x^2 +2x -6. I potem nie wiedziałam już kompletnie co dalej z tym robić. Przekształciłam co prawda to to -x^2 +2x -6 do postaci kanonicznej i napisałam, że dla każdego x należącego do rzeczywistych wartośc bezwzględna z tego jest większa lub równa 5 ( bo tak to by z wykresu tego wartośc bezwzględna (-x^2 +2x -6)) no i że z tego wynika że musi byc tez większe od sqrt(5)... Totalne bzdury jakieś :F Chciałam się tylko dowiedzieć czy można to było wykazać przy korzystaniu z długości odcinka i jak to zrobić ;P No i czy za takie coś mozna w ogóle na jakieś punkty liczyć (rysunek oczywiście zrobiłam bo w poleceniu prosili).
A w reszcie zadan wyniki mi się zgadzają więc powinno byc raczej w porządku :>
ale wyszły mia jakiś głupotki tzn wyszło mi, że długość tego odcinka to jest pierwiastek z (-x^2 +2x -6)^2 więc potem wzięłam że długość odcinka to wartość bezwzględna z -x^2 +2x -6. I potem nie wiedziałam już kompletnie co dalej z tym robić. Przekształciłam co prawda to to -x^2 +2x -6 do postaci kanonicznej i napisałam, że dla każdego x należącego do rzeczywistych wartośc bezwzględna z tego jest większa lub równa 5 ( bo tak to by z wykresu tego wartośc bezwzględna (-x^2 +2x -6)) no i że z tego wynika że musi byc tez większe od sqrt(5)... Totalne bzdury jakieś :F Chciałam się tylko dowiedzieć czy można to było wykazać przy korzystaniu z długości odcinka i jak to zrobić ;P No i czy za takie coś mozna w ogóle na jakieś punkty liczyć (rysunek oczywiście zrobiłam bo w poleceniu prosili).
A w reszcie zadan wyniki mi się zgadzają więc powinno byc raczej w porządku :>
-
andrzejskurcz
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Matura próbna CKE 2009
co do pierwszecho za zle dziedzine -1 pkt, co do tego z odcinkeim zrobilem identycznie.
KAZDY SPOSOB JEST DOBRY JESLI JEST POPRAWNY MATEMATYCZNIE I PROWADZI DO DOBREGO WYNIKU NAWET JAK GO NIE MA W KLUCZU!
KAZDY SPOSOB JEST DOBRY JESLI JEST POPRAWNY MATEMATYCZNIE I PROWADZI DO DOBREGO WYNIKU NAWET JAK GO NIE MA W KLUCZU!
-
Ciri123
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
No niby tak, ale wydaje mi się, że gdzies musi byc błąd w rozumowaniu :< Bo jak innym powychodziło, że najmnijesza taka odległość to pierwiastek z 5, więc skoro mi wyszło, że najmniej ta odległośc wynosi 5 to coś tutaj musi byc źle. Tylko kompletnienie wiem co - przecież zastosowałam wzór prawidłowo, nigdzie się nie pomyliłam, więc czemu to inaczej wychodzi
Angielkski podstawowy był rzeczywiście łatwiutki - z części zamkniętaj mam maksa, a dodam, że jakiś asem to nie jestem, szczególnie z słuchania :> Troche dziwny był list, ale coś nasrobałam. (no juz kończe ten offtop ;P)
Angielkski podstawowy był rzeczywiście łatwiutki - z części zamkniętaj mam maksa, a dodam, że jakiś asem to nie jestem, szczególnie z słuchania :> Troche dziwny był list, ale coś nasrobałam. (no juz kończe ten offtop ;P)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, o 22:31 przez Ciri123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzejskurcz
- Użytkownik

-
andrzejskurcz
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
dlugosc odcinka nie mniejsza od pierw z 5 czyli dlugosc odcinka wieksza lub rowna pierwiastek z 5, podstawilem do wzoru identycznie jak Ty potem z wartosci pierwiastka/WB i wyszlo wlasnie ze nawet wieksze od 5
-
Ciri123
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
kurcze, chciałabym juz zobaczyc klucz i rozwiać niepewnośc :> Mam matmę w szkole w czwartek, więc pewnie będziemy omawiać, to się czegoś dowiem :> Ale ogólnie maturak wydawała mi się przystępna - nie było zadania, które by mnie od razu wryło w ziemię, tak, żebym nie wiedziała w ogóle od której strony to ugryźć :> Szkoda mi tylko tego zadania z trapezem ;P
-
andrzejskurcz
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
ja mam jutro matme, ciekawe czy nam sprawdzi nauczyiel na jutro:D w koncu nas 5 pisalo:D
-
Ciri123
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
no u nas raczej nie zdąży sprawdzić bo większośc klasy zdawała rozszerzoną matmę, a jeszcze parę osób podstawową Gdybyś coś wiedział dokładniej jutro na temat tego zadnia z pierwiastkiem z 5 to jeśli możesz daj znac tutaj na forum, bo ciekawośc mnie zżera :>
-
andrzejskurcz
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
juz wiem:D
nie można zrobić takiego założenia, bo x na paraboli i x na prostej to dwie inne współrzędne, jest tylko jeden taki przypadek gdzie faktycznie to by działało, ale to nie jest najmniejsza odległość
Trzeba było zauważyć, że najmniejsza możliwa długość odcinka to odcinek leżący na prostej prostopadłej do stycznej do paraboli oraz drugiej prostej. Styczna była równoległa do danej w zadaniu prostej więc miała ten sam współczynnik kierunkowy. Jednocześnie musiała mieć jeden punkt wspólny z parabolą - porównywało się jej wzór do wzoru paraboli(dostawaliśmy funkcję kwadratową z niewiadomym wyrazem wolnym). Przyrównywało się deltę do zera i wychodziła wartość argumentu, dla której styczna przechodziła właśnie przez punkt, będący jednym z końców szukanego odcinka. Potem to już łatwo
nie można zrobić takiego założenia, bo x na paraboli i x na prostej to dwie inne współrzędne, jest tylko jeden taki przypadek gdzie faktycznie to by działało, ale to nie jest najmniejsza odległość
Trzeba było zauważyć, że najmniejsza możliwa długość odcinka to odcinek leżący na prostej prostopadłej do stycznej do paraboli oraz drugiej prostej. Styczna była równoległa do danej w zadaniu prostej więc miała ten sam współczynnik kierunkowy. Jednocześnie musiała mieć jeden punkt wspólny z parabolą - porównywało się jej wzór do wzoru paraboli(dostawaliśmy funkcję kwadratową z niewiadomym wyrazem wolnym). Przyrównywało się deltę do zera i wychodziła wartość argumentu, dla której styczna przechodziła właśnie przez punkt, będący jednym z końców szukanego odcinka. Potem to już łatwo
-
andrzejskurcz
- Użytkownik

-
Ciri123
- Użytkownik

Matura próbna CKE 2009
no wydaje mi się że dobry na pewno jescze przy innych zadniach odejma jakis punkty za zapisy i jedne punkt przy tym trapezie. Ogólnie byłabym zadowolona jesli dostnę 80% albo więcej z próbnej, ale nie wiem czy to relane ;P Przy 80% można się jeszcze do maja podszkolic i napisac przyzwoicie :>
-
andrzejskurcz
- Użytkownik