[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
nowa90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: nowa90 »

Ja dopiero się zabieramz a te zadania Ciekawe jak mi pójdzie. Na dobry początek moż zrobię 4, a potem pomyślę, które dalej. Może włąśnie 2... :-D Jak czytam niektóychopinie o zadaniach, to nabieram optymizmu
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Pablo09 »

Nom, lekko moze przesadzilem ze 2 linijki, jest tak jak pisał wakab, pół storny to max ! Okrąg dopisany to taki :

jego srodek lezy na dwusiecznej

[ Dodano: 6 Września 2008, 10:51 ]
tam bardzo nie wyszło, ale jest styczny do boków trójkąta (tj. do 1 boku i dwóch przedłużen)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

"Okrąg dopisany to okrąg styczny do jednego z boków trójkąta i prostych zawierających pozostałe boki, leżący poza tym trójkątem (bo ta definicja też pasowałaby do wpisanego)."

Google gryzie?
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: michaln90 »

Swistak pisze:Na kurniku jest taka gra jak gomoku i to właśnie nic innego jak kółko i krzyżyk do 5 pionków na linii. Największe plansza tam to bodajże 21x21 i wątpię, czy 21 lub 2008 robi jakąś różnicę, gdy mamy ustawić tylko 5 pionków i myślę, że gdyby była taktyka wygrywająca, to nikt by w to nie grał .
Z tym że w tej grze na kurniku jeden ma kółka a drugi krzyżyki, a tym zadaniu zawodnicy nie mają przydzielonego koloru pionków.

Radziłbym następnym razem pomyśleć, zanim zacznie się chwalić przy okazji niechcący komuś coś podpowiadając. Umiesz robić bardzo trudne problemy z OM - warto nauczyć się myśleć. Następnym razem będzie ban.

Sylwek
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, o 04:48 przez michaln90, łącznie zmieniany 1 raz.
pog
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: pog »

Swistak pisze:Na kurniku jest taka gra jak gomoku i to właśnie nic innego jak kółko i krzyżyk do 5 pionków na linii. Największe plansza tam to bodajże 21x21 i wątpię, czy 21 lub 2008 robi jakąś różnicę, gdy mamy ustawić tylko 5 pionków i myślę, że gdyby była taktyka wygrywająca, to nikt by w to nie grał .
Gomoku - Wikipedia, wolna encyklopedia pisze:W najprostszej wersji celem każdego z graczy jest ułożenie nieprzerwanego łańcucha pięciu pionów własnego koloru (w poziomie, pionie lub po przekątnej). Niestety, w tej wersji gry istnieje strategia wygrywająca dla rozpoczynającego, to znaczy, że wykonując odpowiednie ruchy zawsze może wygrać.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Swistak »

No, bywa .
Myślałem już, że zrobiłem to 7 zadanie, ale im bardziej się nad nim zastanawiam, tymbardziej rozwiązanie się oddala xP. Ale mimo wszystko chyba jestem już bliżej niż dalej.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

udało mi się dobić do 9 , ale z resztą (7,8,9) bedzie ciężko
___
a tym którzy nienawidzą kombi powiem że rozwiązanie zad. 12 dużo bardziej kwalifikuje się pod teorię liczb
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Dumel pisze:a tym którzy nienawidzą kombi powiem że rozwiązanie zad. 12 dużo bardziej kwalifikuje się pod teorię liczb
całkowicie się zgadzam
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Piotr Rutkowski »

Dumel pisze:udało mi się dobić do 9 , ale z resztą (7,8,9) bedzie ciężko
___
a tym którzy nienawidzą kombi powiem że rozwiązanie zad. 12 dużo bardziej kwalifikuje się pod teorię liczb
Wiem, że to już nie moja sprawa, bo tu nie moderuję, ale chciałbym przypomnieć, że tu się zadań samych w sobie nie omawia. Poza tym, jeśli ten wątek dalej będzie tak przebiegał to zgaduję, że prędzej lub później będzie zamknięty. Prosiłbym więc o większą dyskrecję. Do wszystkich, bo topic odpływa w złym kierunku...
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Nie rozumiem czemu dostałem ostrzeżenie!!!

[ Dodano: 7 Września 2008, 15:53 ]
i to w dodatku o wartości 2
soliter
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LX OM] I etap

Post autor: soliter »

W tym roku rozwiązywanie zadań olimpijskich jest dla mnie bardziej uciążliwe niż w latach ubiegłych...
i też odnoszę wrażenie, że rzucacie 'hintami' na prawo i lewo. Wywnioskowałem wiele z Waszych wypowiedzi, thx ; ) Np. jeśli ktoś mówi, że jego rozwiązanie jest długie bądź krótkie, to po przeczytaniu jego wypowiedzi łatwo jest odrzucić połowę metod, które się standardowo stosuje w przypadku zadania z danego działu. Osiągnięcie kompromisu byłoby trudne, dlatego wg mnie lepiej byłoby, gdyby panował surowy rygor.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

polskimisiek pisze: Wiem, że to już nie moja sprawa, bo tu nie moderuję, ale chciałbym przypomnieć, że tu się zadań samych w sobie nie omawia.
ok, moze masz racje. wydawało mi sie ze zadanie jest tak sformułowane że moje stwierdzenie nie jest niczym odkrywczym, a wiele osób sie niepotrzebnie do niego zraża na samą myśl o kombi
wiślak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

[LX OM] I etap

Post autor: wiślak »

Ja jakimś geniuszem matematycznym nie jestem ale postanowiłem, że w klasie maturalnej wypada spróbować zmierzyć się z OM. Jestem realistą i wiem że drugi etap to wszystko na co mnie stać, ale zawsze coś na świadectwie będzie napisane

Na razie po tygodniu robienia idzie mi nawet troche powyżej oczekiwań- zrobiłem nierówność z zad.4 i... tu informacja dla Dumla
Dumel pisze:mój brat ma na razie tylko jedno zadanie
zrobiłem dziś piate wię mam dwa.

Ogółem liczę na 5-6 zadań więc z odrobiną szczęśia mogę sie wśliznąć do drugiego etapu.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 352 razy

[LX OM] I etap

Post autor: patry93 »

wiślak, LOL, to nie konsultujesz się z zadaniami z bratem? xD
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LX OM] I etap