[LX OM] I etap
-
nowa90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Ja dopiero się zabieramz a te zadania Ciekawe jak mi pójdzie. Na dobry początek moż zrobię 4, a potem pomyślę, które dalej. Może włąśnie 2... :-D Jak czytam niektóychopinie o zadaniach, to nabieram optymizmu
-
Pablo09
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
[LX OM] I etap
Nom, lekko moze przesadzilem ze 2 linijki, jest tak jak pisał wakab, pół storny to max ! Okrąg dopisany to taki :
jego srodek lezy na dwusiecznej
[ Dodano: 6 Września 2008, 10:51 ]
tam bardzo nie wyszło, ale jest styczny do boków trójkąta (tj. do 1 boku i dwóch przedłużen)
jego srodek lezy na dwusiecznej
[ Dodano: 6 Września 2008, 10:51 ]
tam bardzo nie wyszło, ale jest styczny do boków trójkąta (tj. do 1 boku i dwóch przedłużen)
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
[LX OM] I etap
"Okrąg dopisany to okrąg styczny do jednego z boków trójkąta i prostych zawierających pozostałe boki, leżący poza tym trójkątem (bo ta definicja też pasowałaby do wpisanego)."
Google gryzie?
Google gryzie?
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Z tym że w tej grze na kurniku jeden ma kółka a drugi krzyżyki, a tym zadaniu zawodnicy nie mają przydzielonego koloru pionków.Swistak pisze:Na kurniku jest taka gra jak gomoku i to właśnie nic innego jak kółko i krzyżyk do 5 pionków na linii. Największe plansza tam to bodajże 21x21 i wątpię, czy 21 lub 2008 robi jakąś różnicę, gdy mamy ustawić tylko 5 pionków i myślę, że gdyby była taktyka wygrywająca, to nikt by w to nie grał .
Radziłbym następnym razem pomyśleć, zanim zacznie się chwalić przy okazji niechcący komuś coś podpowiadając. Umiesz robić bardzo trudne problemy z OM - warto nauczyć się myśleć. Następnym razem będzie ban.
Sylwek
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2008, o 04:48 przez michaln90, łącznie zmieniany 1 raz.
[LX OM] I etap
Swistak pisze:Na kurniku jest taka gra jak gomoku i to właśnie nic innego jak kółko i krzyżyk do 5 pionków na linii. Największe plansza tam to bodajże 21x21 i wątpię, czy 21 lub 2008 robi jakąś różnicę, gdy mamy ustawić tylko 5 pionków i myślę, że gdyby była taktyka wygrywająca, to nikt by w to nie grał .
Gomoku - Wikipedia, wolna encyklopedia pisze:W najprostszej wersji celem każdego z graczy jest ułożenie nieprzerwanego łańcucha pięciu pionów własnego koloru (w poziomie, pionie lub po przekątnej). Niestety, w tej wersji gry istnieje strategia wygrywająca dla rozpoczynającego, to znaczy, że wykonując odpowiednie ruchy zawsze może wygrać.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
[LX OM] I etap
No, bywa .
Myślałem już, że zrobiłem to 7 zadanie, ale im bardziej się nad nim zastanawiam, tymbardziej rozwiązanie się oddala xP. Ale mimo wszystko chyba jestem już bliżej niż dalej.
Myślałem już, że zrobiłem to 7 zadanie, ale im bardziej się nad nim zastanawiam, tymbardziej rozwiązanie się oddala xP. Ale mimo wszystko chyba jestem już bliżej niż dalej.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
udało mi się dobić do 9 , ale z resztą (7,8,9) bedzie ciężko
___
a tym którzy nienawidzą kombi powiem że rozwiązanie zad. 12 dużo bardziej kwalifikuje się pod teorię liczb
___
a tym którzy nienawidzą kombi powiem że rozwiązanie zad. 12 dużo bardziej kwalifikuje się pod teorię liczb
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
całkowicie się zgadzamDumel pisze:a tym którzy nienawidzą kombi powiem że rozwiązanie zad. 12 dużo bardziej kwalifikuje się pod teorię liczb
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
[LX OM] I etap
Wiem, że to już nie moja sprawa, bo tu nie moderuję, ale chciałbym przypomnieć, że tu się zadań samych w sobie nie omawia. Poza tym, jeśli ten wątek dalej będzie tak przebiegał to zgaduję, że prędzej lub później będzie zamknięty. Prosiłbym więc o większą dyskrecję. Do wszystkich, bo topic odpływa w złym kierunku...Dumel pisze:udało mi się dobić do 9 , ale z resztą (7,8,9) bedzie ciężko
___
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Nie rozumiem czemu dostałem ostrzeżenie!!!
[ Dodano: 7 Września 2008, 15:53 ]
i to w dodatku o wartości 2
[ Dodano: 7 Września 2008, 15:53 ]
i to w dodatku o wartości 2
-
soliter
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
[LX OM] I etap
W tym roku rozwiązywanie zadań olimpijskich jest dla mnie bardziej uciążliwe niż w latach ubiegłych...
i też odnoszę wrażenie, że rzucacie 'hintami' na prawo i lewo. Wywnioskowałem wiele z Waszych wypowiedzi, thx ; ) Np. jeśli ktoś mówi, że jego rozwiązanie jest długie bądź krótkie, to po przeczytaniu jego wypowiedzi łatwo jest odrzucić połowę metod, które się standardowo stosuje w przypadku zadania z danego działu. Osiągnięcie kompromisu byłoby trudne, dlatego wg mnie lepiej byłoby, gdyby panował surowy rygor.
i też odnoszę wrażenie, że rzucacie 'hintami' na prawo i lewo. Wywnioskowałem wiele z Waszych wypowiedzi, thx ; ) Np. jeśli ktoś mówi, że jego rozwiązanie jest długie bądź krótkie, to po przeczytaniu jego wypowiedzi łatwo jest odrzucić połowę metod, które się standardowo stosuje w przypadku zadania z danego działu. Osiągnięcie kompromisu byłoby trudne, dlatego wg mnie lepiej byłoby, gdyby panował surowy rygor.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
[LX OM] I etap
ok, moze masz racje. wydawało mi sie ze zadanie jest tak sformułowane że moje stwierdzenie nie jest niczym odkrywczym, a wiele osób sie niepotrzebnie do niego zraża na samą myśl o kombipolskimisiek pisze: Wiem, że to już nie moja sprawa, bo tu nie moderuję, ale chciałbym przypomnieć, że tu się zadań samych w sobie nie omawia.
-
wiślak
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LX OM] I etap
Ja jakimś geniuszem matematycznym nie jestem ale postanowiłem, że w klasie maturalnej wypada spróbować zmierzyć się z OM. Jestem realistą i wiem że drugi etap to wszystko na co mnie stać, ale zawsze coś na świadectwie będzie napisane
Na razie po tygodniu robienia idzie mi nawet troche powyżej oczekiwań- zrobiłem nierówność z zad.4 i... tu informacja dla Dumla
Ogółem liczę na 5-6 zadań więc z odrobiną szczęśia mogę sie wśliznąć do drugiego etapu.
Na razie po tygodniu robienia idzie mi nawet troche powyżej oczekiwań- zrobiłem nierówność z zad.4 i... tu informacja dla Dumla
zrobiłem dziś piate wię mam dwa.Dumel pisze:mój brat ma na razie tylko jedno zadanie
Ogółem liczę na 5-6 zadań więc z odrobiną szczęśia mogę sie wśliznąć do drugiego etapu.
-
Brzytwa
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
[LX OM] I etap
Mnie osobiście bardziej ciekawi sposób przekazywania informacji bratuqwertyuiopp pisze:wiślak, LOL, to nie konsultujesz się z zadaniami z bratem? xD