[matura 2005] Rozwiązania zadań z matury.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
brolly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: brolly »

a jak tam z czasem u was bylo ? ja do matury mam jeszcze sporo czasu ale zadania wydaja sie przynajmniej te z podstawowej raczej proste ale nie wiem czy w warunkach egzaminacyjnych to z serwetka bym rozkminil bo jednak trzeba bylo kilka rysunkow wykonac zanim doszedlem co i jak. A wam czas zostal posprawdzaliscie sobie czy jak ?:)
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Arek »

Zajrzyjcie tu:

Kod: Zaznacz cały

http://www.zadania.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=104
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zlodiej »

brolly,

Jakby dali + 1 godzinę do kazdego poziomu to dużo osob by sie tak nie smutało ...

Ja sam ledwo sie wyrobiłem ... Rozwiązywanie 90% czasu, sprawdzanie 10% ... i to o 10% za mało ...

I miejsca za mało ... Jakby ktoś sie pomylił np. z tym z analitycznej, albo ostatnie 19... to po punktach ... Bo ledwie sie zmiesciłem ...

Aha ... Robienie zadanek w domu, a na egzaminie to inne zycie .. Przykład OM ... Przez 10 godzin nic nie wymysliłem, a na omawianiu zadań okazało sie, ze przynajmniej 3 na 6 zadań było bardzo prostych ... Stres robi swoje ...
mlepicki
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mlepicki »

Zlodiej pisze:brolly,

Aha ... Robienie zadanek w domu, a na egzaminie to inne zycie .. Przykład OM ... Przez 10 godzin nic nie wymysliłem, a na omawianiu zadań okazało sie, ze przynajmniej 3 na 6 zadań było bardzo prostych ... Stres robi swoje ...
święta prawda, teraz patrze na te zadania i dziwie się jak ja ich mogłem nie zrobić
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

to widac ze do zadan olimpijskich zle podchodzisz [edit: podchodzicie :)]. ja osobiscie nie mialem mysli w stylu "aaa kurwa stres panika final om co to bedzie" tylko "ej no zajebiste zadanie" albo "no co za pieprzone dranstwo...". trzeba sie bylo kompletnie wylaczyc i tyle, podejsc do tego jak do kazdego zadania olimpijskiego jakie cwiczyles w domu, widziec w tym nie punkty potrzebne do przejscia do finalu tylko naprawde fajne albo naprawde denerwujace problemy.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2005, o 22:03 przez g, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zlodiej »

Arek,

Dzięki ... według tego mam 48 punktów na podstawowym +/- 1 za zapis ... oraz 40 +/- 5 za rozrzeszony. Oby to wystarczyło na studia ...

g,

No, tak podchodziłem jak ty, fajne zadanko albo trudne zadanko, ale wewnetrznie to samo tak się działo... Zresztą nawet jak się jest opanowanym to niewiadomo jaki dobry nie bedziesz ... olałem sobie troche w I i II klasie i w tym problem ...

Zresztą mature potraktowałem jako konkurs szkolny Luzik i wogóle ...
Ostatnio zmieniony 10 maja 2005, o 09:16 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 4 razy.
paulgray
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paulgray »

czasu faktycznie było malo-przynajmniej na rozszerzonym
opdstawę sam sobie sie dziwiłem ale skończyłem o 10 i jak sprawdzałem na odpowiedziach to mam identycznie (nawet podobne komentarze )
na rozszerzonym tylko w ostatnie 10 min zrobiłem dowód tych pierwiastków i zacząłem wpadać na 2.-z tryg. - niestety nadszedł czas końca i pare pktów w plecy-coż-takie życie
no i teraz patrzę że sie machnąłem w prawdopodobieństwie na rozszerzeniu-chcę 70%, bo z podstawowej nie zdziwiłbym sie jakby 100 było..
vip1986
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: vip1986 »

Czasu było bardzo mało ... ja ostatnie nie zrobiłem do końca ... no i to głupie z tym sześcianem. A takie samo zadanie (sześcian) robiliśmy w szkole. Najpierw dla kąta 30 st. (trójkąt), a potem dla 60 st. (trapez). Tyle, że my to chyba robiliśmy przez 1 godz. lekcyjną (a może i dwie??) ... .

A jeżeli chodzi o poziom trudności to trochę dali czadu w porównaniu z tymi próbnymi i tymi z zeszłych lat ... ... Nie spodziewałem się tego .
paulgray
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: paulgray »

z drugiej strony patrząc to egzamin był trudny dla wszytskich: i teraz wynik rzędu nawet 70% może Ci zagwarantować wstęp na uczelnię
kurcze-jeszcze tylko infa i wreszcie chwilka spokoju z nauką
droopy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: droopy »

ja z tego co sobie liczyłem to chyba będę miał 45 z podstawowego, ale dałem sobie jeden punkcik za znalize tej serwetki, a moge nie dostać, więc może być 44, bo reszta rozwiązań mi się zgadza
a rozszerzony to max 35, ale może być mniej, bo z tą granicą rozwiązałem takim dziwnym sposobem i nie wiem czy mi zaliczą, choć wynik dobry i jeszcze nie jestem pewien, czy w 11 zadaniu dobrze zapisałem ostatneczny wynik, i z tym sześcianem też za analize dałem 1 więc może mi odpaść łącznie 7 punkcików...
zadania 19 jeszcze nie ma, ale mam raczej dobrze je zrobiłem... więc za niego liczę sobie max

więc łącznie wynik 72-80 z całości
zadowolony jestem

a czasu zdecydowanie było mało, na rozszerzonym było tragicznie mało.... bo podstawowy to się jakoś wyrobiłem i zostało mi ze 25min na nieszczęsną serwetkę ale i tak nic nie wymyśliłem

****edit
jednak w tym 19 jeden punkcik mi jeszcze odejdzie, nie uwzględniłem dziedziuny funkcji \(\displaystyle{ \frac{x_1+x_2}{x_1\cdot x_2}}\)
Awatar użytkownika
Krystyna
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Krystyna »

Wzór na pole czworokąta opisanego na okręgu: to iloczyn połowy obwodu i promienia.

Ja jestem załamany. Wychodzę z matury z takim porządnym kacem i znajoma mówi, że jak dobrze, że były takie łatwe przerywniki w stylu tego zadania z serwetką.

Na co odpowiedziałem wymownym: heeee?!

A ona no wiesz połowa obwodu razy promień.

I wiecie co sprawdziłem w tablicach. Ona ma rację. Coś mi się wydaje, ze to będzie mi się dzisiaj śniło.
gvalch'ca
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gvalch'ca »

Eeechh... Trochę się podłamałam - te zadani naprawde nie były trudne, ale zadanie z sześcianem połozyłam, no i kilka innych głupich błędow miałam. Z podstawy będzie myslę 47-48 punktów, z rozszerzenia 41-44 [optymistyczna wersja ]. Niby dobrze, ale i tak jestem niepocieszona
A z tym polem czworokąta - wiedziałam, że jest taki wzór w normalnych tablicach, ale w maturlanych rzecz jasna nie. Więc liczyłam "na piechotę"

Aaa, Zlodiej - dzieki za odpowiedź, już sprawdziłam - dobrze zrobiłam, ale to było za proste
brolly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: brolly »

co do rozwiazan centrum ksztalcenia akademickiego czy moglby ktos mi powiedziec skad bierze sie wniosek:

\(\displaystyle{ A_1 R_1=D'R_1}\)

chodzi oczywiscie o zadanie z szescianem

a juz wiem skoro tam jest 90 stopni przy przecieciu a to jest przekatna (wychodzi pod katem 45) to jest to trojkat rownoramienny ale takie bardzo oczywiste to to nie bylo ;]

w ogole widze ogromny przeskok poziomu miedzy rozszerzona a podstawowa.
droopy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: droopy »

brolly, nie sądzę, chyba większa różnica była na maturce próbnej (wtedy rozszerzona mi poszła gorzej, ale podstawowa lepiej )
tarnoś
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tarnoś »

droopy, to chyba zależy jak komu co poszło.

Dla zadania z podstawowej były wręcz banalne, a na rozszerzonym wymiękłem. Część osób mówiła za to że z rozszerzonej będą mieli więcej punktów.

Punkt widzenia zależy od....
Zablokowany