[matura 2005] Jaki kalkulator na mature?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
droopy
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: droopy »

na stronce centralnej komisji egzaminacyjnej () napisali tyle, że nie może to być kalkulator graficzny, nie może mieć funkcji statystycznych i rozwiązywać równań, więc nie są to straszne restrykcje....
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Zlodiej »

droopy,
W tym problem, że jak już robią kalulatory to własnie z tym wszystkim ... Jeszcze nie widziałem kalkulatora z trygonometrią bez statystyki czy też bez możliwości rozwiazywania równań ...
droopy
Użytkownik
Użytkownik

ja mam z trygonometrią, dowolne pierwiastki, systemy liczbowe, nie ma rozwiązywania równań, ale niestety jest statystyka.... ale że to stary kalkulator i mi go nie żal to zetre papierem ściernym te funkcje... mam nadzieje, że przejdzie :/
zresztą nawet nie wiem jak się używa tej statystyki....
filip
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: filip »

Moj nauczyciel od fizy ma taki wlasnie kalkulator, z czasow kiedy on chodzil do szkoly. Trzeba go podlaczyc do pradu, i wyglada jak kasa fiskalna:))), ale teraz jest w cenie:))
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

no własnie

Teraz państwo powinno jeszcze zapewnić nam dostep do takich kalkulatorów ... zrobic ileśtam dla maturzystów ... A potem sprzedać ... Przecież skoro i tak wszędzie szukają kasy to czemu nie u nas ... ;/

Ja mam normalny sprzed 7-8 lat jeszcze jak tato na bazarze handlował ... są pierwiastki i to starczy ... Licze ze im nie odbije i czegoś wywalonego co bez kalkulatora nie pójdzie, nie dadzą
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Ja tylko pragnę zauważyć, że na zwykłym "bazarowym" kalkulatorze można z powodzeniem liczyć pierwiastki do jakiegoś szóstego stopnia na pewno . A ja sam z kalkulatora korzystałem tak rzadko na sprawdzianach czy wszelakich konkursach, że czuję, że i na maturze się nie za bardzo przyda. Są "domowe" metody jak sobie poradzić bez kalka (pozdrowienia dla mojej matematyczki z gimnazjum ).

PS. A pierwiastki kwadratowe z liczb pierwszych do 200 nietrudno w głowie podać z dokładnością do jednego miejsca. Do dwóch muszę dłużej myśleć .
Ptolemeusz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Ptolemeusz »

może jeszcze warto poznać rozwnięcie w szereg funkcji tryg.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

A po co? Wystarczy się nauczyć wartości co 5 stopni i umiejętnie dzielić.
droopy
Użytkownik
Użytkownik

ooo, teraz fajnie napisali można mieć kalkulator z funkcjami trygonometrycznymi, logarytmami i innymi bajerami ale można korzystać tylko z dodawania, mnożenia, dzielenia, odejmowania i pierwiastka kwadratowego
źródło:
kaarol_2konto
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kaarol_2konto »

Co do sprawdzania kalkulatorów to jest jeden problem kalkulator masz oddać podobno do sekretariatu dzien wcześniej( roboczy ) Czyli wypada bodajze piątek, tak więc jak wam moga sprawdzić kalkulatory u mnie w szkole matme zdaje około 100 osób spokojnie moge założyć ze w sumie to sie uzbiera u nas ponad 30 rodzajów kalkulatorów. Nawet matematyk moze miec problem z sprawdzeniem kalkulatora, niektóre przeciez maja takie oznaczenia ze hooho, pozaty sprawa druga. Pamiętacie jak było na polskim wszystkie urządzenia miałes sobie właczyć sam, bo jak ci komisja właczyła to miałes prawo do zarządania uniewaznienia egzaminu ze niby ci cos popsuli. Tak wiec jak wam zabiora w piatek kalkulator to mozna w poniedzialek powiedziec ze matematyk którys lub jakis nauczyciel specjalnie uszkodził kalkulator.
Pozatym sami dobrze znacie prawdę 90% ma cudowne kalkulatory z pieknymi funkcjami i wogole , ah szkoda gadac, a czesto maja problem policzyć na nich sqrt(2) więc wiecie. U nas dyrektor powiedział w szkole sa moze 3 graficzne kalkulatory a naukowych nikt nie ma wiec nie bedziemy sprawdzac kalkulatorów. Kto ma czas wprowadzać krótkie stałe czy wzory lub bawic się z obliczaniem czegoś tam na kalkulatorze, na to nie ma poprostu czasu. Chodzby ci kalkulator wyliczał rownanie z 23 niewiadomymi, to tak czy tak nie mozesz podać samego wyniku bo tracisz punkty. Te kalkulatorki z bazaru to różne są a i własnie moze sa 2 lub 3 modele starych kalkulatorów co spełniaja wymogi cke. Ja sie nie przejmuje biorę swoj. Szkoda kombinowac, pozatym całe liceum na nim sie uczyłem szybko liczyc i powiem tak wykorzystuje moze 40-60% kalkulatora.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

UWAGA UWAGA ... Nie ma to jak zabawne sytuacje związane z maturką:P

Dokładnie 3 dni temu wyszło nowiutkie rozporządzenie CKE, że można używać conajwyżej kalkulatorów z dodawaniem/ odejmowaniem/ dzieleniem/ mnożeniem i EWENTUALNIE z pierwiastkowaniem. Żadnych innych ...

Jak ja to kocham ... Niedość, że kilka dni przed matura z matmy takie coś nakazali to jeszcze po czasie kiedy już bankowo 90% uczniów piszących matematyke kupiło kalkulator z większą ilością funkcji i złożyło to do szkoły ...

Czyż to nie zabawne ?:P Nie ma to jak kupić setki bezużytecznych kalkulatorów od tak dla jaj, żeby potem znowu jakiegoś prostego szukąc ... Ale jakos trzeba leczyc gospodarke bazarową (patrz proste kalkulatory sprzedawane na bazarze)... Ciekawe co wymyślą dzień przed maturką ...

Ehh ... Przy oddawaniu kalkulatorów dokładnie 0 osób w szkole miało taki z +/-/:/*/sqrt.
droopy
Użytkownik
Użytkownik

eee, mam wrażenie, że już o tm mówiłem
ale ja to interpretuje inaczej, przecież nie pisze, że kalkulator może mieć tylko takie funkcje, tylko pisze, żę tylko z nich można korzystać, zresztą macie cytat ze strony:
Zgodnie z komunikatem o materiałach i przyborach pomocniczych podczas egzaminu maturalnego z matematyki, chemii, fizyki i astronomii i informatyki zdający może korzystać z kalkulatora prostego, tzn. takiego, który nie rysuje wykresów, nie rozwiązuje równań oraz nie oblicza parametrów danych statystycznych. Z kalkulatora należy korzystać tylko w zakresie podstawowych działań tzn. dodawania, odejmowania, dzielenia, mnożenia, ew. obliczania pierwiastków kwadratowych z liczb.
Jeżeli w zadaniu matematycznym będzie trzeba podać wartości funkcji trygonometrycznych – należy korzystać z zestawu wzorów, który każdy zdający będzie miał na swoim stoliku.
W zadaniach z chemii oraz fizyki i astronomii, jeżeli wystąpią logarytmy lub funkcje trygonometryczne – należy pozostawić je w końcowym obliczeniu wyniku. Wyniki w takiej formie przewidziane będą w modelach odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik

droopy,

Nie zauważyłem... Będe musiał poinformować o tym psora, że szkoła niepotrzebnie zwróciła kalkulatory ...

Ale ogólnie ?:P to jest tylko na piśmie, bo kto ci sprawdzi, czy nie używałes innych funckji skoro nauczyciele muszą siedzieć na swoich miejscach i nie będą mieli wglądu w nasze kalkulatory ... )

To tak jakby powiedzieć mordercy od urodzenia, który nigdy się nie zmieni, aby więcej nie zabijał i puścic go na wolność między wielu ludzi
droopy
Użytkownik
Użytkownik

o logice tego zarządzenia to już lepiej nie mówić
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: g »

w morde ladny bajzel :D to tylko w polsce takie cos moze miec miejsce, nigdzie indziej :D dobrze ze tylko polski zdac musze :)
Zablokowany