[matura 2005] Jaki kalkulator na mature?
-
Lafar
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
jaki polecacie?
by spelnial wymogi cke, i mial wiecej funkji nizi +-/* ?
by spelnial wymogi cke, i mial wiecej funkji nizi +-/* ?
- Zlodiej
- Użytkownik

EEEEEE ?? Szczerze mówiąc to takiego nie ma
CKE wymaga kalkulatora prostego bez programowania, statystyki ...
A widział ktoś kalkulator z funkcjami trygonometrycznymi nie majacego statystyki ?? Teraz to sie nawet nie robi kalkulatorów z +/-/*/:/%/sqrt{} ...
Oni wymagają niemożliwego ... mam nadzieje ze sie zmienia, a jak nie to powtórzy się mature próbna liczenie pierwiastka z 65 do dwóch miejsc po przecinku przy użyciu kalkulatora prostego (patrz kartka i dłgopis) ...
Paranoja
A widział ktoś kalkulator z funkcjami trygonometrycznymi nie majacego statystyki ?? Teraz to sie nawet nie robi kalkulatorów z +/-/*/:/%/sqrt{} ...
Oni wymagają niemożliwego ... mam nadzieje ze sie zmienia, a jak nie to powtórzy się mature próbna liczenie pierwiastka z 65 do dwóch miejsc po przecinku przy użyciu kalkulatora prostego (patrz kartka i dłgopis) ...
Paranoja
-
Lafar
- Użytkownik

a moze jednak?Zlodiej pisze:EEEEEE ?? Szczerze mówiąc to takiego nie ma
Paranoja
prosilbym o podanie firmy i modelu...
-
droopy
- Użytkownik

ja sobie kupiłem bardzo fajny kalkulatorek, ma wiele dodatkowych funkcji, np. kombinatoryka, statystyki, rachunek różniczkowy i całkowy, rozwiązywanie układów rónań i równań 3 stopnia i inne bajery, oczywiście takiego już nie można mieć na maturze, ale kto będzie wiedział, że ona ma tyle funkcji ?? przecież na matmie nie mogą pilnować matematycy, a taki polonista to co on się zna na kalkulatorach
- Zlodiej
- Użytkownik

Ahh ... wybacz są ... ale takie firmowe ... Dzisiaj szukając coś na strychu znalazłem taki kalkulator... z reklamą tabletek Apap, ale w sklepie nigdzie nie widziałem, żeby można było kupić ... (może poprostu źle szukałem) ... Póki co trzeba czekać, a moze im sie odwidzą takie bzdzety ... Jak znajde jakiś do kupienia to dam znać ...
PS. A szukałeś na Allegro ?
PS. A szukałeś na Allegro ?
-
Lafar
- Użytkownik

tak, ale tam niewielki wybór jestZlodiej pisze:PS. A szukałeś na Allegro ?
- Zlodiej
- Użytkownik

droopy,
No tak, ale kalkulatory dzień przed maturą są zabierane no i przechowywane w szkole.. Nastepnego dnia przed pisaniem oddają ... Podczas zbierania bedą sprawdzali ...
Lafar,
przykro ... ale skoro ja w takim nikąd znalazłem z pierwiastkiem bez innych bajerów to w wawie nie powinno być problemów ... Jak znajomi rodziców maja firme/kiosk/sklep od dawna, albo jezdzą po bazarach to jest szansa ze taki kalkulator mają ... przeciez zaden probelm pozyczyć na mature ...
No tak, ale kalkulatory dzień przed maturą są zabierane no i przechowywane w szkole.. Nastepnego dnia przed pisaniem oddają ... Podczas zbierania bedą sprawdzali ...
Lafar,
przykro ... ale skoro ja w takim nikąd znalazłem z pierwiastkiem bez innych bajerów to w wawie nie powinno być problemów ... Jak znajomi rodziców maja firme/kiosk/sklep od dawna, albo jezdzą po bazarach to jest szansa ze taki kalkulator mają ... przeciez zaden probelm pozyczyć na mature ...
-
Lafar
- Użytkownik

ja kalkulator mam, ale on ma obliczenia statystyczne :/
chodzi mi o kalkulator o jak najwiekszych mozliwosciach, ktory jednoczesnie nie lamie wytycznych cke
chodzi mi o kalkulator o jak najwiekszych mozliwosciach, ktory jednoczesnie nie lamie wytycznych cke
-
droopy
- Użytkownik

Zlodiej pisze:No tak, ale kalkulatory dzień przed maturą są zabierane no i przechowywane w szkole.. Nastepnego dnia przed pisaniem oddają ... Podczas zbierania bedą sprawdzali...
jesteś pewien?? to kiepściunio....
- Zlodiej
- Użytkownik

droopy,
Wiem, że kalkulatory będą napewno sprawdzane ... a co do tego czy będą przechowywane w szkole to tak przynajmniej nam profesor mówił ... przecież i tak nikt nie wie jak to naprawdę będzie ... Pozatym profesorowi będzie zależało, żeby ten kalkulator spełniał wymagania, bo w przypadku jakiejs kontroli za takie głupstwo mogą uniewaznić mature ...
Wiem, że kalkulatory będą napewno sprawdzane ... a co do tego czy będą przechowywane w szkole to tak przynajmniej nam profesor mówił ... przecież i tak nikt nie wie jak to naprawdę będzie ... Pozatym profesorowi będzie zależało, żeby ten kalkulator spełniał wymagania, bo w przypadku jakiejs kontroli za takie głupstwo mogą uniewaznić mature ...
- Maniek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Ja tam i tak biorę swój kalkolator (taki niedozwolony ) przeciez nawet jak dam normalny do szkoły a na maturze wyciagne inny a ten schowam to kto mi to potwierdzi ?? a przy wychodzeniu po raz kolejny go zamienie hehe
- olazola
- Użytkownik

Tak piszecie o tym kalkulatorze jakby to on miał zdać za Was maturę, jak nie wiadomo jak ugryźć zadanie to i najlepszy kalkulator nie pomoże.
- Zlodiej
- Użytkownik

olazola,
Fakt ... no ale kalkulator dla większosci osob jest bardzo przydatny np. policzenie pierwiastków z dokładnością do kilku miejsc po przecinku albo wysokich poteg ... wiadomo, że nie wymyśli sposobu na rozwiazanie zadania, ale doda kilka- kilkanascie minut do czasu na myślenie nad kolejnym zadaniem, zamiast bawić się na kartce w rachunki ...
Niedosć, że można się łatwo rabnąc to straci sie kilka cennych minut, a tutaj każdy punkt jest cenny ...
No i jak sama powiedziałaś ... kalkulator nie rozwiaze za Ciebie zadania więc dlaczego nie można go używać ?
Fakt ... no ale kalkulator dla większosci osob jest bardzo przydatny np. policzenie pierwiastków z dokładnością do kilku miejsc po przecinku albo wysokich poteg ... wiadomo, że nie wymyśli sposobu na rozwiazanie zadania, ale doda kilka- kilkanascie minut do czasu na myślenie nad kolejnym zadaniem, zamiast bawić się na kartce w rachunki ...
Niedosć, że można się łatwo rabnąc to straci sie kilka cennych minut, a tutaj każdy punkt jest cenny ...
No i jak sama powiedziałaś ... kalkulator nie rozwiaze za Ciebie zadania więc dlaczego nie można go używać ?
- olazola
- Użytkownik

Ale ja nie umniejszam przydatności kalkulatora, ale na dobrą sprawe wystarczy taki z kiosku za 5zł. Jeśli chodzi o wysokie potęgi, to żeby je policzyć, nie potrzebna jest funkcja x^y
- Zlodiej
- Użytkownik

Po sprawdzeniu tablic matematycznych dostępnych na maturze dochodze jednak do wniosku, że kalkulatory z bajerami są zbędne ... W tablicach wszystko jest podane jak na patelni ... Dlatego wystarczy kalkulator z pierwiastkami ... I mieć tylko nadzieje, że nie dadzą zadania z trescią:
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[5]{45}}\) z dokładnością do 5 miejsc po przecinku
Oblicz \(\displaystyle{ \sqrt[5]{45}}\) z dokładnością do 5 miejsc po przecinku