Teoria Wielkiego wybuchu
-
droopy
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
Duo02, nie słyszałem o tym co mówisz, ale jednak w mojej poprzedniej wypowiedzi chodzi o materię z której wszechświat jest zbudowany, więc korpuskuły
-
Duo02
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
droopy Wiek i wielkość wszechświata jest tak ogromną liczbą, że możliwe są ogromne błędy rachunkowe. Jak określano wiek piramid (jeszcze się nie zgadają) to też nie zrobiono tego dokładnie, a są one dużo dużo dużo dużo dużo dużo dużo dużo dużo dużo młodsze od wszechświata i początku materii. Póki co teoria Wielkiego wybuchu jest dla mnie najbardziej logiczna, więc będę jej bronił.
- lepton
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Teoria Wielkiego wybuchu
Wszechświat pulsujący to taki, który rozszerza sie do pewnej wielkości, a następnie znów zaczyna się zmienjszac i tak w kółko. I nic nie stało by na przeskodzie gdzy w takim cofającym sie Wszechświecie czas również bieg w odmienną stronę. Więc można by sie nawet pokusić że bięgnący czas to odcinek, po którym się następnie cofamy. I gdyby tak się to powtarzało w kolejnych pulsacją to nawet czas możnaby przedstawić jako koło, ale to tylko czysta teoria, ponieważ nie wiemy czy w kolejnym powstającym wszechświecie wydarzenia, a co za tym idzie wystkie możliwe prawdopodobieństwa by się powtórzyły.droopy pisze:Duo02, nie słyszałem o tym co mówisz
-
droopy
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
rozumiem to pojęcie wszechświata pulsującego, słyszałem o tym, chodziło mi o to, że Duo02 napisał że coś może się poruszać z prędkością większą niż prędkość światłalepton pisze:Wszechświat pulsujący to taki...droopy pisze:Duo02, nie słyszałem o tym co mówisz
co do tej teorii to słyszałem jeszcze, że siła która spowrotem powoduje zapaść całej materii do brdzo małego obiektu jest siła przyciągania czarnch dziur, którch jak wiadomo we wszechświecie coraz więcej, a nie da się określić czy jest to prawda, ponieważ w czarnej dziurze informacje giną, więc żadna informacja z przed zapaści i wybuchu nie może przetrwać...
tylko, że niektórzy sądzą, że siła czarnych dziur jest za mała, aby 'zebrać' całą materię, a czarne dziury również wypromieniwują energię, więc mogą też zanikać, słyszałem ża konicem naszego wszechświat może być nieskończona, zimna pustka....
-
Duo02
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
Informacje nie giną. Nie mają prawa zaginąć. Po prostu pod wpływem wielkiej siły przyciągania czarnej dziury informacje nie mogą się odbić i wydostać z jej pola grawitacyjnego.droopy pisze:ponieważ w czarnej dziurze informacje giną
-
droopy
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
ja jednak słyszałem, że informacji nie da się odzyskać z czarnej dziury, materia wewnątrz czarnej dziury traci tożsamość, więc wszelka zakodowana w niej informacja zostaje bezpowrotnie zniszczona
chociaż jakaś nowa teoria zakłada, że jednak informacja jest wyciągana z czarnej dziury poprzez cząstki w stanach związanych które powstają przy horyzoncie zdarzeń, jedna wpada do czarnej dziury, a druga ucieka i za pomocą teleportacji kwantowej te cząstki otrzymują informacje z wnętrza czarnej dziury
coś takiego czytałem w focusie
chociaż jakaś nowa teoria zakłada, że jednak informacja jest wyciągana z czarnej dziury poprzez cząstki w stanach związanych które powstają przy horyzoncie zdarzeń, jedna wpada do czarnej dziury, a druga ucieka i za pomocą teleportacji kwantowej te cząstki otrzymują informacje z wnętrza czarnej dziury
-
Duo02
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
Z tą teorią mógłbym się zgodzić, ale mi się wydaje, że informacja ewentualnie wydobyta z czarnej dziury musiała by być tak ściśnięta (zZip'owana?droopy pisze:chociaż jakaś nowa teoria zakłada, że jednak informacja jest wyciągana z czarnej dziury poprzez cząstki w stanach związanych które powstają przy horyzoncie zdarzeń, jedna wpada do czarnej dziury, a druga ucieka i za pomocą teleportacji kwantowej te cząstki otrzymują informacje z wnętrza czarnej dziury
-
droopy
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
sam nie rozumiem tej teorii, teraz ten focus jest u kolegi, ale w piątek będe go miał i wtedy mogę coś więcej napisać
Teoria Wielkiego wybuchu
Chyba Panowie tkwicie w "okowach języka" Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że pisząc "informacja" spodziewacie się co najmniej "czegoś", co przypomninało by list Z tą informacją to jest tak, iż termin ten wskazuje raczej na fakt, że informacja jest czymś, co jest w jakiś sposób określone, może posiadać takie, a nie inne właściwości, a zatem inormacja to nic innego jak zbiór pewnych cech...
-
droopy
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
najlepiej jeszcze elektronicznegoBrutus75 pisze: spodziewacie się co najmniej "czegoś", co przypomninało by list
ale tak poważnie to te informacje które z czarnych dziur się wydostają są zakodowane w spinach cząstek elementarnych, więc jest to dość "dziwny" nośnik, jest to po prostu materia o właśnie jakiś określonych właściwościch...
-
air-bart
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
w mysl HIPOTEZY de Broigle'a kazdej czasteczce towarzyszy fala , a kazdej fali - czastka ... wydaje mi sie , ale nie mam pewnosci ze maja one ta sama predkosc ... zauwazcie ze zgodnie z hipoteza de broigle'a , jezeli cialo sie nie porusza nie ma tez faliDuo02 pisze:Nie wiem czy dobrze odczytałem to co chciałeś przekazać w tych słowaćh, ale jeśli dobrze rozumiem to wdług ciebie nie ma nic co poruszałoby się szybciej niż światło. Jeżeli prędkość fazowa (U) fal równa sie iloczynowi długości fali i jej częstotliwości (jeśli dobrze pamiętam) więc dla fal de Broglie'a prędkość (U) równa się kwadratowi prędkości światła przez prędkość (V). Czyli U>C ponieważ żadna cząstka korpuskulana nie przekracza nigdy C. Takie fale nie przenoszą w prawdzie informacji, ale jak widać przekroczenie prędkości światła jest możliwe.droopy pisze: co teorii wielkiego wybuchu, to słyszałem że ma taki słaby punkt, że biorąc pod uwagę znany nam obecnie rozmiar wszechświata, jego szacowany wiek i biorąc pod uwagę, że rozszerzał się coraz wolniej to zaraz po wybuchu prędkość rozszerzania musiałaby przekroczyć prędkość światła (aby mógł się rozróść do takich rozmiarów jak obecnie ma)
ps.
Wzory, które podałem słownie mogą być błędne, ale konkluzje zapamiętałem dokładnie.
[ Dodano: Wto Kwi 26, 2005 5:31 pm ]
co wy na to ze wszechswiat nie jest nieskonczony...
czarne dziury ktore sa zakrzywieniami przestrzeni za ograniczone w przestrzeni mimo iz moga miec nieskonczona gestosc
a jesli maxymalna "szerokosc" wszechswiata to (dlugosc jego zycia * predkosc V) , obie wielkosci sa ograniczone: v- maleje i nie moze byc wieksza od V swiatla - materia nie rozchodzi sie szybciej niz z predkoscia C...
dlaczego nie mowie 2 * dlugosc zycia * V , bo przeciez w rozne strony sie rozszerzal???
dlatego ze takiej szerokosci teoria wzglednosc einsteina
zalozmy ze taka fala plynacej materia nazywa sie (okreslam tak ja) = FALA
wzgledem 1 fali , druga fala nie moze miec predkosci wiekszej od V swiatla=C (nie moze miec wiec 2C) , wowczas czas biegnie wolniej na tych falach... o tym mowi m.in teoria wzglednosci w liceum
zapraszam do dyskusji
czarne dziury to w zasadzie zakrzywienia czasoprzestrzeni , wiec czas sie tez tam zakrzywia , skoro tak i skoro droge sie definiuje przez przesuniecie po tej zakrzywionej przestrzeni...
albo czasami przez predkosc i czas , to nie wiemy ile czasu by lecialo przez ta dziure swiatlo ... nawet wiecej , nie przelecialoby, wiec t-> nieskonczonosci , wtedy s-> nieskonczonosci. czy wiec czarne dziury powoduja ta nieskonczonosc?
nie moga byc nieskonczone w ograniczonej objetosci , chyba ze prowadza do innego wymiaru...
a jesli wybierze sie tor i nie "natknie" sie na cz.dziure ,to czy wykaze sie ze wszechswiat nie moze byc nieograniczony??
-
droopy
- Użytkownik

Teoria Wielkiego wybuchu
a czasami nie wykryto tej fali dla elektornu? pewny nie jestem ale tak mi fizyczka mówiła, że dla elektronu się potwierdzaair-bart pisze:w mysl HIPOTEZY de Broigle'a kazdej czasteczce towarzyszy fala , a kazdej fali - czastka ... wydaje mi sie , ale nie mam pewnosci ze maja one ta sama predkosc ... zauwazcie ze zgodnie z hipoteza de broigle'a , jezeli cialo sie nie porusza nie ma tez fali
a co do prędkości.... każda fala elektromagnetyczna porusza się z prędkością c
skończoność wszechświata... to nie to samo jak obszara na jakim jest materia, bo zauważ, że to materia się tak rozszerza, nie wszechświat, dalej jest po prostu pustka