Kangur 2008

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
Tatar
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: Tatar »

No jeżeli dla ciebie jest to satysfakcjonujące........................
Doczytaj do końca. Gdybym się tym specjalnie interesował, przygotowywał albo chociaż wiedział, że mam to pisać to byłby to słaby wynik ale po ponad 2 letniej przerwie (zaraz po zdobyciu laureata na Olimpiadzie zmiana nauczyciela...).
krisw7
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: krisw7 »

krisw7 pisze:swistak z tego co widze to jednak nie masz tych 150 pkt 3 zle reszty nie wiem bo nie widze tego testu ale te pytania na pewno
Proszę was dajcie już taką oficjalną tabelę wyników. Chce się upewnić czy nie stracę jeszcze punktów. Nie dostanie wyróżnienia to siara.

[ Dodano: 27 Marca 2008, 20:06 ]
Tatar pisze:Doczytaj do końca. Gdybym się tym specjalnie interesował, przygotowywał albo chociaż wiedział, że mam to pisać to byłby to słaby wynik ale po ponad 2 letniej przerwie (zaraz po zdobyciu laureata na Olimpiadzie zmiana nauczyciela...).
A co ja mam powiedzieć skoro mój nauczyciel twierdzi, że umiem więcej od niego??? Niby jak mam się przygotować???
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Kangur 2008

Post autor: Swistak »

Była już w tym temacie...
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Kangur 2008

Post autor: adner »

krisw7 pisze:
Jeżeli uważasz, że każdy musi od razu zdobywać 150 punktów, to chyba z tobą coś jest nie tak. Jakbym ja zdobył 125 punktów, to bym skakał z radości
krisw7
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: krisw7 »

adner pisze:
krisw7 pisze:
Jeżeli uważasz, że każdy musi od razu zdobywać 150 punktów, to chyba z tobą coś jest nie tak. Jakbym ja zdobył 125 punktów, to bym skakał z radości
Oczywiście masz rację, że coś ze mną nie tak. Jednak ja prędzej się rozpłaczę niż będę skakał z radości. Co do swistaka to te twoje odpowiedzi na 101% były przez kogoś podważane więc nie rozumiem skąd te nerwy.
Sloniu
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: Sloniu »

A tak od siebie dorzuce dwa rozwiazanka :] (chyba jeszcze takich nie bylo)

Student: 26. E

Zauwazmy, ze czworokat BCDE jest opisany na okregu. Zatem |BE|+|CD|=|BC|+|ED|, zatem:
|ED|=|BE|+|CD|=|BC| (1)

Obwod trojkata ADE to |AE|+|ED|+|DC|, czyli z (1) |AE|+|EB|+|AD|+|DC|-|BC|=|AB|+|AC|-|BC|=6+5-3=8

28. B

\(\displaystyle{ 3 ^{32} - 1 = (3 ^{16} + 1)(3 ^{16} - 1) = (3 ^{16} + 1)(3 ^{8} + 1)(3 ^{8} - 1 ) = (3 ^{16} + 1)(3 ^{8} + 1)(3 ^{4} + 1)(3 ^{4} - 1) = (3 ^{16} + 1)(3 ^{8} + 1) 82 80}\)

Zatem 82 i 80 to szukane dzielniki, ich iloczyn to 6560

EDIT: Ja tez raczej mam 150... kolejny wyjazd sie szykuje :]
Ostatnio zmieniony 27 mar 2008, o 20:21 przez Sloniu, łącznie zmieniany 1 raz.
qjon
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: qjon »

Sylwek pisze:qjon napisał/a:
Spotkamy się, przecież masz około 140 pkt. (nie wiem ile dokładnie miały te, bo już treści zgubiłem )
mam dokladnie 140(przy zalozeniu ze dobrze karte wypelnilem:P)
ja to sie moze i spotkam(chociaz przy takich zad niczego nie mozna byc pewnym) ale Ciebie pewnie wysla na jakis miedzynarodowy oboz (moze do zakopanego... ale bys mial joke'a ;) )
GRZECH pisze:No i spotykamy się na wycieczce w Chorwacji
george, skad wiesz ze chorwacja? ktora to juz bedzie Twoja wycieczka?
Swistak pisze:Od dawien dawna nie pamiętam tak BANALNEGO Kangura. Zrobiłem CAŁEGO w 40 MINUT (oczywiście max 150 pkt), a z mojej klasy sprawdziłem odpowiedzi jakimś 10-12 osobom i 6 z nich jest laureatami. Naprawdę nie wiem jak mogło zabraknąć czasu...
no coz... szkoda troche, bo bylo cos w stylu ALFIKA. swoja droga pamietam czasy kiedy 110 pkt wystarczalo na wycieczke, a laureatow bylo kilku w polsce. w tym roku jesli chodzi np o studenta w samym swietokrzyskiem bedzie >5 laureatow

P.S. do adminow: w nastepnym edycjach fajnie by bylo zeby kazda kategoria miala swoj temat, albo podzielic na dyskusje o zad i dyskusje inne, bo jak tak w wszystko na raz jest to sie straszny balagan zrobil.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

krisw7 pisze: Oczywiście masz rację, że coś ze mną nie tak. Jednak ja prędzej się rozpłaczę niż będę skakał z radości. Co do swistaka to te twoje odpowiedzi na 101% były przez kogoś podważane więc nie rozumiem skąd te nerwy.
Ale ja zdementowałem to plotki ;). No mieliście się prawo przyczepic do 3, ale po prostu miałem na kartce B, ale szybko przepisywałem ;).

[ Dodano: 27 Marca 2008, 20:24 ]
qjon pisze:
Swistak pisze:Od dawien dawna nie pamiętam tak BANALNEGO Kangura. Zrobiłem CAŁEGO w 40 MINUT (oczywiście max 150 pkt), a z mojej klasy sprawdziłem odpowiedzi jakimś 10-12 osobom i 6 z nich jest laureatami. Naprawdę nie wiem jak mogło zabraknąć czasu...
no coz... szkoda troche, bo bylo cos w stylu ALFIKA. swoja droga pamietam czasy kiedy 110 pkt wystarczalo na wycieczke, a laureatow bylo kilku w polsce. w tym roku jesli chodzi np o studenta w samym swietokrzyskiem bedzie >5 laureatow
Ale mimo wszystko trudno porównywać 5 z województwa, do 6 z klasy xD.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

Kangur 2008

Post autor: *Kasia »

Tatar pisze:
Patrząc na to jestem "bardzo dobry". To raczej lepiej niż WYRÓŻNIENIE, ale czy coś za to dostanę oprócz dyplomu i małego kolejnego kangurka.?
Tak, prawdopodobnie wycieczkę
Jest wycieczka za bardzo dobry? Ej, nie róbcie złudnych nadziei...
tkrass pisze:z tym ze te śmieszne konkursy kuratoryjne są według mnie o niebo ważniejsze. przykład? zadanie 15 kategoria junior. ktoś mógł wywnioskować, że x=0, y=0 spelaniaja i miec dobra odpowiedz zakladajac ze (sic!) mozna dzielic przez 0.
A żebyś wiedział. Aż zaczęłam żałować, że pamiętałam, że przez 0 się nie dzieli...
DonPablo
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: DonPablo »

krisw7 pisze:
DonPablo pisze:
Dokładnie. Odpowiedź na 3 zadane to B.
Zadanie 17 rozwiązuje się "łopatologicznie", taki sposób jest najprostszy.
28 - to akurat jest dla mnie zrozumiałe i proste.

Ale przyczepię się do 21 zad... Dlaczego odpowiedź D, a nie A?

Przecież ten sześcian może wyglądać (a raczej wygląda tak - widać pełne trzy ściany) tak:

bankfotek. [pl]/image/53162.jpeg (wyeliminujcie spacje i nawias z adresu - musiałem je wpisać, bo jestem nowym użytkownikiem) - a może się mylę!?
Ale niestety bo też mam źle liczysz podwójnie skrajne sześciany, jeden nawet potrójnie.
No nie! FCUK!
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 106 razy

Kangur 2008

Post autor: MatizMac »

*Kasia pisze:tkrass napisał/a:
z tym ze te śmieszne konkursy kuratoryjne są według mnie o niebo ważniejsze. przykład? zadanie 15 kategoria junior. ktoś mógł wywnioskować, że x=0, y=0 spelaniaja i miec dobra odpowiedz zakladajac ze (sic!) mozna dzielic przez 0.

A żebyś wiedział. Aż zaczęłam żałować, że pamiętałam, że przez 0 się nie dzieli...
I jestes pewna ze A to poprawna odpowiedz? Bo ja mam raczej wrazenie ze ta para liczb nie jest do konca wlasciwa Jesli tak to i ja zaczne zalowac ze o tym pamietalem xD
lukozar
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: lukozar »

Sprawdziłem z odpowiedziami Swistaka. No i wychodzi na to, że będe miał bardzo dobry. Dokładnie 122,5 pkt. Z wyniku się cieszę zważając na to, że nie przygotowywałem się do niego. W zasadzie żałuję, bo bym trochę poćwiczył i była by realna szansa na laureata. W przyszłym roku może być ciężej, bo już koniec kadeta.

No i gratuluję wszystkim dobrych wyników!
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Nie za bardzo jestem w temacie, ale w matematyce działanie 0/0 jest na pewno niewykonalne, jeśli o to wam chodzi.
Awatar użytkownika
Mistermasyl
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Kangur 2008

Post autor: Mistermasyl »

Mam nadzieje ze wyciagne wynik bardzo dobry (JUNIOR). najgorsze jest to ze oddalem za darmo okolo 15 punktow... Zostawilem na "pozniej" wrecz banalne zadania i gdy zostalo "5 minut" nie zdazylem sie nad nimi zstanowic...
Zostawilem bez odpowiedzi 9, 11, 18, 25, kompletna klapa...
qjon
Użytkownik
Użytkownik

Kangur 2008

Post autor: qjon »

Swistak pisze:Ale mimo wszystko trudno porównywać 5 z województwa, do 6 z klasy xD.
hm... swietokrzyskie 1,2 mln mieszkancow, wawa 1,7 mln, dolicz do tego, ze Student to troche powazniejsza sprawa niz Kadet(?) oraz wszystkie te pierdoly nt nierownych szans itp i na to samo wyjdzie:P
ODPOWIEDZ