Kangur 2008
-
zaudi
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
Kangur 2008
Siema mam pytanie co polecacie przerobić przed kangurem może jakieś książki z testami w tym roku będę brał udział w kategorii student, prosiłbym o jakieś linki stron gdzie jest coś ciekawego oraz o jakieś wzory które się przydają.
// Sylwek:
Uwaga! Nie musisz przeglądać wszystkich stron tematu, oto streszczenie (Stan na dzień 2008.04.02, nie należy się spodziewać znaczących zmian w poniższym opracowaniu):
1. Ogólne ogarnięcie:
* Na początek dostajesz 30 punktów
* Za błąd odejmują 1/4 punktów jakie możesz dostać za zadanie.
Jeżeli popełnisz błąd w zadaniu za 3 punkty to Ci zabierają 0,75 pkt.
W zadaniu za 4 punkty zabierają 1 pkt.
W zadaniu za 5 punktów zabierają 1,25 pkt.
* "Jak na karcie zaznaczyłem złą odp. to jak potem skreśliłem i inną zaznaczyłem to uznają?", odpowiedź: NIE
2. Skonsultowane przez użytkowników odpowiedzi do:
a) kangurka:
b) malucha:
c) beniamina:
1 C
2 C
3 B
4 D
5 E
6 C
7 B
8 E
9 A
10 E
11 E
12 B
13 D
14 E
15 D
16 D
17 C
18 C
19 B
20 C
21 E
22 C
23 D
24 C
25 D
26 C
27 D
28 D
29 D
30 C
d) kadeta:
1.B
2.C
3.B
4.C
5.C
6.E
7.B
8.B
9.E
10.A
11.C
12.B
13.A
14.C
15.A
16.A
17.C
18.A
19.D
20.D
21.D
22.C
23.C
24.D
25.C
26.A
27.B
28.D
29.C
30.B
e) juniora:
1. B
2. B
3. C
4. D
5. B
6. D
7. E
8. B
9. E
10. D
11. C
12. B
13. D
14. A
15. A (rozwiązanie: Ilorazem liczb \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ -1}\) jest \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}}{-1}=-\frac{1}{2}}\). Zadanie jest równoważne znalezieniu par liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ (a,b)}\) takich, że: \(\displaystyle{ a+b=a b = \frac{a}{b}}\))
16. A
17. D
18. A
19. E
20. B
21. B
22. D
23. D
24. E
25. D
26. A
27. B (rozwiązanie: )
28. A
29. D
30. C (rozwiązanie: ... 275ic1.gif )
f) studenta:
1 C
2 D
3 B
4 C
5 D
6 E
7 B
8 B
9 C
10 B
11 E
12 E
13 A
14 D
15 B
16 A
17 C
18 A
19 B
20 C
21 C
22 B
23 C
24 C (rozwiązanie: Wypisz parę wyrazów i coś zauważysz
25 B (rozwiązanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}+\frac{1}{z}=0 \iff \frac{xy+yz+zx}{xyz}=0 \\ xy+yz+zx=0 \iff -2(xy+yz+zx)=0 \\ x^2+y^2+z^2=(x+y+z)^2-2(xy+yz+zx)=1}\)
26 E
27 D (\(\displaystyle{ 3^{32}-1=(3^4-1)(3^4+1)(3^8+1)(3^{16}+1)}\), dalej oczywiste)
28 B
29 E
30 B
Jak masz gdzieś inaczej - poszukaj u siebie błędu.
3. Skany zadań:
*Skany z juniora:
[url=http://img166.imageshack.us/img166/594/82631791zf7.jpg]Strona 1[/url]
[url=http://img166.imageshack.us/img166/849/81947603ta5.jpg]Strona 2[/url]
*Skany z kadeta w High-Endowej jakości;
http://roningaming.eu/Tatar/kadet.rar
*Na tej stronie znajdują się wszystkie tegoroczne zadania z Kangura:
http://edukacjazti.pl/KANGUR/index.htm
// Sylwek:
Uwaga! Nie musisz przeglądać wszystkich stron tematu, oto streszczenie (Stan na dzień 2008.04.02, nie należy się spodziewać znaczących zmian w poniższym opracowaniu):
1. Ogólne ogarnięcie:
* Na początek dostajesz 30 punktów
* Za błąd odejmują 1/4 punktów jakie możesz dostać za zadanie.
Jeżeli popełnisz błąd w zadaniu za 3 punkty to Ci zabierają 0,75 pkt.
W zadaniu za 4 punkty zabierają 1 pkt.
W zadaniu za 5 punktów zabierają 1,25 pkt.
* "Jak na karcie zaznaczyłem złą odp. to jak potem skreśliłem i inną zaznaczyłem to uznają?", odpowiedź: NIE
2. Skonsultowane przez użytkowników odpowiedzi do:
a) kangurka:
b) malucha:
c) beniamina:
1 C
2 C
3 B
4 D
5 E
6 C
7 B
8 E
9 A
10 E
11 E
12 B
13 D
14 E
15 D
16 D
17 C
18 C
19 B
20 C
21 E
22 C
23 D
24 C
25 D
26 C
27 D
28 D
29 D
30 C
d) kadeta:
1.B
2.C
3.B
4.C
5.C
6.E
7.B
8.B
9.E
10.A
11.C
12.B
13.A
14.C
15.A
16.A
17.C
18.A
19.D
20.D
21.D
22.C
23.C
24.D
25.C
26.A
27.B
28.D
29.C
30.B
e) juniora:
1. B
2. B
3. C
4. D
5. B
6. D
7. E
8. B
9. E
10. D
11. C
12. B
13. D
14. A
15. A (rozwiązanie: Ilorazem liczb \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ -1}\) jest \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}}{-1}=-\frac{1}{2}}\). Zadanie jest równoważne znalezieniu par liczb rzeczywistych \(\displaystyle{ (a,b)}\) takich, że: \(\displaystyle{ a+b=a b = \frac{a}{b}}\))
16. A
17. D
18. A
19. E
20. B
21. B
22. D
23. D
24. E
25. D
26. A
27. B (rozwiązanie: )
28. A
29. D
30. C (rozwiązanie: ... 275ic1.gif )
f) studenta:
1 C
2 D
3 B
4 C
5 D
6 E
7 B
8 B
9 C
10 B
11 E
12 E
13 A
14 D
15 B
16 A
17 C
18 A
19 B
20 C
21 C
22 B
23 C
24 C (rozwiązanie: Wypisz parę wyrazów i coś zauważysz
25 B (rozwiązanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}+\frac{1}{z}=0 \iff \frac{xy+yz+zx}{xyz}=0 \\ xy+yz+zx=0 \iff -2(xy+yz+zx)=0 \\ x^2+y^2+z^2=(x+y+z)^2-2(xy+yz+zx)=1}\)
26 E
27 D (\(\displaystyle{ 3^{32}-1=(3^4-1)(3^4+1)(3^8+1)(3^{16}+1)}\), dalej oczywiste)
28 B
29 E
30 B
Jak masz gdzieś inaczej - poszukaj u siebie błędu.
3. Skany zadań:
*Skany z juniora:
[url=http://img166.imageshack.us/img166/594/82631791zf7.jpg]Strona 1[/url]
[url=http://img166.imageshack.us/img166/849/81947603ta5.jpg]Strona 2[/url]
*Skany z kadeta w High-Endowej jakości;
http://roningaming.eu/Tatar/kadet.rar
*Na tej stronie znajdują się wszystkie tegoroczne zadania z Kangura:
http://edukacjazti.pl/KANGUR/index.htm
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, o 16:15 przez zaudi, łącznie zmieniany 6 razy.
- dabros
- Użytkownik

- Posty: 1117
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
Kangur 2008
zdecydowanie najlepszym sposobem jest przerobienie zadań z różowej książeczki (student) ze względu na specyfikę kangurowych zadań
(książka do kupienia w każdej księgarni)
(książka do kupienia w każdej księgarni)
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
Kangur 2008
Lubię kangura, bo są fajne nagrody i nietrudne zadania. Co do przygotowania, to warto popatrzeć, jakiego rodzaju pytań możesz się spodziewać, najlepiej kupić lub załatwić książeczkę z zadaniami z zeszłych lat: ... s_id=18252 , a reszta to wiedza licealna - wystarczy w zupełności
- blondinetka
- Użytkownik

- Posty: 83
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 12 razy
Kangur 2008
ja też biorę w tym roku udział w kangurze jako student też się trochę boję bo jestem w II klasie a to dotyczy tez III :/trzymam kciuki i życze wam powodzenia
- LichuKlichu
- Użytkownik

- Posty: 361
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
Kangur 2008
ja mam książkę z całymi testami od lat 1991-2006 z kategori Kadet i Junior, tak więc jak by ktoś chciał to moge zrobić jakiś mały uploadzik hehe
- MatizMac
- Użytkownik

- Posty: 564
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Kangur 2008
chętnie poprosze o tego skana dabros i bardzo fajnie by bylo gdybys LichuKlichu zapodał ten upload bylbym bardzo wdzieczny
- LichuKlichu
- Użytkownik

- Posty: 361
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
- LichuKlichu
- Użytkownik

- Posty: 361
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 10:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczyrk
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 89 razy
-
Duch Jacek
- Użytkownik

- Posty: 2
- Rejestracja: 13 sty 2008, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
Kangur 2008
Zadania (+ rozwiązania) znajdziesz na mojej stronie.binaj pisze:a tak odchodząc od tematu, nie ma ktoś testu z kangura JUNIOR 2007??
proszę o kontakt na PW
z góry dzięki
-
Bastuś
- Użytkownik

- Posty: 38
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bratko****
- Podziękował: 5 razy
Kangur 2008
Ile punktów trzeba uzyskać, aby zostać laureatem zdobyć wynik bardzo dobry lub być wyróżnionym?
Jakie są progi dla pierwszych klas liceum na poszczególne kategorie?
Ja osobiście spotkałem się z taką punktacja:
DYPLOM/
KATEGORIA LAUREAT BARDZO DOBRY WYRÓŻNIENIE
M 1 [115-120] [95-115] [75-95]
M2 [115-120] [105-115] [90-105]
B1 [140-150] [115-140] [85-115]
B2 [140-150] [120-140] [100-120]
K1 [140-150] [110-140] [85-110]
K2 [140-150] [120-140] [95-120]
J1 [140-150] [110-140] [80-110]
J2 [140-150] [120-140] [90-120]
S1 [140-150] [115-140] [85-115]
S2 [140-150] [125-140] [95-125]
poprawna czy nie? I LO to J1 czy J2?
Jakie są progi dla pierwszych klas liceum na poszczególne kategorie?
Ja osobiście spotkałem się z taką punktacja:
DYPLOM/
KATEGORIA LAUREAT BARDZO DOBRY WYRÓŻNIENIE
M 1 [115-120] [95-115] [75-95]
M2 [115-120] [105-115] [90-105]
B1 [140-150] [115-140] [85-115]
B2 [140-150] [120-140] [100-120]
K1 [140-150] [110-140] [85-110]
K2 [140-150] [120-140] [95-120]
J1 [140-150] [110-140] [80-110]
J2 [140-150] [120-140] [90-120]
S1 [140-150] [115-140] [85-115]
S2 [140-150] [125-140] [95-125]
poprawna czy nie? I LO to J1 czy J2?
-
binaj
- Użytkownik

- Posty: 544
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Kangur 2008
I LO to J2
laureat chyba wszędzie jest od 140pkt, pamiętam,ze od kilka lat temu był od 135 pkt. , natomiast spotkałem się z sytuacja,ze w rożnych okręgach były różne progi na wynik bdb, ale to różnice rzędu 2pkt w tą czy wew tą
laureat chyba wszędzie jest od 140pkt, pamiętam,ze od kilka lat temu był od 135 pkt. , natomiast spotkałem się z sytuacja,ze w rożnych okręgach były różne progi na wynik bdb, ale to różnice rzędu 2pkt w tą czy wew tą