Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy jednak mimo to licze na pomoc z Waszej strony oraz wyrozumiałość.
Za niecałe dwa tygodnie przystępuje do obrony magistra matematyki i ucząc sie do tego nasuwają mi się różne pytania, na które nie znam odpowiedzi. Chciałbym zamieszczać tu niektóre z nich.
Mój pierwszy problem:
Na czym polega różnica miedzy ciągłością funkcji a ciągłością jednostajną funkcji?
Definicje znam - chodzi mi o konkretną różnice (coś co bym mógł odpowiedzieć na obronie)
Z góry dziękuje za odpowiedż
Różnica między ciągłością a jednostajną ciągłośc
-
bondyros
- Użytkownik

roznica pomiedzy zwykla ciagloscia a ciagloscia jednostajna jest pokazana w definicjach
jakby to na chlopski rozum...hmmmm.....moze tak
funkcja jednostajnie ciagla jest to taka funkcja ciagla, ktorej zmieny wartosci mozna okreslic na dowolnym malym lub duzym odcinku - np. funkcja f(x)=x^2 (poniewaz dla x zbiegajacych do +/- ∞ "rosnie"/"maleje" coraz szybciej) nie jest jednostajnie ciagla, f(x)=x jest ("rosnie"/"maleje" ze stala "szybkoscia), f(x)= √x tez jest jednostajnie ciagla w odpowiedniej dziedzinie
inny przyklad:
_______ x+3 dla -∞
[ Dodano: 24 Czerwca 2007, 00:22 ]
pozatym jesli bys troche poszperal to ukaze Ci to znajdziesz ciekawa rzecz, ktora moze pomoze Ci w zrozumieniu (a moze i nie)
jesli xn jest ciagiem Cauchiego a funkcja f jest jednostajnie ciagla to takze f(xn) tworzy ciag Cauchiego
i tu chyba widac ze dla f(x)= x^2 f(xn) nie bedzie ciagiem Cauchiego
a dla innych funkcji ktore przytoczylem, bedzie
jakby to na chlopski rozum...hmmmm.....moze tak
funkcja jednostajnie ciagla jest to taka funkcja ciagla, ktorej zmieny wartosci mozna okreslic na dowolnym malym lub duzym odcinku - np. funkcja f(x)=x^2 (poniewaz dla x zbiegajacych do +/- ∞ "rosnie"/"maleje" coraz szybciej) nie jest jednostajnie ciagla, f(x)=x jest ("rosnie"/"maleje" ze stala "szybkoscia), f(x)= √x tez jest jednostajnie ciagla w odpowiedniej dziedzinie
inny przyklad:
_______ x+3 dla -∞
[ Dodano: 24 Czerwca 2007, 00:22 ]
pozatym jesli bys troche poszperal to ukaze Ci to znajdziesz ciekawa rzecz, ktora moze pomoze Ci w zrozumieniu (a moze i nie)
jesli xn jest ciagiem Cauchiego a funkcja f jest jednostajnie ciagla to takze f(xn) tworzy ciag Cauchiego
i tu chyba widac ze dla f(x)= x^2 f(xn) nie bedzie ciagiem Cauchiego
a dla innych funkcji ktore przytoczylem, bedzie
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
bondyros pisze:inny przyklad:
_______ x+3 dla -∞ https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951