\(\displaystyle{ \iint (x^{2} + y^{2}) \, dxdy}\)
dla (1,0)(2,0)(1,2)(2,2)
Prosze o szkic rozwiązania tego zadania PLizzzz
Całka podwójna
Całka podwójna
eehh zamiast prawić morały mogłaby Pani pomóc bo tutaj jest ponad 30str. postów ... prosze o rozwiązanie tak krok po kroku jeśli ktoś znajdzie chwilke czasu ...
Całka podwójna
przepraszam nie zauważyłem, ale mi chodziło o całkowite rozwiązanie krok po kroku bo niebardzo potrafie obliczać całki
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Całka podwójna
\(\displaystyle{ \int\limits_1^2 t\limits_0^2 (x^2+y^2)dydx=\int\limits_1^2 (x^2y+\frac{y^3}{3})| _0^2 dx=\int\limits_1^2 (x^2\cdot 2+\frac{2^3}{3}-x^2\cdot 0-\frac{0^3}{3})dx =\int\limits_1^2 (2x^2+\frac{8}{3})dx =(2\frac{x^3}{3}+\frac{8}{3}x)|_1^2= \frac{2\cdot 2^3}{3}+\frac{8\cdot 2}{3}-\frac{2}{3}-\frac{8}{3}=\frac{22}{3}}\)