Czy taki zapis jest dozwolony

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Czy taki zapis jest dozwolony

Post autor: cmnstrnbnn »

Witam, czy taki zapis jest dozwolony
\(\displaystyle{ f(x)=|x|}\)
1 przypadek, \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x}\)

2 przypadek, \(\displaystyle{ x < 0}\)
\(\displaystyle{ f(x)=-x}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22235
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Czy taki zapis jest dozwolony

Post autor: a4karo »

Przeczytaj to na głos, po polsku i usłysz czy ma sens
Awatar użytkownika
cmnstrnbnn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 4 mar 2019, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Czy taki zapis jest dozwolony

Post autor: cmnstrnbnn »

a4karo pisze: 19 sty 2020, o 11:48 Przeczytaj to na głos, po polsku i usłysz czy ma sens
Nadal nie mam pojęcia, dlatego pytam tutaj. Wczoraj dyskutowałem z przyjacielem, który twierdzi, że tak, lecz nie jestem do końca przekonany co do jego racji.
Specjalista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 28 wrz 2017, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Czy taki zapis jest dozwolony

Post autor: Specjalista »

Ma to sens, jednak poprawniejszym zapisem byłoby raczej:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} x, & \text{gdy } x \ge 0 \\ -x, & \text{gdy } x<0 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ