poziom ufności, hipotezy
poziom ufności, hipotezy
Spośród \(\displaystyle{ 296}\) losowo wybranych kobiet \(\displaystyle{ 63}\) stwierdziło, że przy kupowaniu koszul zwracają uwagę na markę towaru. Spośród \(\displaystyle{ 251}\) mężczyzn \(\displaystyle{ 27}\) przyznało się do analogicznego zachowania. Na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0,01}\) zweryfikuj hipotezę zerową o równości proporcji kobiet i mężczyzn zwracających uwagę na markę kupowanych koszul.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2017, o 22:25 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: poziom ufności, hipotezy
A mógłbyś może rozwiązać to zadanie? Nie mam pomysłu zupełnie jak się za nie zabraćszw1710 pisze:253735.htm
Re: poziom ufności, hipotezy
Poczytaj to, co Ci wskazałem. Tam jest wszystko łącznie z przykładami. Nie jestem naiwny i nie pomagam leniom. Jeśli daję gotowca, to z poważnego problemu matematycznego albo z ciekawego zadania. Forum nie jest miejscem udzielania darmowych korepetycji, ale służy do pomocy osobom, które w jakimś miejscu mają kłopot. Na pewno nie takim, które piszą na samym wstępie tak jak Ty.
Re: poziom ufności, hipotezy
Rada na przyszłość: proszę nie zakładać, że ktoś jest leniem nie znając tej osoby.szw1710 pisze:Poczytaj to, co Ci wskazałem. Tam jest wszystko łącznie z przykładami. Nie jestem naiwny i nie pomagam leniom. Jeśli daję gotowca, to z poważnego problemu matematycznego albo z ciekawego zadania. Forum nie jest miejscem udzielania darmowych korepetycji, ale służy do pomocy osobom, które w jakimś miejscu mają kłopot. Na pewno nie takim, które piszą na samym wstępie tak jak Ty.
Uznałam, że nie chcę sugerować odpowiedzi innym, ponieważ nie byłam jej pewna i myślałam, że była błędna. Chodziło mi o konkretny moment w zadaniu, czy jest tak jak ja myślę. Na szczęście są życzliwi ludzie na świecie, którzy nie zakładają z góry że ktoś jest głupim leniem i chcą pomóc. Ku zaskoczeniu, moja wersja była jak najbardziej poprawna.
Także wesołych świąt, więcej wiary w ludzi i więcej pokory!
Pozdrawiam cieplutko.
Re: poziom ufności, hipotezy
U nas na forum przedstawia się rozwiązania i pokazuje moment, w którym się stanęło. Wtedy nie sugerujemy się już innymi. To Twoje pytanie, Twój temat i to Ty masz prawo do uzyskania odpowiedzi. Więc szkoda, że nie przedstawiłaś obliczeń.
Dziękuję za pozdrowienia i życzenia, które odwzajemniam.
Trudno się nie zgodzić. Tu działa (nomen omen) statystyka. W znakomitej większości przypadków, jeśli ktoś pisze w takim stylu (rozwiąż mi zadanie), okazuje się leniem. Jeśli nie jesteś leniem - cieszy mnie to.Rada na przyszłość: proszę nie zakładać, że ktoś jest leniem nie znając tej osoby.
Bardzo poważnie podchodzę do tego zdania, albowiem pokory potrzeba każdemu. Także mi, matematykowi z niemal 30-letnim stażem.Także wesołych świąt, więcej wiary w ludzi i więcej pokory!
Dziękuję za pozdrowienia i życzenia, które odwzajemniam.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
poziom ufności, hipotezy
Test dla dwóch proporcji (dwóch frakcji) (dwóch wskaźników struktury)
Hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: p_{1}=p_{2}}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: p_{1}\neq p_{2}}\)
Statystyka testowa:
\(\displaystyle{ Z = \frac{p^{*}_{1}- p_{2}^{*}}{\sqrt{p(1-p)\left(\frac{n_{1}+n_{2}}{n_{1}\cdot n_{2}}\right)}}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ p = \frac{n_{1}\cdot p^{*}_{1}+n_{2}\cdot p^{*}_{2}}{n_{1}+n_{2}}}\)
Statystyka testowa ma rozkład asymptotycznie normalny \(\displaystyle{ N(0,1).}\)
Proszę:
1. Obliczyć wartość statystyki testowej \(\displaystyle{ z}\) dla danych z prób:
\(\displaystyle{ n_{1}= 296, \ \ p^{*}_{1}= \frac{63}{296}, \ \ n_{2}= 251, \ \ p^{*}_{2} =\frac{27}{251}.}\)
2. Obliczyć wartość krytyczną testu \(\displaystyle{ z_{\alpha}}\) z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego, przy założonym poziomie istotności testu \(\displaystyle{ \alpha = 0,01}\) lub korzystając z programu komputerowego na przykład programu R.
3. Sprawdzić, czy wartość statystyki należy do dwustronnego zbioru krytycznego testu, czy nie.
4. Podjąć decyzję o przyjęciu hipotezy \(\displaystyle{ H_{0},}\) czy jej odrzuceniu i przyjęciu hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ H_{1}.}\)
5. Zinterpretować statystycznie podjętą w punkcie 4. decyzję.
Hipotezy:
\(\displaystyle{ H_{0}: p_{1}=p_{2}}\)
\(\displaystyle{ H_{1}: p_{1}\neq p_{2}}\)
Statystyka testowa:
\(\displaystyle{ Z = \frac{p^{*}_{1}- p_{2}^{*}}{\sqrt{p(1-p)\left(\frac{n_{1}+n_{2}}{n_{1}\cdot n_{2}}\right)}}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ p = \frac{n_{1}\cdot p^{*}_{1}+n_{2}\cdot p^{*}_{2}}{n_{1}+n_{2}}}\)
Statystyka testowa ma rozkład asymptotycznie normalny \(\displaystyle{ N(0,1).}\)
Proszę:
1. Obliczyć wartość statystyki testowej \(\displaystyle{ z}\) dla danych z prób:
\(\displaystyle{ n_{1}= 296, \ \ p^{*}_{1}= \frac{63}{296}, \ \ n_{2}= 251, \ \ p^{*}_{2} =\frac{27}{251}.}\)
2. Obliczyć wartość krytyczną testu \(\displaystyle{ z_{\alpha}}\) z tablic dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego, przy założonym poziomie istotności testu \(\displaystyle{ \alpha = 0,01}\) lub korzystając z programu komputerowego na przykład programu R.
3. Sprawdzić, czy wartość statystyki należy do dwustronnego zbioru krytycznego testu, czy nie.
4. Podjąć decyzję o przyjęciu hipotezy \(\displaystyle{ H_{0},}\) czy jej odrzuceniu i przyjęciu hipotezy alternatywnej \(\displaystyle{ H_{1}.}\)
5. Zinterpretować statystycznie podjętą w punkcie 4. decyzję.