Ze zbioru \(\displaystyle{ Z= \{x \mathbb{N} : xqslant \tfrac{1}{x} \}}\)losujemy koljeno bez zwracania 2 liczby i tworzymy z nich liczbe dwucyfrową,której cyfrą dziesiatek jest pierwsza z wylosowanych liczb. Oblicz prawdopodobieństwo,ze otrzymana liczba jest podzielna przez 3..
Jakby ktos znał rozwiazanie bardzo prosze o pomoc..
Zapoznaj się z instrukcją LaTeX-a https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Nazywaj tematy nie używając w ich nazwach wzorów mat.
luka52
Losowanie liczby ze zbioru
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Losowanie liczby ze zbioru
troche dziwna ta treść i zbiór, ale oki.
Moc(z z kreska nad z) zbioru z wynosi 61, lub 62, to zalezy od tego czy przyjmujemy 0 jako naturalna, ale przyjmijmy tez ze w liceum "0" nie zalezy do nat., wiec moc zbioru wynosi 61.
mamy wylosowac 2 liczby, aby utworzyly liczbe dwucyfrowa, a wiec te obydwie liczby nie moga byc wieksze od dziewiatki, bo inaczej,,, mielibysmy liczbe 3-lub 4cyfrowa jesli bysmy wylosowali np. 21 i 35(2135).
a wiec mamy wylosowac 2 cyfry z (1;2;3;4;5;6;7;8;9). Liczb podzielnych przez 3 jest:
dla jedynek na poczatku 3
dla dwojek na poczatku3
dla trojek ... 2
dla czworek ... 3
dla piatek 2
dla szostek 2
dla siodemek 2
dla osemek 2
dla dziewiatek 2
razem: 21 takich par, czyli ilosc zdarzen A- dwucyfrowa liczba podzielna przez 3
omega to: 9x8(najpierw losujemy jedna z 9cyfr, pozniej 1 mniej).
teraz prawdopodobienstwo obliczyc, zaraz napisze
[ Dodano: 18 Listopada 2008, 22:52 ]
prawdopodobienstwo wylosowania 2 liczb nalezacych do zbioru 1,2,3...,9 ze zbioru, 1-61 wynosi:
\(\displaystyle{ P2l)= \frac{9}{61} \frac{8}{60}}\)
a prawdopodobienstwo wylosowania pary ktora jest podzielna przez 3 wynosi: \(\displaystyle{ P(p|3)= \frac{21}{72}}\)
Prawdopodobienstwo, ze jest to dwucyfrowa liczba podzielna prez 3 wynosi iloczyn tych dwóch prawdopodobienstw wyzej.
Moc(z z kreska nad z) zbioru z wynosi 61, lub 62, to zalezy od tego czy przyjmujemy 0 jako naturalna, ale przyjmijmy tez ze w liceum "0" nie zalezy do nat., wiec moc zbioru wynosi 61.
mamy wylosowac 2 liczby, aby utworzyly liczbe dwucyfrowa, a wiec te obydwie liczby nie moga byc wieksze od dziewiatki, bo inaczej,,, mielibysmy liczbe 3-lub 4cyfrowa jesli bysmy wylosowali np. 21 i 35(2135).
a wiec mamy wylosowac 2 cyfry z (1;2;3;4;5;6;7;8;9). Liczb podzielnych przez 3 jest:
dla jedynek na poczatku 3
dla dwojek na poczatku3
dla trojek ... 2
dla czworek ... 3
dla piatek 2
dla szostek 2
dla siodemek 2
dla osemek 2
dla dziewiatek 2
razem: 21 takich par, czyli ilosc zdarzen A- dwucyfrowa liczba podzielna przez 3
omega to: 9x8(najpierw losujemy jedna z 9cyfr, pozniej 1 mniej).
teraz prawdopodobienstwo obliczyc, zaraz napisze
[ Dodano: 18 Listopada 2008, 22:52 ]
prawdopodobienstwo wylosowania 2 liczb nalezacych do zbioru 1,2,3...,9 ze zbioru, 1-61 wynosi:
\(\displaystyle{ P2l)= \frac{9}{61} \frac{8}{60}}\)
a prawdopodobienstwo wylosowania pary ktora jest podzielna przez 3 wynosi: \(\displaystyle{ P(p|3)= \frac{21}{72}}\)
Prawdopodobienstwo, ze jest to dwucyfrowa liczba podzielna prez 3 wynosi iloczyn tych dwóch prawdopodobienstw wyzej.