Witam, jestem nowy na forum. Mam problem z zadaniem.
Zmienna losowa x ma gestosc
\(\displaystyle{ f(x) \begin{cases} \frac{2}{9} x \ dla \ x (0;3) \\ 0 \ dla \ x (0;3) \end{cases}}\)
a.) znajdz dystrybuante zmiennej losowej x
obliczylem sobie w/g schematu dla \(\displaystyle{ x qslant 0}\) (wg schematu)
obliczylem dla \(\displaystyle{ x qslant 3}\)
a nie moge obliczyc dla 0
Zmienna losowa. Obliczenie dystrybuanty.
Zmienna losowa. Obliczenie dystrybuanty.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2008, o 13:36 przez MaciekSt, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 28 maja 2008, o 14:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Pomógł: 2 razy
Zmienna losowa. Obliczenie dystrybuanty.
\(\displaystyle{ F(x)= t_{- }^{x} f(t)dt}\)
Wobec tego :
\(\displaystyle{ F(x) = 0}\) dla \(\displaystyle{ x qslant 0}\)
\(\displaystyle{ F(x) = t_{0}^{x} f(t)dt = t_{0}^{x} \frac{2}{9} tdt = \frac{1}{9}t ^{2|_{0}^{x} } = \frac{1}{9}x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ F(x) = t_{0}^{3} f(x)dx =1}\)
Wobec tego :
\(\displaystyle{ F(x) = 0}\) dla \(\displaystyle{ x qslant 0}\)
\(\displaystyle{ F(x) = t_{0}^{x} f(t)dt = t_{0}^{x} \frac{2}{9} tdt = \frac{1}{9}t ^{2|_{0}^{x} } = \frac{1}{9}x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ F(x) = t_{0}^{3} f(x)dx =1}\)
Zmienna losowa. Obliczenie dystrybuanty.
\(\displaystyle{ Dla \ 0qslant 0}\) wyszlo 0 (zawsze bedzie 0)
Dla \(\displaystyle{ x qslant 3}\) wyszło 1 (zawsze bedzie 1)
Nie wiem co jest dobrze....
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Następnym razem taki post wyląduje w koszu.
Sylwek
Dla \(\displaystyle{ x qslant 3}\) wyszło 1 (zawsze bedzie 1)
Nie wiem co jest dobrze....
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Następnym razem taki post wyląduje w koszu.
Sylwek
Ostatnio zmieniony 27 cze 2008, o 15:23 przez MaciekSt, łącznie zmieniany 2 razy.