Sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów. Każdy losowo wybiera wagon. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a). wszyscy wejdą do jednego wagonu
b). pasażerowie będą tylko w dwóch wagonach
c). przynajmniej jeden wagon będzie pusty
zadanie z pasażerami tramwaju
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
zadanie z pasażerami tramwaju
To zadanie już pojawiło sie na forum:)
( \(\displaystyle{ \rightarrow}\) patrz moje rozwiązanie)
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=44130
( \(\displaystyle{ \rightarrow}\) patrz moje rozwiązanie)
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=44130
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 gru 2007, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: częstochowa
- Podziękował: 2 razy
zadanie z pasażerami tramwaju
A ten podpunkt b? W zadaniu do którego wysłałeś linka jest:
"po dwóch pasażerów wsiądzie do jednego wagonu"
A jeśli chodzi o: "pasażerowie będą tylko w dwóch wagonach"?
"po dwóch pasażerów wsiądzie do jednego wagonu"
A jeśli chodzi o: "pasażerowie będą tylko w dwóch wagonach"?
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
zadanie z pasażerami tramwaju
w podpunkcie b) takich sytuacji jest \(\displaystyle{ 6(\frac{6!}{5!} +\frac{6!}{2! 4!}+ \frac{6!}{3! 3!})=246}\)
czyli \(\displaystyle{ P= \frac{246}{\Omega}=\frac{82}{243}}\)
czyli \(\displaystyle{ P= \frac{246}{\Omega}=\frac{82}{243}}\)