Punkt styczności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
andziamis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 5 gru 2007, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki

Punkt styczności

Post autor: andziamis »

Pomóżcie mi,jak znaleźć punkt styczności dwóch okręgów zewnętrznie stycznych?
mam takie okręgi \(\displaystyle{ (x+2) ^{2} +(y+2) ^{2} =20}\) i \(\displaystyle{ (x+1) ^{2} +(y+4) ^{2} =5}\)? z jakich zależności mam to wziąść?


Poczytaj:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Szemek
Ostatnio zmieniony 5 gru 2007, o 19:33 przez andziamis, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Punkt styczności

Post autor: wb »

Rozwiąż poniższy układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+2) ^{2} +(y+2) ^{2}=20 \\ (x+1) ^{2} +(y+4) ^{2}=5 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ