Mam problem z takim zadaniem:
Podstawa ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma pole równe \(\displaystyle{ 36\sqrt{3}}\) (36 pierwiastków z trzech). Kąt nachylenia krawędzi bocznej do wysokości ma miarę 60 stopni. Oblicz długość krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa.
Z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
długość krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
długość krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa
Rysunek:
... px2sz6.png
x+y=h
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 36 \sqrt{3} = \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=12}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\)
\(\displaystyle{ h=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} h}\)
\(\displaystyle{ x=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin 60= \frac{x}{b}}\)
\(\displaystyle{ tg 60= \frac{x}{H}}\)
Tylko podstawić i obliczyć
... px2sz6.png
x+y=h
\(\displaystyle{ Pp= \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 36 \sqrt{3} = \frac{ \sqrt{3} }{4} a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=12}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} a}\)
\(\displaystyle{ h=6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{2}{3} h}\)
\(\displaystyle{ x=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ sin 60= \frac{x}{b}}\)
\(\displaystyle{ tg 60= \frac{x}{H}}\)
Tylko podstawić i obliczyć
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 16:03 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
długość krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4} = 36 \sqrt{3} a=12}\)
x - \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) gdzie h hest wysokością podstawy
\(\displaystyle{ x= 4 \sqrt{3}}\)
i teraz funkcje trygonometryczne
b-krawędź boczna
H wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ sin 60 ^{o} = \frac{x}{b} b=8}\)
\(\displaystyle{ cos 60 ^{o} = \frac{H}{b} H = 4}\)
x - \(\displaystyle{ \frac{2}{3} h}\) gdzie h hest wysokością podstawy
\(\displaystyle{ x= 4 \sqrt{3}}\)
i teraz funkcje trygonometryczne
b-krawędź boczna
H wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ sin 60 ^{o} = \frac{x}{b} b=8}\)
\(\displaystyle{ cos 60 ^{o} = \frac{H}{b} H = 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 4 razy
długość krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa
Mam prośbe. Jeszcze nie miałem tych dziwnych znaków (sin, cos itp). Gdyby można było napisać w jakiś prostszy sposób był bym bardzo wdzięczny.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
długość krawędzi bocznej i wysokość ostrosłupa
Więc mamy dany x
I skoro sa tam kąty 60 i 30 stopni to możemy wprowadzić pewne zależności:
\(\displaystyle{ b=2H}\)
\(\displaystyle{ x=H \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} =H \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H=4}\)
\(\displaystyle{ b=8}\)
I skoro sa tam kąty 60 i 30 stopni to możemy wprowadzić pewne zależności:
\(\displaystyle{ b=2H}\)
\(\displaystyle{ x=H \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 4 \sqrt{3} =H \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ H=4}\)
\(\displaystyle{ b=8}\)