Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Co zajmuje najmniej miejsca i ma jednocześnie największą objętość ? Walec czy prostopadłościan, czy może jakaś inna bryła (istniejąca w rzeczywistym świecie) ?
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Wg mnie:
-) jeśli niezmiennikiem są trzy wymiary - prostopadłościan,
-) jeśli pole powierzchni - kula
Pozdrawiam
-) jeśli niezmiennikiem są trzy wymiary - prostopadłościan,
-) jeśli pole powierzchni - kula
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Inaczej jaka bryła będzie miała najmniejsze wymiary przy \(\displaystyle{ V=2\,m^3.}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2021, o 10:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Powtarzasz się.
Co to znaczy "najmniejsze wymiary"?
JK
Co to znaczy "najmniejsze wymiary"?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
To najmniejsze wymiary nie wiem jak to prościej wytłumaczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
najmniejsza suma długości, szerokośći, wysokośći?, najmniejszy iloczyn tych rzeczy?, najmniejszy promień kuli zawierającej figurę?, najmniejszy szescian zawierający figurę?
Co kryterium, to inna odpowiedź, więc myśl mocno zanim zadasz pytanie.
Co kryterium, to inna odpowiedź, więc myśl mocno zanim zadasz pytanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Najmniejszą długość i szerokość przy stałej wysokości w tym przypadku \(\displaystyle{ 1,5metra.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Ale co z tą długością i szerokośćią? Suma, iloczyn, sinus pierwiastka z sumy trzecich potęg?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Ma być ma być możliwie najmniejsza.
Prostopadłościan \(\displaystyle{ V=P_p \cdot H \ \ V=2m^3\ \ H=1,5m\ \ P_p=1,33 a \approx 1,16 }\)metra.
Dla walca\(\displaystyle{ V= \pi \cdot r^2 \cdot h P_p=1,33 r=0,65 d=1.3 metra\ \ 1,3 \ge 1,16}\) metra walec zajmuje więcej miejsca.
Czy istnieje jakąś bryła która będzie zajmować jeszcze mniej miejsca niż prostopadłościan ?
Co zrobić by ten @@@@@ latex rozdzielał wyrazy?
Prostopadłościan \(\displaystyle{ V=P_p \cdot H \ \ V=2m^3\ \ H=1,5m\ \ P_p=1,33 a \approx 1,16 }\)metra.
Dla walca\(\displaystyle{ V= \pi \cdot r^2 \cdot h P_p=1,33 r=0,65 d=1.3 metra\ \ 1,3 \ge 1,16}\) metra walec zajmuje więcej miejsca.
Czy istnieje jakąś bryła która będzie zajmować jeszcze mniej miejsca niż prostopadłościan ?
Co zrobić by ten @@@@@ latex rozdzielał wyrazy?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2021, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Jasne istnieje połowa tegoż prostopadłościanu...Czy istnieje jakąś bryła która będzie zajmować jeszcze mniej miejsca niż prostopadłościan ?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Wtedy będzie mieć połowę mniej objętości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Dokładnie
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
Bez sensu jest określanie bryły za pomocą długości, szerokości i wysokości masz tylko dwie rzeczy objętość i powierzchnia, i tu możesz badać te dwie zależności jak się zmieniają i np. przy stałej objętości jaka bryła zajmie np.: najmniejszą powierzchnię, itd... np. masz kulę...
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
Bez sensu jest określanie bryły za pomocą długości, szerokości i wysokości masz tylko dwie rzeczy objętość i powierzchnia, i tu możesz badać te dwie zależności jak się zmieniają i np. przy stałej objętości jaka bryła zajmie np.: najmniejszą powierzchnię, itd... np. masz kulę...
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 lis 2017, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Re: Jaka bryła zajmuje najmniej miejsca i ma największą objętość?
Inaczej chce wstawić do pomieszczenia w piwnicy zbiornik 2000 litry Piwnica ma 2 metry wysokości ale beczka musi stać 0.5 metra nad podłogą żeby woda krążyła, czyli wysokość zbiornika 1.5 metra. Piwnica ma 2 metry szerokości . Więc nie zbiornik może mieć 1.8 metra szerokości bo nie się będzie dało obok niej przejść. Jaka bryła najlepiej wykorzysta dostępną przestrzeń ? Na pewno nie będzie to walec. Darek1357 pisze: ↑15 gru 2021, o 20:59 Dokładnie
Dodano po 4 minutach 58 sekundach:
Bez sensu jest określanie bryły za pomocą długości, szerokości i wysokości masz tylko dwie rzeczy objętość i powierzchnia, i tu możesz badać te dwie zależności jak się zmieniają i np. przy stałej objętości jaka bryła zajmie np.: najmniejszą powierzchnię, itd... np. masz kulę...