Kilka zadań z planimetrii

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
magnolia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 lis 2008, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Kilka zadań z planimetrii

Post autor: magnolia »

Witam mam kilka zadań z którymi nie moge sobie poradzić ;((

zad1
Oblicz pole trójkąta wyznaczonego przez punkty A(1;-1) B(4;5) C(1;4) .

zad2
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC w którym AC=2 kąt CAB=60 stopni kąt ABC=45 stopni .Przekątna największej ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.

zad3
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem którego przekątna o długości "d" tworzy z wysokością kąt [ \(\displaystyle{ alpha}\) ] .Wyprowadż wzór na objetość walca.Oblicz ją dla \(\displaystyle{ d=8\sqrt{2}}\) i [ \(\displaystyle{ alpha}\) ]=\(\displaystyle{ 60^\circ}\)

zad4
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 12cmi tworzy z wysokością kąt 30 stopni.Oblicz objetośc i pole powierzchni całkowitej walca.

zad5
Promień podstawy stożka ma długość 6cm a jego tworząca 10c.Obliczyć pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka.

zad6
Średnica kuli wynosi 6cm.Obliczyć poe i objętość.

mam nmadzieje ze cos poradzicie i pomożecie z góry dziękuje i pozdrawiam

Zapoznaj sie z zasadami nazewnictwa tematów zawartymu w regulaminie forum oraz z instrukcją LaTeX-a https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Ostatnio zmieniony 6 lis 2008, o 19:26 przez magnolia, łącznie zmieniany 1 raz.
Hallena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 269
Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Oz
Pomógł: 51 razy

Kilka zadań z planimetrii

Post autor: Hallena »

1)
korzystasz z tego tutaj wzoru lub na około licząc długości boków i korzystając ze wzoru Herona ale wzór w linku wystarczy.
ODPOWIEDZ