podzial prostokata

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Duke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z internetu
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 2 razy

podzial prostokata

Post autor: Duke »

Jak podzielic konstrukcyjnie prostokąt żeby AX=XY=YB dzięki za pomoc. CD>AD
AU
AU
439d40906bdb3710.jpg (4.55 KiB) Przejrzano 92 razy
[/url]
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

podzial prostokata

Post autor: tkrass »

znajdz srodek CD = S

połącz z B

okrąg o środku C i promieniu CD + prosta SB daje punkt F

równoległa do CF przechodząca przez B daje szukany Y

symetrycznie względem S i mamy X

z dowodem poprawności chyba sobie sam(a) poradzisz
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, o 14:44 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

podzial prostokata

Post autor: snm »

tkrass pisze:
okrąg o środku C i promieniu CB + prosta SB daje punkt F
Promień powinien wynosić CD
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

podzial prostokata

Post autor: tkrass »

on ma wynosić CD
Ostatnio zmieniony 28 lut 2008, o 14:44 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

podzial prostokata

Post autor: Piotr Rutkowski »

Zadanie już pojawiło się na forum wcześniej:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=40318
ODPOWIEDZ