witam, bardzo prosilbym o rozwiazanie tych zadan na dzis, poniewaz bede miec podobne na klasowce i chcialbym zobaczyc jak to sie robi i sie nauczyc
1.) Jezioro Śniardwy ma \(\displaystyle{ 113, 8 km ^2}\) powierzchni. Jaką powierzchnię zajmie na mapie w skali \(\displaystyle{ 1:80000}\)?
2.)W trójkącie prostokątnym ABC kąt C jest prosty. Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych \(\displaystyle{ \sphericalangle BAC= }\) , jezeli \(\displaystyle{ AC=4, AB=5}\)
3.) Wiedząc, ze \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, oblicz wartosci pozostalych funkcji trygonometrycznych, jezeli \(\displaystyle{ cos = \frac{2}{5}}\)
4.) W trójkacie rownoramiennym poprowadzono wysokosci AD I BE.
Wykaz, ze w trojkaty ABD I ABE sa przystajace.
1. zamiana skali \(\displaystyle{ 1cm=80000cm 1cm=800m}\)
teraz sobie musisz zamienić powierzchnię na metry i pokombinować trochę \(\displaystyle{ 113,8 km ^{2} = 113800000m ^{2}}\)
2. BC = 3 (korzystałem z twierdzenia Pitagorasa) \(\displaystyle{ sin = \frac{3}{5}}\) \(\displaystyle{ cos = \frac{4}{5}}\) \(\displaystyle{ tg = \frac{3}{4}}\) \(\displaystyle{ ctg = \frac{4}{3}}\)
3.(oznaczenia jak w poprzednim zadaniu, przy A jest kąt alfa) \(\displaystyle{ cos = \frac{2}{5} AC=2 , AB=5}\) \(\displaystyle{ BC = \sqrt{21}}\) \(\displaystyle{ sin = \frac{ \sqrt{21} }{5}}\) \(\displaystyle{ tg = \frac{ \sqrt{21} }{2}}\) \(\displaystyle{ ctg = \frac{2}{ \sqrt{21} }}\)