Rozwiaz rownanie: \(\displaystyle{ sin2x=cos^{2}x}\)dla \(\displaystyle{ 0^\circ qslant x qslant 360^\circ}\) podajac swoja odpowiedz w stopniach do jednego miejsca po przecinku gdzie mozliwe
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
Uważniej nazywaj swoje tematy. Trudne równanie nie mówi zbyt wiele o treści zadania.
frej
równanie trygonometryczne, podaj wynik z dokładnością do
równanie trygonometryczne, podaj wynik z dokładnością do
Ostatnio zmieniony 5 paź 2008, o 21:06 przez czikita4, łącznie zmieniany 1 raz.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
równanie trygonometryczne, podaj wynik z dokładnością do
Rownanie:
\(\displaystyle{ \sin 2x=\cos^{2}x}\)
jest równoważne kolejno
\(\displaystyle{ 2\sin x\cos x-\cos^{2}x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x(2\sin x - \cos x)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 0\vee 2\sin x=\cos x}\)
z pierwszym nie ma problemu, drugie jest równoważne (po zgrabnym podzieleniu)
\(\displaystyle{ \tan x={1\over2}}\)
i trzeba poszukać w tablicach przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \sin 2x=\cos^{2}x}\)
jest równoważne kolejno
\(\displaystyle{ 2\sin x\cos x-\cos^{2}x=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x(2\sin x - \cos x)=0}\)
\(\displaystyle{ \cos x = 0\vee 2\sin x=\cos x}\)
z pierwszym nie ma problemu, drugie jest równoważne (po zgrabnym podzieleniu)
\(\displaystyle{ \tan x={1\over2}}\)
i trzeba poszukać w tablicach przybliżonych wartości funkcji trygonometrycznych
Pozdrawiam